Vil jobbe ved bransjens frontlinje
Mohammad Omar Babakarkhail er masterstudent på ACIT-programmet. Nå vurderer han å utsette masteren sin for å ta noen av emnene i den nye spesialiseringen.
Den store drømmen er å jobbe ved bransjens frontlinje.
– Nå som de åpner en sikkerhetsspesialisering, er det ikke utelukket at jeg utsetter masteren min, slik at jeg kan skrive nettopp innenfor sikkerhet. Det er såpass interessert jeg har blitt i feltet, sier han.
Det har tidligere vært mulig å ta enkeltemner innenfor cybersikkerhet på OsloMet. Det var gjennom disse emnene at Babakarkhail ble bitt av basillen.
– I utgangspunktet var det mest for å tilegne meg ny kunnskap, men jeg fikk virkelig øynene opp for feltet, forteller han.
Han oppfordrer bachelorstudenter til å gripe muligheten.
Sikret seg jobb
At kompetansen er etterspurt, har han selv fått erfare når han har søkt jobber.
– Jeg tror ikke jeg har sendt mer enn sju jobbsøknader siden juni i fjor. Av disse har jeg blitt innkalt til fem intervjuer.
Babakarkhail sikret seg en deltidsjobb som junioranalytiker i cybersikkerhetsselskapet Defendable.
Både under intervjuer og i sin nåværende jobb har han erfart at kunnskapen fra valgfagene i cybersikkerhet har vært direkte relevant.
– Pensum fra faget ACIT4050, «Applied computer and network security», (student.oslomet.no) har dukket opp på flere praktiske tester som vurderer jobbsøkerens kompetanse.
– Og jeg har hatt stor nytte av arbeidsoppgaver fra fag som ACIT4025 «Cybersecurity and privacy» (student.oslomet.no) når jeg strukturerer informasjon til kunder.
Han tror de som velger spesialiseringen går en lys fremtid i møte.
– Når en med bakgrunn fra en annen spesialisering kan få jobbtilbud, tror jeg en spesialist vil oppleve enda større etterspørsel, sier han.
Det digitale cyberrisikobildet er mer usikkert enn noen gang tidligere. Nå er ikke tiden for å bli hengende etter. Nå må vi brette opp ermene.
– Nasjonalt digitalt risikobilde 2023 (NSM)
«En av de store»
Selv er Babakarkhail mest interessert i defensiv sikkerhet, altså hvordan man kan forsvare seg mot inntrengere.
– Målet er å komme til spissen av sikkerhetsmiljøet. Innen fem år har jeg forhåpentlig fått jobb i «en av de store»: Politiets sikkerhetstjeneste (PST), Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) eller etterretningstjenesten.
Han påpeker samtidig at feltet er bredt, og at det derfor er trygt å velge ut ifra interesse.
– Mange sikkerhetsorganisasjoner har også etiske hackere. Dette er offensive hackere, som spiller rollen som angriper for å avdekke sårbarheter i systemer, forklarer Babakarkhail.
– Du kan velge ut ifra hva som interesserer deg. Det er det som gjør cyberfeltet så spennende, sier han.