Denne uken ble det klart at korona-tiltakene blir forlenget til over påske. Skoler og barnehager vil dermed være stengt i flere uker til.
– Ikke tenk at dere skal være superforeldre i denne perioden. Aktivitetene trenger ikke være så avanserte. Hold det enkelt, gjør det sammen og gå for den gode, gamle uteleken, sier Henrik Neegaard fra barnehagelærerutdanningen ved OsloMet.
Han har skrevet bok om friluftsliv og uteliv i barnehagen, og har flere gode råd til foreldre som begynner å merke brakkesyken bre seg hjemme.
– Lag en plan for dagen sammen med barna og hold dere til den. Både barn og voksne trenger forutsigbarhet i denne perioden.
Legg inn fysisk aktivitet
Han anbefaler å legge inn hyppige “pauser” med fysisk aktivitet både ute og inne.
Nå kan det være ekstra lurt å følge Helsedirektoratets råd (helsedirektoratet.no) om å være 60 minutter i bevegelse hver dag.
– Selv om du må jobbe, husk å sette av tid til å være sammen med barna i aktiv lek. Legg vekk mobilen, bli med i fantasien og la barnas initiativ styre leken.
Han understreker at det er viktig å følge helsemyndighetenes råd om å holde god avstand og ikke samles mer enn fem personer utenfor familien.
– Unngå lekeplasser og utfartssteder du vet er populære. Finn dine egne holmer og stier, og dra gjerne ut på tidspunkt hvor færre er ute, slik som tidlig morgen og sen ettermiddag.
Her er Neegaards beste råd for inne- og uteaktiviteter i koronaens tid:
Uteaktiviteter
Sykle og sparkesykle
Dette er en fin aktivitet der dere ikke trenger å være tett på andre.
Kritt opp eller lag en løype i nærmiljøet ditt, enten det er bakgården i bygården, fellesområdet i boligfeltet eller hagen.
Et annet alternativ er å ta med sparkesykkelen eller sykkelen på en lengre tur som kan kombineres med Pokemon go eller stolpejakt (stolpejakt.no).
Hoppe paradis
Hoppe paradis er en god, gammeldags aktivitet der både barn og voksne får bøyd, tøyd og hoppet litt. Bruk kritt til å tegne opp på gårdsplassen eller i bakgården.
Finn frem utespillene
Selv om det ikke er sommer ennå, ta frem spill som boccia, kubb, ringspill eller croquet. Det er moro for både barn og voksne.
Minidugnad i hagen eller nabolaget
Benytt sjansen til å starte vårdugnaden tidlig. Rydd og gjør klart til vår. Rak løv, kost grus, plukk søppel. Da får du ansvarliggjort barna, samtidig som dere får ting gjort sammen.
Lek gjemsel eller sisten
Disse lekene er ikke avhengig av mange deltakere, og kan lekes nesten hvor som helst uten utstyr.
Bruk gjerne de lekene du lekte selv da du var liten.
Lag hinderløype
Lag en hinderløype ute som dere kan forsere sammen. Få gjerne opp farten, slik at det blir en liten treningsøkt ut av det.
Spis middagen ute
“Alle” er ute mellom 10-14, så hvorfor ikke ta middagen ute i stedet? Ta med litt mat og lag et bål. Bare pass litt ekstra på siden det er tørt ute nå. Og husk Antibac.
Lat som det er sommer – bruk strandsonen
Livet i fjæra er like gøy nå som om sommeren, bare med litt mer klær. Ta med bøtter, håv, krabbefiskeutstyr. Finn en holme for dere selv og utforsk. I fjæra er det tryggere å tenne bål også. Det finnes mange fine steder langs kystlinja. Har dere bil, kan dere kjøre unna de mest populære utfartsstedene.
Skogstur
Bruk skogsområdene i nærmiljøet, hvis de finnes. Dropp grusveiene, finn heller en sti der ikke så mange andre går. Bare det er noen kvister, stein, granbar, skrenter eller klatretrær kan barn holde på ganske lenge. Bygg gjerne en hytte sammen og kos dere med litt god lunsj. Har dere en hengekøye, ta den gjerne med og heng den opp. Både små og store barn kan leke lenge med den.
Inneaktiviteter
Morgentrim eller yoga
Hvorfor ikke starte hver morgen med en liten felles trim? Alle kan få bestemme en øvelse hver for eksempel. Eller dere kan bruke morsomme filmer som trim for eldre fra NRK. Yogavideoer er også en mulighet. Alle hermer og forsøker å gjøre det samme.
Bygg hytte i stua
Barn elsker helt enkle ting som å bygge en hytte i stua med puter, pledd og andre ting dere måtte ha. Hva enn dere later som det er, en grotte, et slott eller en borg, bli med i fantasien til barna og følg deres initiativ.
Herjing, bryting og lekeslåssing
Etter mye skjermtid eller hjemmeskole kan det være lurt med en herjepause. Dere kan kile, bryte eller lekeslåss. Bruk gjerne også dobbeltsenga, hvis dere har. Så lenge voksne er med og dere lager noen regler i forkant, er dette veldig gøy. Her får barna muligheten til å utforske sine egne og andres grenser. Det kan også være god trening i å stoppe når en annen sier stopp.
Lag hinderløype
Lag en hinderløype av ting dere har som for eksempel puter, esker og puffer. Her kan dere leke ikke trå på gulvet/gulvet er lava eller sisten.
Dans!
Det finnes mange fine musikkvideoer med dans for barn. Ha videoen på storskjerm og øv sammen på trinnene. Tips: søk på musikkvideo på NRK TV.
Putekrig eller sokkeballkrig
I stedet for å spille spill på ipad, kan man leke det ut i virkeligheten. Bruk puter eller sokkeballer. Lag ulike fort og kast i vei. Husk å rydde bort ting som kan knuse.
Rydde
Rydding kan også være en god aktivitet for både store og små. Mye bøying, tøying og store bevegelser i rydding. Gjør det ekstra gøy med favorittmusikken til.
Del med venner og familie
Siden vi ikke kan være så sosiale i denne perioden, kan det være lurt å dokumentere hva man gjør i løpet av dagen i bilder og video. Så kan man ha et fast innslag hver ettermiddag der voksne og barn deler hva man har gjort i løpet av dagen med venner og familie via chat eller videochat. Litt større barn kan ha digital egentid med venner i dette tidsrommet.
Vanskelig balansegang
– Hvis dere gjør noe av dette sammen hver dag, har dere nok å gjøre ved siden av jobb og skole. Det er en vanskelig balansegang å tilfredsstille alle behovene i denne perioden: hjemmeskole, jobb, leketid, aktivitetsbehov og egentid.
Forhandle med barna om tiden og lag avtaler, råder Neegaard.
For flere tips sjekk gjerne ut Naturfagsenteret (naturfagsenteret.no) eller Norsk friluftsliv (norskfrilufsliv.no).