Lærer nye metoder
Hva har avokadosåpe med kjemi å gjøre? Ganske mye, viser det seg. Før dagen er over har studentene vært gjennom kompliserte prosesser som ekstraksjon, filtrering og fordamping.
– Vi kommer borti ulike metoder som vi aldri har brukt før. Det er alltid spennende når man skal gjøre noe nytt, men det pleier å gå fint, sier Hannah.
– Men det er også fort gjort å gjøre feil, sier Stine og ler.
Mange fremtidsdrømmer
Med utdanning i bioteknologi og kjemi kan du blant annet jobbe med forskning ved laboratorier. Arbeidsplasser kan være forskningsinstitutter, sykehuslaboratorier, meierilaboratorier og ølbryggerier. Noen finner og jobb i oljeindustrien, og det er flere muligheter. Førsteårsstudentene har mange drømmer.
– Senere har jeg lyst til å studere videre innenfor kreftforskning. Det virker veldig spennende. Eller så kunne jeg tenke meg å jobbe med DNA-analyser på sykehus. Jeg ser for meg noe innenfor forskning, sier Kjersti.
– Jeg retter meg mot DNA, forteller Stine.
– Man kan jobbe i Kripos med DNA-testing, det er jo veldig kult. Ellers blir vi jo ingeniører, så vi trenger ikke stå på laboratoriet når vi er ferdige. Det er behov for ingeniører flere steder, sier Hannah.
En lysegul uglesåpe
Studentene har fått oljen ut av avokadoen, og har blandet inn delfiafett, vegetabilsk olje og lut. Etter flere kjemiske prosesser skal blandingen få stå i seks uker.
Først da har den satt seg, og fått pH-verdien som en såpe skal ha.
Når den endelig er ferdig kan studentene vise frem en fast såpeklump formet som en ugle.