Innenfor en bred, tverrfaglig tilnærming til utvikling og globalisering samles gruppen om en felles interesse for makt, mangfold og ulikhet. Gruppen er opptatt av hvordan globaliseringsprosesser bidrar til diversifisering i like stor grad som homogenisering. Mens globalisering bringer folk og samfunn tettere sammen og utvisker kulturell ulikhet, fremmer den også markering av gruppeidentiteter.
Sentrale forskningstemaer er:
- Utdanning og utvikling.
- Medier og utvikling.
- Miljø og utvikling.
- Global kapitalisme. arbeiderrettigheter og arbeidskonflikter.
- Kjønnsforhold, makt og mangfold.
- Stat og sivilsamfunn.
- Metode i utviklingsforskning.
Forskningsgruppeleder
Medlemmer
Mer om forskningsgruppen
Økonomisk globalisering innebærer både økte investeringer fra Nord til Sør, relokalisering av industriproduksjon og framvekst av nye økonomiske stormakter som India, Kina, Brasil, som selv er viktige drivere i globaliseringen. Også Vietnam og i mindre grad Ghana og Tanzania har opplevd sterk vekst fremmet av utenlandsinvesteringer. Veksten har dannet grunnlag for nye middelklasser, men fordelingen er ofte skeiv. Befolkningen på landsbygda marginaliseres, arbeidere og småbønder i globale verdikjeder har en svært utsatt posisjon.
En annen side av globaliseringen er overnasjonalt miljøsamarbeid. Også der er fordelingsvirkninger ofte skeive. For eksempel har internasjonalt skogsvern rammet lokale brukere av skogressurser, mens kompensasjon og sysselsettingsprogrammer ofte går til andre grupper.
Innenfor dette brede feltet jobber gruppens medlemmer med ulike skalanivåer fra internasjonale relasjoner til hushold. Vi er opptatt av hvordan forskjellige dimensjoner av ulikhet som kjønn, klasse og etnisitet spiller sammen i utviklingsprosesser.
Forskningsprosjekter
- Greenmentality: A Political Ecology of the Green Economy in the Global South (wordpress.com). OsloMet deltar i dette prosjektet om det grønne skiftet. Det er et av Toppforsk-prosjektene under FRIPRO i Norges forskningsråd. Prosjektet ledes fra NMBU og har deltakere fra India, Tanzania, Storbritannia og USA.
-
Elver som (juridiske) personer: En studie av erfaringer med og implikasjoner av å gi naturen rettigheter
Prosjektet vil studere eksempler fra New Zealand, Colombia og India der elver har fått status som juridiske personer med rettigheter.
-
CENSU - Climate Change Energy Sustainability
CENSU er eit norsk-tanzaniansk- mosambikansk universitetssamarbeid innan utdanning og forsking som fokuserer på berekraftig gassutvinning i kontekst av sårbare samfunn og klimaendringar.