Drømmepraksis i Amsterdam

Syv studenter sitter rundt et bord. En læringsrobot står midt på bordet.

I fjerde semester på bachelorstudiet i administrasjon og ledelse har du en praksisperiode på ni i en bedrift. Kristian Oland valgte å ta praksisperioden i Amsterdam.

– Jeg fikk høre om firmaet No Isolation gjennom en tidligere student på OsloMet, Nikolai Aasen, som hadde fått jobb der. Det ble et veldig bra praksis-opphold, forteller Kristian.

Robot hjelper syke barn

No Isolation er et startup-firma som lager en robot som gjør at langtidssyke barn kan delta i undervisningen og holde kontakten med vennene sine på skolen. Roboten AV1 fungerer som barns øyne, ører og stemme gjennom 4G-nett eller trådløst nettverk, når barna ikke har mulighet til å komme seg ut selv. Det kan være barn som for eksempel har kreft, ME eller cerebral parese. Bare i Norge er over 6000 barn borte fra skolen i lange perioder på grunn av sykdom.

– Jeg fikk anledning til å prøve meg på en rekke ulike arbeidsoppgaver. Blant annet fikk jeg jobbe med statistikk for kundehenvendelser, og prøve å forbedre datasystemet de har for kundehåndtering. Jeg fikk gjøre produkttesting, samt salg og noen typiske kontoroppgaver som å svare på mailer, forteller Kristian.

Sosialt på jobben

Han opplevde at det var en utrolig bra arbeidskultur i firmaet, med godt sosialt miljø blant de ansatte. De tok godt imot ham og inkluderte ham i bedriften selv om han bare skulle jobbe der en kort periode. 

Kristian likte også godt at de har fleksi-tid, slik at du kan møte på jobb når det passer best for deg, så lenge du er der i kjernetiden mellom klokka 10 og 15. 
– Det er et startup-firma, så folk jobber mye, men du får også frihet, forteller han.

En elev sitter på pulten sin og peker i skriveboka si. Læringsroboten sitter på pulten hennes.

Foto: Estera Kluczenko/No Isolation

Praksisplassen i No Isolation ble formidlet gjennom skolen, men Kristian måtte selv ordne seg et sted å bo.
– Det brukte jeg faktisk to måneder på før jeg reiste ned, det er ikke alltid så lett å finne leilighet til korttidsleie i Amsterdam. Men det ordnet seg veldig bra til slutt. Et godt tips er uansett at du er ute i god tid med å ordne det praktiske før du skal på praksisopphold i utlandet, sier han.

Kan jobbe globalt

I fremtiden ønsker Kristian å jobbe samfunnsrettet, gjerne i et firma som bruker teknologi til å gi mennesker en bedre hverdag, slik som No Isolation. Med en bred utdannelse innen administrasjon og ledelse har han mange muligheter.

– Selv om jeg skal jobbe i Norge, tror jeg den internasjonale erfaringen er en stor fordel å ha med seg. I dag jobber veldig mange bedrifter globalt, og da kommer det godt med at jeg er vant med å bruke et annet språk på jobb, og kjenner litt til arbeidskulturen i et annet land.

Studenthistorier

Tea og Martin står utenfor en OsloMet-inngang. Det snør om de er kledd i vinterjakker.
Et springbrett til spennende jobber innen administrasjon og ledelse

Til våren avslutter Tea Mathiassen og Robin Igelkjøn bachelor i administrasjon og ledelse i offentlig virksomhet. Da har de en utdanning som gjør dem attraktive i arbeidsmarkedet – og som gir mange valgmuligheter for videre studier.

Nikolai Aasen portrett. Holder roboten AV1 i høyre hånd.
Fikk drømmejobben før han var ferdig med studiene

Nikolai anbefaler et utvekslingsopphold, erfaring fra flere land bidro til jobb i firmaet No Isolation.