Ingeniørstudenter lager kirurgisk utstyr

Sveisebrillene er på, og det gløder nede i verkstedet til maskiningeniørstudentene. Jørgen Almankaas sveiser sammen to stålstenger som skal brukes i et kirurgisk instrument.

– Det må være mulig å vaske utstyret for blod, og da kan det ikke være noen åpne flater, sier Jørgen mens han konsentrert kjenner på skjøtene. 

De er til sammen fire studenter som jobber med denne oppgaven. Jørgen Almankaas (24), Gaute Nordby (24), Julian Estrada (25) og Øystein Tørudbakken (25) har nå tatt steget inn i den medisinske verden.

Fakta

Vil du bli maskiningeniør?

Maskiningeniører arbeider med å utvikle og lage mekaniske komponenter og utstyr, og er sentrale i design og drift av nesten alt teknisk utstyr vi omgir oss med.

Deltar i forskningsprosjekt

– Vi er med i et forskningsprosjekt som er et samarbeid mellom Rikshospitalet og Cardiomec, forteller Gaute.

Instrumentet studentene jobber med skal kunne rette en type feil som kan oppstå i hjerteklaffen, som ligger inne i hjertet.

Oppgaven har vært en lang prosess, og de har jobbet hardt i flere måneder for å få klar en prototype på instrumentet. Ved hjelp av 3D-modeller har de 3D-printet deler av instrumentet, og satt det sammen.

Testet studentenes utstyr

Før instrumentet kan hjelpe mennesker, må kirurgene teste det på dyr. På St. Olavs hospital i Trondheim fikk alle de fire studentene på seg munnbind og store frakker før de ble med på operasjonssalen.

– Vi kom inn som sånne grønne skoleelever med munnbindet opp ned, forteller studentene og ler.

Under operasjonen ble deler av utstyret til studentene testet.

– Det var veldig gøy å se at utstyret vi testet faktisk fungerte, forteller de.

Fordel med studenter i forskningsprosjekter

Kirurg Jakob Bergsland var tilstede under operasjonen, og er veldig fornøyd med å ha studenter inn i forskningsprosjektet.

– Fordelen er at unge studenter ofte ikke ser hindringene. Folk som har holdt på med dette lenge kan se flere hindringer enn muligheter. Når man ser på et problem med nye øyne kan man finne gode løsninger, sier Jakob.

Gøy med praksis

Det har vært mange sene kvelder og mye jobb, men studentene er fornøyde med prosessen.

– Det har vært kjempegøy å være med på dette! Den medisinske verden er jo helt ny for oss, sier Jørgen.

– Ja, også har det vært utrolig gøy å få bruke det vi har lært i timene på skolen. Det er fint å få bruke det i en "real" setting og ikke bare i teorien, sier Gaute.

Studentliv

Jente ligger i en hengekøye i skogen og leser. Det ligger brune blader på bakken, er lite blader på trærne og hun har sol i ansiktet.
Bli kjent med studentbyen Oslo

I studentbyen Oslo kan du gå på kafé før frokost, sitte på lesesalen om dagen og dingle i en hengekøye i marka om natta. Det er kort vei fra liv og røre i sentrum til stillheten i skogen.

Tre studenter går sammen og ler og smiler ute i en park. Bakken er dekket av gule og oransje blader.
Det beste med studentlivet er mye frihet

Magnus gir studentlivet en sekser på terningen, mens Simay og Ploy begge triller en sterk femmer. Møt tre som tryna litt i begynnelsen, men som fikk fin kontroll på studiehverdagen.

Jente som sitter på biblioteket og leser.
Topp ti på campus

Du lurer du kanskje på hvordan området rundt universitetet er? Josefine viser deg sine favoritter på campus Pilestredet.

Studenter som jobber på iPad
Slik lykkes du som student

Her er OsloMet-forelesernes beste råd for å lykkes med studiene.

Flere hundre studenter sitter på en gressplen med armene til værs.
Dette er OsloMet

Læringsrike praksisperioder i arbeidslivet – og en sosial studietid. Ved OsloMet får du kunnskap og erfaringer for livet!