Tenk om du kunne føle akkurat det du vil

En kvinnelig laborant holder opp en liten flaske med et flytende middel.

Tenk om store internasjonale selskaper kunne analysere og manipulere følelsene dine ved hjelp av et implantat på huden din? Dette skremmende fremtidsscenarioet utforsker stipendiat og kunstner Hege Tapio i sitt nyeste kunstprosjekt.  

Tapio er stipendiat ved Fakultet for teknologi, kunst og design ved OsloMet.

Viser hvordan teknologi påvirker oss 

Hun bruker kunst for å vise hvordan teknologien påvirker oss i dag, og hvordan den kanskje vil påvirke oss i fremtiden. I kunstprosjektet “Ephemeral” utforsker Tapio hvordan det kan se ut hvis eller når venture-kapitalister omfavner emosjonsteknologien. 

Definisjoner

Emosjonsteknologi er hvordan vi bruker teknologiske verktøy (maskinvare og programvare) for å fange opp menneskers følelser, f.eks. ved å registrere ansiktsuttrykk, stemmeleie, pupillstørrelse, hjertefrekvens.

Emosjonell KI/AI er kunstig intelligens som analyserer og kategorisere data fra emosjonsteknologi. Dataene brukes til å lære om menneskets følelser for å kunne respondere på og interagere med menneskers følelsesliv.

– Dette skremmende, tvilsomme og hurtig ekspanderende teknologiområdet omtales som det neste steget for menneskeliggjøring av AI, forteller hun.  

Tapios verk presenterer det fiktive selskapet Ephemeral som går langt utover å analysere ansiktsuttrykk eller spore biometri for å finne ut hva du føler. Selskapets nye teknologiske løsning kan nemlig, ved bruk av implantater, analysere og manipulere følelsene dine gjennom biokjemi. 

Spekulerer i hvordan teknologien utvikler seg videre

– Kunstprosjektet bruker det spekulative som metode for å skape refleksjon og diskusjon omkring hvordan vi fragmenterer og kategoriserer for å forstå menneskelige egenskaper som følelser. 

 – Verket spekulerer i hvordan en slik teknologi vil kunne utvikles videre, forklarer hun.  

– For selskapet Ephemeral promoterer også at de har brukt informasjonen til å lage et kommersielt produkt, et implantat, som manipulerer følelsene dine – slik at du kan føle akkurat det du vil.  

Den mest bekymringsfulle reaksjonen, synes jeg, var når prosjektet i tidlig utviklingsfase ble møtt av forskere i utlandet med spørsmål om jeg hadde patentert løsningen. – Hege Tapio
Portrett av Hege Tapio

Skremmende scenario 

– Hva slags reaksjoner skaper kunstverket hos publikum? 

– Publikum respondert på litt ulikt vis, avhengig av hvilken faglig kunnskap de selv besitter.  

– Noen spør umiddelbart om dette virkelig finnes. Andre reflekterer over at konseptet presenterer en begrenset forståelse av hva som utgjør menneskelige følelser.  

– Noen har rett og slett blitt provosert, spesielt når de får tenkt igjennom hvilke mulige scenarioer en slik teknologi eller produkt kunne resultere i, forteller hun.  

– Den responsen jeg ofte får er en blanding av begeistring for hvilke muligheter en slik teknologi eller kommersiell løsning ville kunne gi, etterfulgt av en refleksjon over at prosjektet presenterer et skremmende scenario.  

– Den mest bekymringsfulle reaksjonen, synes jeg, var når prosjektet i tidlig utviklingsfase ble møtt av forskere i utlandet med spørsmål om jeg hadde patentert løsningen. 

Kunstverket 

Selve kunstverket består av en kortfilm og en installasjon som inkluderer objekter, tekst og illustrasjon.  

Kortfilmen presenterer selskapet Ephemeral. En kvinnelig CEO for selskapet står på scenen og presenterer visjonen, teknologien og konseptet som i en produktlansering.   

Ved siden av skjermen er det en glassmonter, der vitenskapelig informasjon om produktene, sammen med en forstørret modell av implantatet og en samling glassampuller med syntetiske peptider, er utstilt.   

– Kunstprosjektet tar bevisst bruk av visuelle virkemidler og en presentasjonsform som ligger tett opp mot estetikken vi finner innen kommersiell og vitenskapelig fremstilling, forklarer Tapio. 

En dame presenterer noe på en scene. Bak henne på storskjerm er det bilde av en kvinne med et plaster/implanat på armen.

Gjør inntrykk 

Kristin Bergaust er prodekan for FoUI ved Fakultet for teknologi, kunst og design og prosjektleder for forskningsprosjektet FeLT - Futures of Living Technologies som Tapio er en del av. 

– Tapios arbeider peker mot muligheter som ligger skremmende nær dagens situasjon. Ephemeral får oss til å tenke over hvem som styrer teknologien, hvor stor del av hverdagslivet som omfattes av teknologi og hva konsekvensene vil være om vi får en utviklet kommersiell emosjonsteknologi bygget på syntetisk biologi. 

 – Tapios refleksjoner over menneskelige emosjoner, maskiner og syntetisk biologi har kommet til et punkt hvor fiksjoner nær virkeligheten og spekulasjon som metode, virkelig gir kunstnerisk uttelling og gjør inntrykk.  

– Dette går rett inn i internasjonale kunstneriske diskurser som fortsatt i liten grad har nådd norsk kunstliv, men som Tapio har vært i kontakt med gjennom hele sin karriere som kurator og kunstner.  

Om arrangementet 

Om Hege Tapio 

Kontakt

Laster inn ...

Relaterte saker

Syv musikere sitter i en ring og spiller ulike instrumenter. Noen av dem har på seg hvite hjelmer og måleutstyr. I mellom og rundt menneskene er det fire sekskantede bed med ulike planter. I kassene ser vi også sensorer.
Viser frem plantenes språk ved hjelp av kunstnerisk metode og teknologi

Ved hjelp av teknologiske verktøy og kunstnerisk tilnærming viser OsloMet-forsker Maria Castellanos Vicente at plantene snakker sammen. Nå skal forskningsprosjektet hennes stilles ut på et anerkjent museum i Frankrike.

Student tegner med blyant på tegneverkstedet på OsloMet.
Du må lære å feile for å bli kreativ

Frykt for å mislykkes og for høye forventninger blokkerer det kreative arbeidet.

Publisert: 04.11.2024
Sist oppdatert: 05.11.2024
Tekst: Hilde M. Kringeland
Foto: Stillbilder fra Ephemeral film av Hege Tapio. Filmfotograf: Bo B. Randulff. Skuespiller: Barbara Bang. Hege Tapio@2023 BONO