For mange nyutdannede siviløkonomer er drømmen å få jobb i en av de «fire store» – nærmere bestemt Deloitte, KPMG, PwC eller EY.
For Therese og Emilie falt valget på EY, tidligere Ernst & Young, med lekre lokaler i Barcode i Bjørvika.
Etter at de avsluttet masteren i økonomi og administrasjon, ble det en kort sommerferie før det bar rett ut i fast jobb i august 2020.
– Det har vært veldig bra begynne å jobbe i EY. Det er et ungt miljø der vi støtter oss på hverandre, og jeg har lært utrolig mye, forteller Emilie, som i hovedsak jobber med revisjon.
Hjemmekontor med Teams-møter
Mens revisorer tidligere gikk rundt med trillekoffert som de hadde regnskapspermer i, er dette nå blitt en høyst digital og framoverlent bransje.
– På grunn av koronasituasjonen har det vært mye hjemmekontor og Teams-møter. Egentlig skulle jeg ha sittet mer ute hos kundene og jobbet, men det har ikke vært så enkelt å få gjennomført foreløpig, sier Emilie.
Tidligere studievenninne Therese er kollega i samme avdeling, men hun jobber mer med bedriftsrådgivning innen regnskap.
Med en master i økonomi og administrasjon er du kvalifisert til å jobbe i et hvilket som helst selskap. Jeg hadde lyst til å ta master fordi det gir muligheter til å få en jobb hvor du får utfordret deg i større grad enn hvis du kun har bachelor.– Therese Ødegaard
Masteren i økonomi og administrasjon kvalifiserer til mange jobber
Therese og Emilie kom fra ulike bachelorstudier før de begynte på masteren.
Therese har sin utdanning fra den private høgskolen NLA mens Emilie tok sin bachelor ved NTNU i Trondheim.
De er begge svært fornøyde med at de valgte å fullføre utdannelsen med en master fra OsloMet.
En jobb i konsulent- og revisjonsbransjen er ettertraktet, men det er også mange andre muligheter.
Du kan få en administrativ stilling i et stort firma, jobbe i regnskapsavdelingen eller drive utredningsarbeid på høyt nivå i næringsliv og offentlig forvaltning for eksempel.
Hvis du ønsker en lederstilling med personalansvar, gjør masterstudiet deg kvalifisert til det.
Og dersom du ønsker å fortsette i akademia, kan du gå videre til doktorgradsstudier og forskerkarriere.
Jeg synes det var en fordel at klassen var mindre enn på bachelorstudiet. Det gjorde at det var lettere for oss studenter å bidra under forelesningene, og det ble et lærerikt miljø i undervisningen.– Emilie Hattestad
Tok spesialisering i strategi og ledelse
På masterstudiet kan du velge én av i alt fire hovedprofiler.
Velger du å spesialisere deg innen regnskap og revisjon, kan du søke finanstilsynet om å bli statsautorisert revisor.
Begge valgte spesialisering i strategi og ledelse, med samfunnsøkonomi som støtteprofil.
Hos sin arbeidsgiver EY har de anledning til å ta et år med videreutdanning for å bli statsautorisert revisor hvis de ønsker det.
Begge understreker at studiet i økonomi og administrasjon ikke er en «oppskrift» på hvordan du utfører en bestemt jobb – men en bred utdannelse om et stort fagfelt.
– Det viktigste vi lærte var hvordan vi skal tilegne oss kunnskap. Gjennom studiet har vi lært noen teknikker for hvordan vi henter ut informasjon, som er viktig for en jobb i konsulentbransjen, sier Therese.
– Ja, vi har fått noen knagger å henge kunnskapen på, legger Emilie til.
Skrev masteroppgaven sammen
Therese og Emilie valgte å skrive masteroppgaven sammen, om temaet «Digital transformasjon i bank og forsikring».
Her så de på hvilke suksessfaktorer som er viktige for å lykkes med digitalisering.
Funnene i forskning peker på at suksessfaktorer i bank og forsikring blant annet handler om kundeopplevelser, endringsvillig ledelse, nettverksstrategi og kompetanse.
– Gjennom studiet og erfaring fra arbeidslivet ser vi begge to at det er nødvendig å delta på den digitale reisen, for å kunne være konkurransedyktig, ikke bare i dag, men også for fremtiden, sier de.