Kort om
Jeg er utdannet lektor i nordisk, religion og psykologi ved Universitetet i Oslo der jeg tok mastergraden min i tekst og kommunikasjon (2022). Her undersøkte jeg hvordan latter i terapisamtaler kan påvirke både relasjonen og det terapeutiske arbeidet mellom pasient og terapeut, gjennom samtaleanalyse som metodologisk og teoretisk rammeverk. Generelt sett interesserer jeg meg for all språklig og ikke-språklig kommunikasjon mellom mennesker, språklige mønstre og regler og hvordan kunnskap om dette kan anvendes i praksis. På et spesifikt plan, er jeg interessert i profejonell kommunikasjon, og hvordan rammer, mønstre og roller kan avdekkes gjennom nær analyse av samtaler.
I mitt ph.d.-prosjekt undersøker jeg hvordan jordmødre og gravide kvinner kommuniserer om vanskelige temaer i den norske svangerskapsomsorgen. Det første møtet mellom jordmor og gravid kan være utfordrende, ettersom retningslinjer fra Helsedirektoratet anbefaler at det allerede på første konsultasjon stilles spørsmål om de gravides fysiske og psykiske helse, alkoholbruk- og misbruk og tidligere erfaringer med ulik form for vold og overgrep.Disse spørsmålene kan bidra til at jordmor får viktig informasjon om den kommende morens helse, og dermed også barnets.Prosjektet bruker etnometodologisk samtaleanalyse (CA) som sitt teoretiske og metodologiske rammeverk. Gjennom detaljert analyse av videoopptak fra samtaler mellom jordmødre og gravides første konsultasjoner, ønsker jeg å avdekke mønstre for samtaler om vanskelige tema.
Hovedveileder er Hege Hermansen, OsloMet.
Anne Marie Landmark og Mirjam Lukasse fra Universitetet i Sørøst-Norge er biveiledere.
Forskningsgrupper
Forskningsprosjekter
Aktive forskningsprosjekter
-
«Den vanskelige samtalen» - en samtaleanalytisk studie av jordmødre og gravide
I mitt ph.d.-prosjekt undersøker jeg hvordan jordmødre og gravide kvinner kommuniserer om vanskelige temaer i den norske svangerskapsomsorgen.
Publikasjoner og forskningsresultater
Forskningsrapporter
Halvorsen, Marit Nygård ; Leseth, Anne Birgitte (2024). Kompetansemangfold i Forsvarets toppledelse - en kvalitativ studie av ekspertise og kompetansemangfold i seleksjon til militære toppstillinger. 85 s. OsloMet - storbyuniversitetet.