Verden blir ubønnhørlig mer sammenvevd – men med økende rovdrift på ressursene og større ulikhet i livsvilkår – vi er i den antropocene æra. Samfunnet står derfor overfor to store og relaterte utfordringer: fattigdom/ulikhet og natur- og klimakrisen. Temaområdet inkluderer forskning som søker å fremskaffe empirisk basert, kritisk kunnskap knyttet til disse utfordringene.
Dette omfatter et stort spekter av forskningstemaer: globalisering og global fordeling, makt og ulikhet på lokalt og internasjonalt nivå, ressursbruk og -forvaltning, miljø og natur, teknologi, politikk og styresett, konflikt og migrasjon, og utdanning om og formidling av slik kunnskap.
For å forstå verden slik den er i dag, er det nødvendig å kjenne til historien som har brakt oss hit. Både innenfor religions-, ide- og vitenskapshistorie er linjene mangefasetterte og divergerende. Vår felles historie kan fortelles på ulike måter avhengig av hvor vi kommer fra, hvem vi er og hvilke påvirkninger vi har hatt. Det å kjenne til ulike perspektiver og grunnlaget for de ideer og samfunnsformer og normer som eksisterer i dag, er vesentlig for en kritisk forståelse av den globaliserte verden vi lever i, i dag.
Viktige forskningstemaer for området er:
- miljøproblemer i Sør sett i sammenheng med lokale og internasjonale maktforhold
- den økende ulikheten og konsekvenser det har for enkeltmennesker og samfunn
- utdanning i andre land, særlig i det Globale Sør, i et kritisk og komparativt perspektiv
- utdanning for bærekraftig utvikling (UBU), med et særlig fokus på begreper som «globale borgere» og «globalt medborgerskap» og de normative krav dette setter til internasjonal likhet og rettferdighet
- det norske skoleverkets forsøk på å håndtere de etiske dilemmaene knyttet til Norges tvetydige miljørolle
- forsknings- og utviklingsprosjekter om digital samhandling og virtuell utveksling for å motvirke ulikhet, og bevisstgjøring om ulikhet
- bærekraft i yrkesfag, skole og barnehage
- bærekraftsmålene i et kommunikasjonsperspektiv
Tematiske forskningsområder ved Fakultet for lærerutdanning og internasjonale studier
Global forståelse, mangfold og bærekraftige samfunn er et av de tematiske forskningsområdene ved Fakultet for lærerutdanning og internasjonale studier.