– Økonomi og administrasjon er en utdanning som gir utallige jobbmuligheter

Matilde og Janne står utenfor en OsloMet-bygning mellom gule stolper.

– Jeg trives med tall og analyse, men er også glad i å jobbe med mennesker. Det ene utelukker ikke det andre når du studerer økonomi og administrasjon.

– Først og fremst valgte jeg dette studiet fordi det gir meg så mange muligheter senere. I fremtiden kan jeg jobbe med alt fra økonomisk analyse og budsjettering til markedsføring og salg, i alle slags bransjer, forteller Janne Ingebrigtsen, andreårsstudent ved OsloMet.

Førsteårsstudent Matilde er enig.

– Det er ikke så lett å si at «dette skal jeg bli!» rett etter videregående, derfor er det fint med et studieprogram hvor du holder mulighetene åpne. Du styrer mye av løpet selv gjennom å velge valgfag du interesserer deg i, sier hun.

Portrett av Matilde. Bak henne skimter vi gule søyler på n OsloMet-bygning.

Matilde trives med å studere økonomi og administrasjon ved OsloMet, noe hun kombinerer med å spille fotball i elitesatsningslaget Vålerenga Rekrutt. Foto: Hampus Lundgren

Et lite samfunn midt i storbyen

Økonomi og administrasjon tilbys ved en rekke studiesteder landet rundt. Verken Janne eller Matilde legger skjul på at beliggenheten var en viktig faktor da de landet på OsloMet.

– Jeg er fra Oslo og ønsket å bo i nærheten av venner og familie. Jeg ville heller ikke bytte fotballklubb, sier Matilde, som spiller for Vålerenga parallelt med studiene.

– Beliggenheten i Pilestredet er perfekt. Midt i storbyen, med kort vei til alt av sosiale og kulturelle tilbud, supplerer Janne, som selv er fra Nittedal, kun tjue minutter unna.

Janne forteller videre om et studentmiljø det er godt å være en del av.

– Det er kort avstand mellom foreleser og student og gode muligheter for å bygge nettverk gjennom de mange foreningene og aktivitetene som finnes. Selvsagt faglig og ut mot næringsliv, men også sosialt – for eksempel kan du bli kjent med medstudentene dine gjennom tennisklubben, sier hun.

Matilde og Janne ute i parken. De har pappkrus med kaffe i hånda og i bakgrunnen ser vi rader med trær.

Matilde og Janne på vei gjennom Slottsparken, som for mange er en aktuell rute på vei til eller fra OsloMets campus i Pilestredet. Foto: Hampus Lundgren

Om studiet

De to første årene på bachelorstudiet i økonomi og administrasjon er like for alle. 

Det tredje året velger du en av disse profilene:

  • Regnskap
  • International Business
  • Bedriftsøkonomisk analyse
  • Strategi og ledelse
  • Samfunnsøkonomi

Bachelorstudiet i økonomi og administrasjon utgjør de tre første årene av en femårig utdannelse på OsloMet for å bli siviløkonom eller statsautorisert revisor.

– Alle nye studenter bør engasjere seg i noe!

Både Matilde og Janne er tillitsvalgte for sine kull, et verv de begge er glade for å ha tatt på seg.

–  Som tillitsvalg er jeg bindeleddet mellom foreleserne og studentene på andreåret. Hvert semester får jeg emneevalueringen til foreleserne og kan komme med tilbakemeldinger som gjør at studentene som kommer etter oss får det enda bedre. Det er givende å bidra til at skolen utvikler seg, og vervet gjør også at jeg blir kjent med flere enn jeg ellers ville blitt, forklarer Janne.

Janne og Matilde sitter på en benk i en park og smiler mot hverandre. Begge har et kaffekrus i hånda.

Som tillitsvalgte opplever Janne og Matilde at de kan bidra til utviklingen av studiet. At de også blir kjent med flere studenter er en ekstra bonus. Foto: Hampus Lundgren

Akkurat det siste punktet har vært ekstra viktig for Matilde, som startet sitt studentliv midt i koronakrisen.

– Det er vanskeligere å bli kjent med folk når man ikke møtes fysisk, men gjennom vervet som tillitsvalgt har jeg likevel rukket å møte mange av mine medstudenter. Det er godt å kunne bidra til at læringsmiljøet blir trygt og godt, selv om vi ofte bare er prikker på en dataskjerm. Jeg anbefaler alle nybakte studenter å engasjere seg på en eller annen måte!

Like, men ulike

Mange er usikre på om de skal søke studiet i økonomi og administrasjon eller studiet i administrasjon og ledelse i offentlig sektor. Hva er egentlig forskjellen?

– Hovedforskjellen er at økonomi og administrasjonsstudiet er første steg på vei til å bli siviløkonom. Er du interessert i tall, data og økonomi er dette studiet for deg, sier Janne.

Siviløkonomstudiet har tradisjonelt siktet seg inn mot behovene for økonomisk administrativ kompetanse i privat sektor, mens det andre studiet er mer rettet mot den samme kompetansen for offentlig sektor.

Men dette gjelder ikke absolutt. Velger du for eksempel økonomisk analyse som spesialisering på siviløkonomstudiet vil du være en aktuell kandidat for jobb både i det offentlige og i det private.

Skryter av foreleserne på økonomi og administrasjon

– Rent faglig er tilbudet, korona til tross, veldig bra – og foreleserne våre skal ha mye av æren for det. De er veldig flinke til å tilrettelegge alt til situasjonen vi befinner oss i. Jeg føler ikke jeg har gått glipp av noe, selv om jeg ikke har et «normalår» å sammenligne med, sier Matilde Ravn.

Det har derimot Janne, som kan bekrefte at inntrykket stemmer.

– Faglig går alt veldig bra. Foreleserne har kastet seg rundt og blitt Zoom-eksperter på rekordtid, smiler hun.

Portrett av Janne

Janne har allerede bestemt seg for å gå videre med en master etter at bacheloren er avsluttet. Foto: Hampus Lundgren

Begge håper nå at verden – og studenttilværelsen – blir normal igjen raskest mulig. Og om vi skal se enda litt lenger inn i fremtiden?

– Etter fullført bachelorgrad skal jeg søke meg inn på masterstudiet for å bli siviløkonom. Deretter er det vanskelig å si. Jeg har mest lyst å jobbe innen markedsføring og ledelse og vil helst ha en jobb hvor jeg er litt på farten. Kanskje som avdelingsleder i et konsulentselskap, sier Janne.

– Kanskje en master i utlandet? Deretter vil jeg gjerne jobbe med noe innen ledelse, innovasjon og psykologi.  Men først gleder jeg meg til de to neste årene ved OsloMet, fastslår Matilde.

Studentliv

Jente ligger i en hengekøye i skogen og leser. Det ligger brune blader på bakken, er lite blader på trærne og hun har sol i ansiktet.
Bli kjent med studentbyen Oslo

I studentbyen Oslo kan du gå på kafé før frokost, sitte på lesesalen om dagen og dingle i en hengekøye i marka om natta. Det er kort vei fra liv og røre i sentrum til stillheten i skogen.

Tre studenter går sammen og ler og smiler ute i en park. Bakken er dekket av gule og oransje blader.
Det beste med studentlivet er mye frihet

Magnus gir studentlivet en sekser på terningen, mens Simay og Ploy begge triller en sterk femmer. Møt tre som tryna litt i begynnelsen, men som fikk fin kontroll på studiehverdagen.

Jente som sitter på biblioteket og leser.
Topp ti på campus

Du lurer du kanskje på hvordan området rundt universitetet er? Josefine viser deg sine favoritter på campus Pilestredet.

Studenter som jobber på iPad
Slik lykkes du som student

Her er OsloMet-forelesernes beste råd for å lykkes med studiene.

Flere hundre studenter sitter på en gressplen med armene til værs.
Dette er OsloMet

Læringsrike praksisperioder i arbeidslivet – og en sosial studietid. Ved OsloMet får du kunnskap og erfaringer for livet!