Hva kan gjøres for å hjelpe flere elever å fullføre videregående skole? I GameChanger skal vi undersøke hvilken betydning tiltak utenfor skolen som er drevet av sosiale entreprenører, kan ha.
Flyt og Guttas Campus er to skole-supplerende tiltak som har til felles at de er utformet med mål om å forebygge frafall. Gjennom øvelser, undervisning og samtale er tiltakene rettet mot å styrke de unge deltakernes selvfølelse, tilhørighet og mestring i overgangen mellom ungdomsskole og videregående skole. Målgruppen er elever på 14–16 år, på slutten (evt. siste del) av ungdomsskolen.
I prosjektet brukes disse to tiltakene som metodisk inngang for å identifisere faktorer som er avgjørende for om et tiltak virker, og hva som kreves for å gjennomføre tiltak som skal forebygge frafall.
Flyt (flytprogrammet.no) og Guttas Campus (guttascampus.no) inngår i en omfattende flora av tiltak som er rettet mot å bekjempe utenforskap. Det er likevel påfallende lite kunnskap om hvilke tiltak som faktisk virker, spesielt når det gjelder langsiktige effekter.
I GameChanger vil vi benytte en rekke datakilder og metoder for å besvare følgende spørsmål:
- Hva er effekten av skole-supplerende tiltak på gjennomføring av videregående skole blant utsatte unge?
- Hvordan kan sosiale entreprenører samarbeide mest effektivt med skoler og skolemyndigheter for å forhindre at utsatt ungdom faller fra?
En tverrfaglig prosjektgruppe med forskere innen sosiologi, samfunnsøkonomi, psykologi og pedagogikk ledet av Mira Aaboen Sletten og Jon Rogstad ved NOVA, OsloMet, står bak prosjektet.
Prosjektet er finansiert av Norges forskningsråd og er et Kompetanse og samarbeidsprosjekt (KSP) under porteføljen Velferd og utdanning.
Delstudier i prosjektet
Prosjektet er delt inn i fire hovedarbeidspakker.
I Arbeidspakke 1 vil vi både gjennomføre et randomisert kontrollert eksperiment på tiltaket Flyt og vi vil bruke kvasieksperimentelle metoder og registerdata til å beskrive utviklingen for deltakere i Flyt og Guttas Campus over tid, med fokus på gjennomføring og karakterer.
Arbeidspakke 2 handler om de unge deltakerne selv og deres opplevelser av å delta i Flyt og Guttas Campus, samt om hvordan tiltakene gjennomføres og de institusjonelle betingelsene som må være på plass for å sikre langvarige effekter.
Arbeidspakke 3 er teoretisk og undersøker antagelsene og det teoretiske grunnlaget som ligger til grunn for de to tiltakene, og hvorvidt disse bør endres som et resultat av funnene i forskningsprosjektet.
I Arbeidspakke 4 vil vi utforske potensialet i samarbeid mellom tiltak, skoleeiere og sosiale entreprenører, og diskutere overføringsverdien på tvers av arenaer og fra lokale til generelle tiltak.
Informasjon til gutter og foresatte som deltar i Guttas Campus
I forskningsprosjektet «GameChanger» ønsker forskningsinstituttene NOVA (OsloMet), Frischsenteret og NORCE å finne ut hva tiltak som foregår utenfor skolen, som Guttas Campus, betyr for skoleresultater og fullføring av videregående opplæring. Vi skal bruke ulike metoder for å undersøke dette.
Vi vil se på registrerte opplysninger om prestasjoner og fravær i skolen, om deltagelse og gjennomføring av videregående opplæring og på arbeidsinntekt etter videregående. Vi vil sammenligne disse opplysningene for deltagere i Guttas Campus med opplysninger for gutter som ikke har vært med og som ligner på dem når det gjelder karakterer og fravær før de var med i Guttas Campus.
Vi vil spørre guttene hva de synes om Guttas Campus og om hvordan de har det, om skolearbeidet og hva de tror om framtiden sin før og etter at de var med i Guttas Campus. Det siste gjør vi både ved hjelp av spørreundersøkelser til alle deltagerne og intervjuer (samtaler) med et lite utvalg gutter.
Alle foresatte og deltagere på Guttas Campus i skoleårene 2025/26 og 2026/27 har fått informasjon om forskningen som gjelder dem, og de har fått mulighet til å svare på om de ønsker å være med eller ikke.
Hvis foresatte og gutter ikke har sagt ja til å være med i forskningen, vil vi ikke innhente registerdata, resultater fra ferdighetstester eller invitere guttene til å svare på spørreundersøkelser.
Foresatte og deltagere som har sagt ja til å være med, men som ønsker å trekke seg senere, kan når som helst ta kontakt med:
- leder for forskningen, Mira Sletten (e-post: mira.sletten@oslomet.no, tlf. 402 26 973)
- eller Guttas Campus (e-post: post@guttascampus.no, tlf. 940 90 288)
Under finnes mer informasjon om hvordan dataene samles inn, behandles og oppbevares.
Innhenting og behandling av registrerte opplysninger (registerstudie)
For å undersøke om Guttas Campus fører til bedre skoleresultater, fullføring av videregående opplæring og deltagelse i arbeidslivet på lang sikt, vil vi hente ut opplysninger om deltagerne fra Folkeregisteret og fra norsk utdanningsdatabase. Dette er informasjon som Statistisk Sentralbyrå (SSB) innhenter hvert år fra skoler, kommuner og fylker.
Vi vil be SSB om opplysninger frem til deltakerne er 22 år. Vi planlegger at opplysningene skal hentes ut tre ganger: En gang etter at guttene er ferdig med grunnskolen, en gang mens de er i videregåendeskolealder, og en gang når guttene er i en alder som tilsier at mange har fullført videregående opplæring (19-22 år).
Dette vil være informasjon om kommune og hvilken skole de går på, poeng på nasjonale prøver, karakterer og fravær (fra grunnskolen og fra videregående opplæring), om de starter på videregående opplæring, om de velger studie- eller yrkeskompetanse og om de fullfører videregående opplæring. I tillegg vil vi be om opplysninger fra Skatteetaten for å studere fremtidig deltagelse i arbeidslivet i form av arbeidsinntekt.
Forskerne vil også benytte registerdata fra SSB til å lage en kontrollgruppe av personer i samme alder (som ikke er med i Guttas Campus), slik at det blir mulig å finne effekten av å være med på Guttas Campus.
Deltagerregister og samtykker
For å gjennomføre prosjektet må vi forsvarlig lagre navnet og fødselsnummeret til alle guttene som har sagt ja til å være med i forskning i et deltagerregister. Fordi deltagerne er under 18 vil vi også innhente tilslutning fra foresatte om at guttene deltar i forskningen. Derfor vil vi også ha lagret navnet til minst en av foreldrene i et samtykkeskjema.
I likhet med andre opplysninger i prosjektet skal disse oppbevares på en sikker server, og det er bare forskere tilknyttet forskningsprosjektet som vil ha tilgang.
Grunnen til at vi trenger fødselsnummer, er at SSB bruker fødselsnummer til å koble sammen registeropplysninger. Forskerne vil kun få utlevert registeropplysninger som ikke identifiserer deltakerne direkte. Så selv om forskerne har tilgang til navn og fødselsnummer på deltagere i forskningsprosjektet, kan de ikke koble disse til registeropplysningene.
Frischsenteret vil stå for innhenting og lagring av registerdata fra SSB. Det er også Frischsenteret som vil lagre og oppbevare deltagerregisteret og samtykkeskjemaene. Guttas Campus vil hjelpe til med innhentingen av samtykkene og vil lage et deltagerregister basert på disse som overføres til Frischsenteret ved hjelp av en sikker løsning for overføring av data.
Spørreundersøkelsene og opplysninger fra ferdighetstester
Deltagere i Guttas Campus som er med i forskningen, vil bli bedt om å svare på tre elektroniske spørreundersøkelser. Den første gjennomføres på introcampen, den andre på slutten av læringscampen, og den siste på en mentorsamling i regi av Guttas Campus i løpet av 10. trinn. NOVA og NORCE vil stå for innhenting og lagring av data fra spørreundersøkelsene.
Spørreundersøkelsene vil inneholde spørsmål om trivsel på og utenfor skolen, hva guttene tenker om skolearbeidet, oppgaver de skal løse og samarbeid med andre, hvordan de tror framtiden deres vil bli, og hvilke forventninger til og erfaringer de har hatt på læringscampen.
Undersøkelsene gjennomføres ved at guttene logger seg inn i Nettskjema via en lenke. Nettskjema er utviklet av Universitetet i Oslo (UiO) for å lage og administrere spørreundersøkelser på nett, og regnes som en av de sikreste måtene å gjennomføre denne typen undersøkelser på.
Hver gutt får en unik kode fra Guttas Campus som de skriver inn i spørreskjemaet helt i starten. Kodene brukes til å koble sammen svar fra spørreundersøkelsene med resultater fra ferdighetstestene som gjennomføres i Guttas Campus og med registerdataene (beskrevet over).
Ved hjelp av kodene kan dataene kobles sammen, uten at forskerne vet hvem som har svart hva i spørreundersøkelsene og uten at de har mulighet til å identifisere enkeltgutter i registerdataene. Guttas Campus vil vite hvilke koder guttene har fått, men de får ikke tilgang til data fra spørreundersøkelsene eller registerdata.
SSB vil få tilsendt fødselsnummer knyttet til den unike koden fra Guttas Campus og data fra spørreundersøkelsene og ferdighetstestdata med den unike koden knyttet til, fra NOVA. SSB vil bruke fødselsnummer og koden for å koble sammen registeropplysninger, data fra spørreundersøkelsene og testresultater uten at forskerne får se informasjon som kan identifisere guttene direkte.
Registerdata som er koblet til data fra spørreundersøkelsene og resultater fra ferdighetstester oppbevares hos Frischsenteret. Enkeltforskere fra NOVA vil få tilgang.
Kvalitative intervjuer (samtaler) med forskerne
I forskningsprosjektet ønsker vi også å snakke med noen gutter og foreldre om hvordan de har opplevd Guttas Campus. Hvis du blir spurt om å være med på et slikt intervju, vil du få mer informasjon om hvordan intervjuet gjennomføres og om at du selv kan velge om du vil være med eller ikke.
Hvis du sier «ja» til å være med, kommer du til å få spørsmål om hva Guttas Campus har betydd og hva guttene tar med seg videre fra deltagelsen i Guttas Campus. Det vil bli tatt lydopptak fra intervjuene. Disse lydopptakene vil oppbevares på et trygt område og slettes etter at det er skrevet referater fra samtalene. Informasjon fra intervjuene skal ikke kobles til data fra spørreundersøkelsene, ferdighetsdata eller registerdata.
Foreldrene skal vi kun snakke med en gang, men vi ønsker å intervjue de guttene som blir med på kvalitative intervjuer igjen når det har gått omtrent ett år. Derfor må vi oppbevare en liste med telefonnummer til de som deltar på den første runden med intervjuer. Denne listen med telefonnummer vil slettes etter at intervju nummer to er gjennomført.
Opplysningene om deg skal oppbevares på en sikker server, og det er kun prosjektmedarbeidere tilknyttet forskningsprosjektet ved NOVA og NORCE som vil ha tilgang til lydopptak og telefonnummer.
Om personvern og dine rettigheter
Forskningsinstituttene NOVA (OsloMet), Frischsenteret og NORCE har ansvar for å behandle personopplysningene om deg i dette prosjektet. Vi skal kun bruke opplysningene slik vi har beskrevet her. Etter 2034 vil personopplysningene slettes. Ingen vil kjenne deg igjen i de offentlige rapportene fra prosjektet.
Vi har lov til å samle personopplysninger om deg fordi formålet er forskning i allmennhetens interesse. Så lenge du kan identifiseres i datamaterialet, har du rett til å be om innsyn i opplysningene vi behandler om deg, be om at de blir rettet eller slettet, og til å protestere mot behandlingen.
Vi vil gi en forklaring hvis vi ikke kan identifisere deg eller hvis dine rettigheter ikke kan utøves. Du har også rett til å klage til Datatilsynet om hvordan vi behandler dine data.
Det er frivillig å være med
Det er helt opp til deg om du vil være med i forskningsprosjektet. Hvis du ikke vil være med, er det helt greit og det vil ikke påvirke deg på noen måte. Du som er med, kan også når som helst trekke deg fra forskningen.
Kontaktopplysninger
Hvis du har spørsmål om forskningsprosjektet eller på et senere tidspunkt ønsker å trekke deg fra forskningen, ta kontakt med:
- NOVA: Prosjektleder, Mira Sletten, e-post: mira.sletten@oslomet.no, tlf.: 402 26 973
- Frischsenteret: Seniorforsker, Nina Drange, e-post: nina.drange@frisch.uio.no, tlf.: 414 57 945
- Våre personvernombud: NOVA (OsloMet), e-post: personvernombud@oslomet.no, Frischsenteret, e-post: sverre.kittelsen@frisch.uio.no.
Forskere
Samarbeidspartnere
- Frischsenteret, Universitetet i Oslo
- NORCE
- Flyt, Kronprinsparets fond
- Guttas Campus
- Utdanningsetaten i Oslo kommune
- Etat for skole, Bergen kommune