Bygget opp nettverk for Ukrainaforskere
Det godt etablerte forskningsmiljøet gjorde det mulig å bygge opp et nettverk internt ved OsloMet for alle som forsker på Ukraina.
NIBR har også etablert UKRAINETT (uni.oslomet.no) – et nettverk for Ukrainaforskere i Norge. Formålet med nettverket er blant annet å formidle kunnskap om Ukraina til norske beslutningstakere, offentlig administrasjon, næringsliv og sivilsamfunn.
– Gjenoppbyggingen av Ukraina har allerede startet, selv om krigen pågår. Da er det viktig at de som skal bidra kjenner landet og forholdene der, for at innsatsen skal bli mest mulig effektiv, sier Aadne Aasland, forsker ved NIBR og leder for UKRAINETT.
Nettverket hadde sin første samling allerede i april i fjor, og ble offisielt lansert på et åpent arrangement på Pressens hus i september.
I slutten av november gjennomførte nettverket et todagers forskningsseminar på OsloMet med nærmere 40 deltagere som utvekslet forskning og faglige innsikter om situasjonen i landet. Dette håper Aasland skal bli en årlig tradisjon.
– Vi vil gjerne være et samlingspunkt og skape et fagmiljø for ukrainske forskere som har måttet flykte på grunn av krigen. På samlingen deltok flere flyktninger som nå er i Norge aktivt, både med presentasjoner og i faglige diskusjoner, sier Aasland.
Gjenoppbyggingen av Ukraina har allerede startet, selv om krigen pågår. Da er det viktig at de som skal bidra kjenner landet og forholdene der, for at innsatsen skal bli mest mulig effektiv.
– Aadne Aasland, forsker ved NIBR og leder for UKRAINETT
Flyktet fra Ukraina
En av flyktningene er 32-år gamle Oleksandra Deineko, som flyktet til Norge tidlig i mars.
– Oleksandra, eller Alex som vi kaller henne, er en dyktig sosiolog ved Karazin Kharkiv National University, som jeg har samarbeidet tett med i flere år, forteller Aasland.
Kharkiv ligger nordøst i Ukraina, bare fire mil fra den russiske grensen. Byen kom under kraftig angrep fra den russiske hæren helt fra krigens start. Deineko understreker at hun til å begynne med ikke hadde planer om å flykte fra hjembyen sin.
– Men jeg hadde ikke tilgang til noe tilfluktsrom hvor jeg kunne gjemme meg fra de russiske rakettene og bombene. I løpet av krigens første uke, ble situasjonen i byen bare verre og verre. Derfor skrev jeg til min kollega Aadne Aasland og fikk svar med en gang – vi hjelper deg, bare kom deg til Norge.
Deineko er nå gjesteforsker ved NIBR finansiert av Scholars at Risk-midler.
– Min historie er på ingen måte unik. Ifølge forskning, hadde mer enn 60 prosent av ukrainere som flyktet til Norge en eller annen form for nettverk her. Med andre ord kan man trygt si at sosiale og profesjonelle nettverk har spart mange liv siden krigens utbrudd, sier Deineko.
Dyktig forsker og god kollega
– Hun hadde kun med seg en liten bag da vi møtte henne på Gardermoen, etter en strabasiøs reise fra hjembyen øst i Ukraina, ikke langt fra grensen til Russland, forteller Aadne Aasland.
Han sier at Deineko har blitt en viktig ressursperson i NIBRs forskningsmiljø på Ukraina og allerede har deltatt i flere forskningsprosjekter. Blant annet intervjuet hun ukrainske flyktninger i et NIBR-prosjekt for UDI og IMDi om hvordan flyktningene fra Ukraina ble mottatt den første tiden etter ankomst.
– Allerede nå snakker Alex veldig godt norsk og kan bruke norsk som arbeidsspråk. Samtidig opprettholder hun kontakten med sitt hjemmeuniversitet i Kharkiv og underviser digitalt der. Jeg er full av beundring for hvordan hun takler denne store omveltningen i livet, og hun bidrar også aktivt til vårt gode arbeidsmiljø på NIBR, sier Aasland.
Jeg hadde ikke tilgang til noe tilfluktsrom hvor jeg kunne gjemme meg fra de russiske rakettene og bombene. I løpet av krigens første uke, ble situasjonen i Kharkiv bare verre og verre. Derfor skrev jeg til min kollega Aadne Aasland og fikk svar med en gang – vi hjelper deg, bare kom deg til Norge.
– Oleksandra Deineko, ukrainsk forsker ved OsloMet