Fikk jobb i praksisperioden
Bjarte Ingvaldsen ønsket å flytte hjem til Bergen etter studiene, og hadde praksis hos Torkildsen, Thunes og Olsen Tannteknisk laboratorium. Allerede i praksisperioden ble han tilbudt fast jobb, og etter fire år i jobb gleder han seg fortsatt til hver eneste arbeidsdag.
– Ingen dager er like, og det er mange spennende utfordringer. Jeg har faktisk tatt meg i å glede meg til å gå på jobb mandag morgen. Jeg lærer noe nytt hele tiden, sier han.
En tanntekniker bør være fingernem, nøyaktig, tålmodig og ha estetisk sans.
– Faget er i en voldsom utvikling. Mer og mer skjer på data, så det å kunne beherske ulike dataprogrammer blir stadig viktigere. I tillegg til den håndverksmessige siden må man også ha den helsefaglige kunnskapen slik at man kan ha et godt samarbeid med resten av tannhelseteamet, og kunne gi råd om blant annet materialvalg, sier Ingvaldsen.
Generasjonsskifte i bransjen
Bjarte Ingvaldsen er nøktern optimist med tanke på fremtiden for tannteknikere.
– Det blir importert en god del tenner fra lavkostland, og mer og mer av det vi lager kan gjøres med maskiner. Dermed minker behovet for arbeidskraft. Men samtidig har vi nå et generasjonsskifte i bransjen, der mange nærmer seg pensjonsalder. Med tanke på eldrebølgen som kommer i samfunnet generelt, tror jeg det vil være et stort behov for nyutdannete tannteknikere i framtiden også, sier Ingvaldsen.
Varierte oppgaver
Jobbhverdagen til en tanntekniker består av mange varierte oppgaver.
– Det finnes mange ulike måter å lage tenner på, så man blir aldri lei. Tannteknikere er autorisert helsepersonell, og det betyr mye å vite at arbeidet mitt hjelper mennesker. Tenner har utrolig mye å si for folks selvfølelse, og det varmer når jeg får hyggelige tilbakemeldinger fra pasienter og tannleger, sier Bjarte Ingvaldsen.
Opprinnelig publisert på hioa.no 17. februar 2017.