Spennende praksis

Rebecca står mellom to klesstativer der det henger jakker fra Helly Hansen.

Førstelektor Sissel Isachsen underviser ved bachelorstudiet i kunst og design, studieretning mote og produksjon. Hun opplever at studentene har stort utbytte av praksisperioden.  

– I praksis får studenten prøvd sine faglige og sosiale kunnskaper, og møter forholdene til den reelle arbeidsdagen i en bedrift. Det er veldig lærerikt.  

– Praksis er lagt til fjerde semester i andre studieår og går over ni uker, forteller Isachsen.  

– Ved studiestart på det andre året får studentene se presentasjoner fra de som var ute i praksis på våren. Slik blir de kjent med hvilken type praksis de kan ha og hvor de kan søke. Når studentene har funnet seg et praksissted, vil praksisansvarlig ved instituttet kontakte bedriften for å kvalitetssikre at oppholdet blir godt – både for studenten og for bedriften.  

– Vi vet at faglig kunnskap som digital kompetanse innen Photoshop, Illustrator, AccuMark og CLO, verdsettes av praksisstedene, men også praktiske kunnskaper som mønsterkonstruksjon og søm. Så studentene våre får prøvd mye forskjellig i løpet av perioden.  

OsloMet har mange spennende samarbeidspartnere. – Førstelektor Sissel Isachsen
Portrett av Sissel Isachsen
Rebecca tester stoff i en maskin.

Fantastisk opplevelse

Rebecca Anna Richardson kommer fra Storbritannia der hun studerer mote ved Manchester Metropolitan University. Hun har vært i Norge som utvekslingsstudent på bachelorstudiet i kunst og design, studieretning mote og produksjon, i et semester. Praksisperioden gjennomførte hun hos Helly Hansen.  

– Jeg har gjort så mye forskjellig, fra stofftesting, til måling og tilpassing – lista er lang! Jeg har lært utrolig mye og alle har vært så snille og imøtekommende. Jeg er virkelig takknemlig for å ha fått denne muligheten, forteller Rebecca entusiastisk. 

– Et praksisopphold gir deg muligheten til å være en del av en bedrift uten presset som følger med en ordentlig jobb. Du kan lære gjennom å observere fra sidelinjen og slik bli bedre rustet når du støter på lignende problemer og situasjoner i arbeidslivet. 

– Gjennom praksisplassen kan du bygge nettverk og få anledning til å tenke nøye gjennom hvilken karrierevei du ønsker å ta, siden du kanskje blir introdusert for jobbalternativer som du ikke engang visste eksisterte, understreker hun. 

– Jeg vil ta med meg det jeg har lært og bruke det ikke bare i min fremtidige karriere eller på studiet, men også i hverdagen. 

– Det har vært en fantastisk opplevelse å flytte til Norge for å studere! Å oppleve en ny kultur, lære nye teknikker og møte nye mennesker er en opplevelse jeg vil være takknemlig for, alltid. Jeg har vokst så mye som person og det blir trist å dra, men jeg føler at jeg kommer til å ta med meg et stykke Oslo hjem.  

Rebecca studerer ulike stoffprøver.

Har gitt mersmak

Thomas Wågen Olaussen valgte Skottland og strikke- og vevefirmaet Johnstons of Elgin til sitt praksisopphold. Bedriften har 1200 ansatte og har holdt på siden 1797, forteller Thomas.  

– Søskenbarnet mitt jobber der, så det var slik jeg fikk ideen om å søke, smiler han.    

– Dessuten har jeg har blitt veldig glad i å strikke. Til en eksamen før jul lærte jeg meg å bruke en strikkemaskin og det vekket en nysgjerrighet for industriell strikk.  

– Hos Johnstons of Elgin fikk jeg prøve mange ulike teknikker, både programmering, sammenkobling, sying, å jobbe med fargeprøver med mer. Firmaet er en av de få «vertikale møllene» vi har i Europa. Det vil si at de lager plagg helt fra fiber til produkt, forklarer han.   

– Det var en stor aha-opplevelse å se og forstå denne prosessen og all energien som går inn i hvert ledd.  

Thomas er glad for praksisperioden og mener det er en viktig del av studiet.  

– En ting er å se på YouTube-videoer av hvordan garn blir spunnet, se utenfra hvordan ulike bedrifter jobber, eller lese i en bok hvor i en segmentspyramide et klesmerke befinner seg. Noe helt annet er å snakke med arbeiderne som driver med dette til daglig og har erfaring fra tiår tilbake, lære uformelle teknikker for å få mest mulig ut av et materiale, møte mennesker som virkelig engasjerer seg i et fagfelt og er glad i jobben sin.  

– Det var det aller beste med praksisperioden - å snakke med de ansatte og høre og lære av deres erfaringer, synes han. 

Portrett av Thomas i brun genser og brun lue, ved havet.

Fornøyd med studievalget

Thomas er veldig fornøyd med studievalget.  

– Studiet er veldig konkret og lærerikt. Det har vært en bratt læringskurve, men vi er en motivert gruppe som bygger hverandre opp, og jobber lange dager i verkstedene. Lærerne er kunnskapsrike og jeg er takknemlig for at det er en “flatere struktur” sammenlignet med andre universitetsfag, der man ikke kommer så tett på de som underviser.   

Oppholdet i Skottland har gitt mersmak.  

– Jeg kommer nok tilbake til Johnstons of Elgin eller en tilsvarende bedrift senere i karrieren, for å utvikle meg videre innen dette fagfeltet.  

– Bachelorstudiet har hjulpet meg med å finne en retning, en annen en den jeg startet med, og det setter jeg pris på, smiler han. 

Studenthistorier

Modell iført en gjennomsiktig hvit kjole med store puffermer, med en detalj i revet sort og grått stoff. Snø i bakgrunnen.
På pallen i internasjonal konkurranse for designere

Kunst og design-student fra OsloMet vant sølv i prestisjetung konkurranse for unge motedesignere.

Portrett av Vilde i en genser laget av restegarn.
Mote og samfunn: Skreddersy din egen master

Vilde, Aleksander og Mariann ønsker en mer bærekraftig klesindustri. I masteren valgte de ulike vinklinger: Fra det emosjonelle båndet vi har til klærne våre, via gjenbruk av industrielle restmaterialer, til sømverksted for vedlikehold av klær.