Etter fem år i arbeidslivet var Silje Pileberg motivert for faglig påfyll, som kunne gi nye jobbmuligheter. Hun hadde jobbet med kommunikasjon av klimaforskning og ønsket seg tilbake til journalistikken. Men det var ikke bare å hoppe tilbake igjen, og det var stor konkurranse om de faste stillingene.
I 2011 valgte hun derfor å begynne på master i journalistikk ved OsloMet.
– Jeg var klar for den friheten studentlivet gir og tenkte jeg ville prøve meg som frilanser samtidig, forteller Silje.
Hun innrømmer at hun i utgangspunktet aldri hadde trodd hun skulle få behov for å ta en master.
– Jeg var omgitt av kolleger med doktorgrader da jeg jobbet med forskningskommunikasjon, og det bidro nok til at jeg fikk lyst til å gå i gang med mer utdanning, forklarer Silje.
Kurs i litterær journalistikk vekket skrivegleden
Det første semesteret hadde hun en 80 prosent stilling ved siden av studiene.
– Jeg jobbet nesten livet av meg, men syntes det var så kjekt å studere igjen, forklarer hun.
Etter hvert sa hun opp den faste jobben. Det var kurset i litterær journalistikk som gjorde henne sikker på at dette var riktig.
– Jeg kjente at det var dette jeg hadde lyst til, det appellerte til mine kreative sider og gjorde at skrivegleden kom tilbake. Det er dét kurset jeg husker aller best og som har betydd mest for meg, sier Silje.
Hun kunne det journalistiske håndverket. Det var teknikkene for å skrive langlesing som fanget interessen.
– Jeg liker å gå i dybden på det jeg skriver om, så det passet perfekt for meg. Tanken på et bokprosjekt er også mindre fremmed nå, utdyper hun.
Dette har vært og er fremdeles kjempeinspirerende!– Silje
Fikk VIS-prisen for god forskningsjournalistikk
Ettersom studiet åpner for å skrive en praktisk rettet master, leverte Silje en master med fire reportasjer og en metodedel.
– For meg var dette en glimrende måte å jobbe på. Da fikk jeg både skrive reportasjer og fordype meg i det teoretiske, forklarer hun.
En av reportasjene ble publisert i magasinet Plot og i en noe omarbeidet versjon i Forskerforum. Plot-reportasjen resulterte i VIS-prisen for god forskningsjournalistikk i 2015.
– Det var en fantastisk ting å ta med seg fra masterarbeidet. Jeg fikk nok av tid, god veiledning og var tvunget til å reflektere grundig over etikken. Under slike forutsetninger kan det bli god journalistikk, sier Silje og berømmer veilederen sin, Harald Hornmoen.
– En kjempegod veileder som har betydd mye for meg og gitt meg nye muligheter, oppsummerer hun.
Som eksempel nevnes fagboka Putting A Face on It, som handler om subjektivitet i journalistikken, der hun var bidragsyter. Hun har også holdt gjesteforelesninger ved Institutt for journalistikk og mediefag ved OsloMet.
– Dette har vært og er fremdeles kjempeinspirerende!