En ortopediingeniør lager proteser og andre hjelpemidler til mennesker som enten mangler en kroppsdel eller trenger støtte til en kroppsdel. Ortopedi forener helsefag og ingeniørfag og passer for deg som ønsker å gjøre andres livskvalitet bedre.
Opptakskrav og poeng
For å søke på dette programmet må du ha
- generell studiekompetanse (samordnaopptak.no) eller oppfylle kravene til realkompetanse
- matematikk R1 og R2
- fysikk 1
Det kan være konkurranse om plassene. Ved forrige opptak var poenggrensene
- 56 i ordinær kvote
- 46,5 i kvote for førstegangsvitnemål
Slik søker du
Du søker på Samordna opptak med studiekode 215 744.
- 15. april: ordinær søknadsfrist
- 1. mars: frist for enkelte søkere
Hva lærer du?
Hvis du velger å ta en bachelor i ortopediingeniørfag, lærer du å designe og tilpasse ortopediske og tekniske hjelpemidler for at brukerne skal fungere bedre i hverdagen.
Det kan for eksempel være å lage proteser, ortoser (støtteskinner) eller ortopedisk fottøy som sko og såler.
Brukerne du skal hjelpe er alt fra barn med medfødt cerebral parese, dysmeli eller klumpfot, til revmatikere og diabetikere som har måttet amputere et bein.
Ortopediingeniørfaget er et teknisk fag, og du vil lære mye om materialer og tekniske løsninger som er viktig utøvelsen av yrket, i tillegg til anatomi, fysiologi og biomekanikk.
Det er også et helsefag, og for at hjelpemiddelet skal fungere, er det svært viktig å kartlegge den enkelte brukers funksjon og behov.
Som ortopediingeniør skal du gjøre kliniske vurderinger, ta mål til og utforme individuelt tilpassede hjelpemidler. Du må være flink til å kommunisere med andre mennesker, enten det er brukere eller andre yrkesgrupper.
Du lærer å samarbeide med andre helsearbeidere som leger, fysioterapeuter og ergoterapeuter om brukerens rehabiliteringsprosess. I selve fremstillingen av hjelpemiddelet vil du samarbeide med en ortopeditekniker.
For en ortopediingeniør er også medisinsk og samfunnsvitenskapelig kunnskap svært viktig.
I løpet av studietiden lærer du mye om sykdoms- og skadetilstander som kan føre til behov for ortopediske hjelpemidler, og hvordan disse påvirker psykiske og sosiale forhold.
Du vil også lære å skrive pasientjournaler, lage prosessbeskrivelser og muntlige presentasjoner.
Studiets oppbygging
Laster inn programplan, vennligst vent ...
Hvordan foregår undervisningen?
Undervisningen er en kombinasjon av
- forelesninger
- ferdighetstrening
- seminarer
- e-læring
- prosjektarbeid
Studieåret er på 40 uker, og du må regne med en arbeidsinnsats på totalt 40 timer per uke på fellesundervisning og egenaktivitet.
Undervisningen veksler mellom teoretiske og praktiske studier, og du får oppfølging i form av veiledning og tilbakemelding gjennom hele studiet.
Noen ganger vil du og dine medstudenter gi tilbakemeldinger på hverandres arbeid.
Siden ortopediingeniør er et yrke der tekniske og praktiske ferdigheter er veldig viktig, vil du få ferdighetstrening der du trener på praktiske oppgaver gjennom hele studiet.
I tredje studieår skal du skrive en bacheloroppgave på 15 studiepoeng.
Praksis
Du skal ha praksis i ca. 18 uker ved ortopeditekniske virksomheter som er spredt over hele Norge. Du må derfor regne med opphold utenfor Oslo-området i praksisperiodene.
Det er også kortere observasjonspraksis hos ortopeditekniske virksomheter, rehabiliteringsinstitusjoner, hjelpemiddelsentraler og hos leverandører av ortopeditekniske hjelpemidler.
Hva koster det?
Du betaler en semesteravgift hvert semester (student.oslomet.no).
Er du internasjonal student fra utenfor EU og EØS, må du betale studieavgift (student.oslomet.no). Det er mulig å søke om unntak for betaling av denne studieavgiften.
I tillegg til semesteravgiften kommer en materiellavgift på 2500 kroner per semester som inkluderer materiell, personlig verneutstyr og vask av tøy.
Hva kan du jobbe som?
Som ortopediingeniør kan du jobbe ved offentlige og private ortopeditekniske avdelinger eller tekniske hjelpemiddelsentraler.
Utdanningen gir et godt grunnlag for de som ønsker å arbeide med eller utdanne seg videre innenfor området assisterende teknologi.
Bachelorgraden gjør deg også kvalifisert til å ta oppdrag i utviklingsland gjennom frivillige organisasjoner som for eksempel Røde Kors.
Utveksling
Du kan reise på utveksling i tredje studieår i forbindelse med bacheloroppgaven.
Du finner informasjon om utvekslingsmulighetene for dette studiet på studentsidene
Spesielle hensyn
- Politiattest (student.oslomet.no)
- Skikkethetsvurdering (student.oslomet.no)
- Medisinsk testing (student.oslomet.no)
- Ferdighetstrening og bekledning (student.oslomet.no)
I løpet av studiet vil det være både ferdighetstreninger og praksis hvor OsloMets regelverk for bekledning er aktuelt.
Videre studiemuligheter ved OsloMet
Studiested
Spørsmål om utdanningen?
Har du spørsmål om utdanningen, kontakt oss gjennom vårt kontaktskjema.