Utvalget av glutenfri mat i butikkene har aldri vært større, men hvor sunne er disse varene sammenlignet med de med gluten?
– Studien vår viser at glutenfrie produkter har mindre fiber og protein og mer kalorier, mettet fett, karbohydrater og salt enn tilsvarende glutenholdige produkter, sier prosjektleder og førsteamanuensis Vibeke Telle-Hansen ved OsloMet.
Hun er en av forskerne fra OsloMet og UiO som har kartlagt pris og næringsinnhold i mer enn 400 glutenfrie matvarer (se faktaboks).
– Disse resultatene er i tråd med aktuelle studier fra andre land, sier hun.
Et glutenfritt kosthold er eneste medisin for personer med sykdommen cøliaki (se faktaboks). I tillegg er det mange med irritabel tarmsyndrom og glutenintoleranse som kan ha effekt av å spise glutenfri mat.
Anbefaler ikke glutenfritt uten klart behov
De siste tiårene har glutenfrie produkter også blitt populære blant folk som ikke har et medisinsk behov for det.
– Mange tror at glutenfri mat er sunnere enn glutenholdig mat, men det stemmer nødvendigvis ikke når vi ser på dagens utvalg av glutenfrie produkter. Vår anbefaling er derfor at glutenfrie produkter ikke benyttes av andre enn de som faktisk har medisinsk behov for det, sier forskeren.
Viktig å lese ingredienslista
Samtidig understreker hun at alle med behov for det bør følge et glutenfritt kosthold.
– Siden det er stor variasjon i de glutenfrie produktene på markedet, så er det viktig å lese ingredienslista og velge de produktene som har best næringsinnhold, sier Telle-Hansen.
Hun anbefaler også å be om en samtale med en klinisk ernæringsfysiolog for hjelp til å sette sammen et sunt og glutenfritt kosthold.
– Det er fullt mulig å spise et sunt glutenfritt kosthold, og i de senere årene er det lansert flere sunnere glutenfrie produkter hvor også noen har fått nøkkelhullsmerket, sier hun.
Dyrere
Kartleggingen viser også at glutenfrie produkter er dyrere enn glutenholdige. Prisen for de glutenfrie varene var mellom 46 og 443 prosent høyere enn tilsvarende varer med gluten.
– Det er synd at mat som er medisin er så kostbar, sier Telle-Hansen.
Å lage sunne glutenfrie matvarer vil ofte være mer krevende, blant annet fordi råvarene er dyrere, noe som igjen fører til høyere pris på produktene.
Hva bør folk som ikke tåler gluten gjøre?
Telle-Hansen råder folk som ikke tåler gluten til å sette seg inn i hvordan de leser informasjonen på matemballasje.
– Hvis du får påvist cøliaki er det lurt å lære mest mulig om hva slags mat du kan spise. Norsk Cøliakiforening (ncf.no) tilbyr informasjon til sine medlemmer om hvordan lese næringsdeklarasjonen på matvarer og kurs i glutenfri baking, forteller hun.
Referanse
Mari C. W. Myhrstad, Marlene Slydahl, Monica Hellmann, Lisa Garnweidner-Holme, Knut E. A. Lundin, Christine Henriksen and Vibeke H. Telle-Hansen. Nutritional quality and costs of gluten-free products: a case-control study of food products on the Norwegian marked. (foodandnutritionresearch.net) Food & nutrition research, 2021.
Fakta om gluten
Gluten er proteiner som finnes i kornslag som hvete, rug og bygg. Gluten er det som gjør at mel laget av disse kornslagene er så godt egnet til baking, fordi gluten gjør bakverk i stand til å heve og bli luftig.
Derimot forårsaker gluten sykdom hos de som er allergiske mot proteinene.
Det finnes alternativer til korn som er glutenfritt og som også har høyt næringsinnhold, som for eksempel bokhvete, quinoa og amarant.
Fakta om cøliaki
Cøliaki er en tynntarmsykdom som skyldes at man ikke tåler gluten. Spiser du glutenholdig mat fører det til en betennelsesreaksjon i tynntarmen og i resten av kroppen. Tarmtottene blir ødelagt og oppsugingen av næringsstoffer fra tarmen blir hemmet. Dette kan føre til en rekke symptomer og helseproblemer.
Cøliaki forekommer hos 1-2 prosent av befolkningen og eneste behandling i dag er et strengt glutenfritt kosthold resten av livet.