Ble ingeniør i energi og miljø i bygg – gikk rett ut i kremjobb

Prabriti Tiwari ser i kameraet og smiler. Hun sitter på et kontor med to store dataskjermer i bakgrunnen.

Allerede før studiet var avsluttet, hadde Prabriti Tiwari en fot innenfor hos det store prosjekterings- og rådgivingsselskapet Multiconsult, der Bygg og Eiendom er et av sju forretningsområder. 

– Som student på ingeniørstudiet i energi og miljø i bygg ved OsloMet, hadde vi mange prosjekter som var relevante for arbeidslivet, og som jeg kunne snakke om på intervjuene, forteller Prabriti. 

Som student på ingeniørstudiet i energi og miljø i bygg ved OsloMet, hadde vi mange prosjekter som var relevante for arbeidslivet, og som jeg kunne snakke om på intervjuene. – Prabriti

Utdanningen kombinerer design og teknologi

Hun nevner spesielt at de allerede tidlig i studiet tok i bruk Revit. Dette er et 3D-program som brukes av de ulike faggruppene i et byggeprosjekt til å designe eller konstruere de ulike elementene i et bygg digitalt. 

– Jeg er glad i både design og teknologi, så det passet veldig bra for meg.

Prabriti er ansatt som VVS-ingeniør, det vil si ingeniør innen varme-, ventilasjon- og sanitærteknikk. Hun sier selv at det kan høres mindre interessant ut enn det faktisk er: 

– Det høres kanskje litt kjedelig ut å si at man jobber med rør og kanaler i bygg. Jeg sier heller at jeg driver med 3D-design og modellering av tekniske systemer, for det er jo det jeg gjør, forklarer ingeniøren. Hun understreker at kompetansen ikke stanser der. 

– Som ingeniør i energi og miljø i bygg kan jeg også drive med energiberegninger i bygg. For en som er opptatt av miljø, er det meningsfullt, fastslår hun. 

Usma ser ut i luften og smiler

Fremtidsrettet og relevant ingeniørutdanning

Bygninger står nemlig for 40 prosent av all energibruk i Norge, energi som går til varme, ventilasjon, lys, varmt vann, heiser, dører som åpner seg automatisk, datamaskiner, osv. 

– Å komme med løsninger som gir lavere energibruk er en viktig del av arbeidet vårt, og bidrar til å gjøre en forskjell for miljøet, sier Prabriti. 

Hun opplever at ingeniørstudiet i energi og miljø i bygg-ingeniør er en relevant og fremtidsrettet utdanning.

– Det bygges nye bygninger hele tiden, med stadig strengere krav til energibruk. I fremtiden vil passivhus og plusshus være normalen, og det er ingeniører som oss som prosjekterer slike bygg, sier Prabiti. 

Bransjen hun har havnet i har en rekke langsiktige prosjekt.  

– Her trenger man ikke være redd for å ha lite å gjøre med det første, forklarer hun. 

Vi ser ryggen til Prabriti som sitter og jobber på to skjermer. På den ene skjermen ser vi en 3D-modell av blokker.

Prabriti Tiwari jobber mye i programmet Revit, der hun modellerer og designer løsninger for vann, varme og sanitær i bygg. Foto: Oda Hveem

Morgendagen er smart og bærekraftig

Direktør for forretningsenheten Bygg og Eiendom i Multiconsult, John Erling Strand, bekrefter at studenter med samme bakgrunn som Prabriti har gode forutsetninger for å få interessante jobber når de er ferdige med utdanningen. 

– Å lage smarte og fremtidsrettede løsninger som sparer samfunnet for unødig energiforbruk er noe av det mest bærekraftige vi kan ta tak i innen alle byggeprosjekter, sier Strand. 

Han forteller at de ser etter kandidater som ikke er tilfredse med å gjøre ting på samme måte som i går. 
 
– Du må vise at du vil noe mer, oppfordrer han. 

Ved siden av faglig dyktighet ser de også etter personer som er gode på kommunikasjon og samarbeid. 

– Relasjonskompetanse er viktig for å bli en dyktig rådgiver, så vær godt forberedt på å vise at du kan dette i jobbintervjuet. I tillegg er det alltid en bonus om du har kompetanse og interesse for produktutvikling og digitale løsninger, avslutter Strand.

Prabriti står i et lyst og åpent kontorlandskap med dokumenter under armen

I likhet med de fleste andre som tok bachelor i energi og miljø i bygg, gikk Prabriti rett ut i relevant jobb. Foto: Oda Hveem

Fikk venner for livet på OsloMet

Prabriti som opprinnelig er fra Nepal, har tidligere bodd i Trondheim og Ås. Hun har alltid vært glad i Oslo, og ønsket å flytte hit for å studere og etter hvert jobbe. Etter en fin studietid på OsloMet har hun nå fått en god start på karrieren hos Multiconsult.

 

Det er et veldig bra studentmiljø på OsloMet, og jeg fikk venner for livet. – Prabriti

– Jeg jobber i et bra team og har hyggelige kolleger som passer på meg. Trenger jeg hjelp, stiller de alltid opp, de vet at jeg er nyutdannet, forklarer 24-åringen.

Hun synes overgangen fra studentlivet har gått veldig bra, og opplever egentlig jobben som ganske fleksibel. 

– Arbeidstiden er åtte timer, og så lenge du er på de møtene du skal og gjør oppgavene dine, har du frihet til å tilpasse med noen lange og noen litt kortere dager, ved behov. Jeg kan også jobbe litt hjemmefra, om det passer best, utdyper hun. 

– Jeg kan selvfølgelig savne studietiden litt innimellom, innrømmer Prabriti. – Det er et veldig bra studentmiljø på OsloMet, og jeg fikk venner for livet.

Fakta Bachelor i energi og miljø i bygg

Energi- og miljøingeniører arbeider med å sikre et helhetlig energi- og miljøaspekt i byggeprosjekter. Med en bachelorgrad fra OsloMet kan du blant annet jobbe med energibruk og miljø i planleggingen av nybygg.

Studentliv

Jente ligger i en hengekøye i skogen og leser. Det ligger brune blader på bakken, er lite blader på trærne og hun har sol i ansiktet.
Bli kjent med studentbyen Oslo

I studentbyen Oslo kan du gå på kafé før frokost, sitte på lesesalen om dagen og dingle i en hengekøye i marka om natta. Det er kort vei fra liv og røre i sentrum til stillheten i skogen.

Jente som sitter på biblioteket og leser.
Topp ti på campus

Du lurer du kanskje på hvordan området rundt universitetet er? Josefine viser deg sine favoritter på campus Pilestredet.

Studenter som jobber på iPad
Slik lykkes du som student

Her er OsloMet-forelesernes beste råd for å lykkes med studiene.

Bilde av Ivar Johan og Karoline
Jobbrelevant – og skikkelig godt miljø

– Masteren i energi og miljø i bygg er veldig rettet mot det vi skal jobbe med, sier Karoline.