Fra videregående til student: hva nå?

En gruppe nye studenter og faddere er samlet utenfor en av OsloMets bygninger

Stor forskjell mellom videregående og universitet. 

Hva er den største forskjellen mellom å gå på videregående og på universitetet?  

Du har mer frihet! På noen studier er det mer obligatorisk undervisning, mens andre kanskje legger opp til mye selvstudier.

Du kan bruke lesesalen, hjemme, parken eller en kafe for å lese – du finner ut hva som passer best for deg etter hvert.  

Men – du har også mer ansvar. Du har ansvar for å levere oppgavene dine, sørge for at du har nok fokus på studiene og for at du får med deg viktig informasjon gjennom å følge med på student e-posten og i læringsplattformen Canvas. 

Det er lurt å sette seg godt inn i alle plattformer både før og i løpet av den første tiden på studiet. Et lite tips: Tenk at studiene er jobben din – sett av nok tid og vær forberedt til forelesningene.  

Hva med venner? 

Det er de første ukene det er lettest å få nye venner på studiet. Hvis du får deg et sosialt nettverk, blir det også studiehverdagen enklere for deg, du får bedre trivsel på studiet og bedre læringsutbytte. 

Fadderordningen er lagt opp slik at du skal bli kjent med andre på ditt studie, men blir du med i en studentforening kan du også finne likesinnede.  

Alt er nytt

Når du begynner på universitetet kommer det til å være mange nye ting. Forkortelser, nye systemer, mange nye bygninger og nye fjes. Lurer du på noe, så kan du jo begynne med å spørre en av dine nye studievenner som du er blitt kjent med gjennom faddergruppa eller i en studentforening?

Synes du noe er vanskelig, er det helt sikkert flere som synes det samme. Og ved OsloMet vil vi gjerne hjelpe deg – det er bare å spørre. Alt dette handler egentlig bare om én ting: Å gi deg selv en god start på studietiden! 

Sosiale studenter spiller shuffleboard i Studenthuset

Hjelp, jeg har eksamen. 

Alle gruer seg til eksamen! Lag deg en god leseplan, hør med underviser om det finnes noen gamle eksamensoppgaver du kan titte på – og ikke minst – bruk tilbudene OsloMet har om lesing og skriving. Studieverkstedet har masse kurs og tips – det er lurt å ta noen av disse det første semesteret. 

Her kan du lese våre tips før eksamen. 

Bøker og canvas 

Rett før og i begynnelsen av semesteret finner du pensumlistene dine på student.oslomet.no. Du finner de også i læringsportalen din Canvas når du har fått registrert deg og kommet inn.  

Du får beskjed om hvilket pensum du skal lese før dine forelesninger og har selv ansvaret for å være forberedt.  Før en eksamen må du nok ha gått gjennom mesteparten av pensum – ta deg god tid og lag deg en god plan.  

Kjøp bøkene så tidlig som mulig. Du kan kjøpe de brukt på finn.no, i bokhandelen (Akademika finnes på studiested Pilestredet og Kjeller) eller finne de på universitetsbiblioteket.  

Kan jeg ha fravær?  

Ja, du kan ha fravær, men dersom det er obligatorisk oppmøte på praksis, laboratorier, forelesninger eller øvelser, så må du si fra. Det er forskjellig hvor mye obligatorisk det er per emne – praksis har ofte 80 prosent oppmøte, mens andre har 100 prosent eller mindre.  

Et lite tips er å sjekke programplanene og emneplanene for studiet du har søkt for å sette deg inn i oppbygningen av studiet. 

Ny student? Klikk deg igjennom vårt introkurs!

Vi har laget et introduksjonskurs til deg (oslomet.instructure.com) som er ny student. Her får du vite litt om OsloMet, hva det innebærer å være bachelor- og masterstudent, praktisk om første studiedag og hva som er lurt å tenke på i starten. Vi håper kurset gjør deg kjent med OsloMet og bedre forberedt til studiestart. 

Ta gjerne kurset så fort som mulig, da stiller du godt forberedt til studiestart. Kurset har fem moduler og best utbytte får du dersom du tar alle modulene. 

Har du vært student før og opplever at noe av innholdet ikke er relevant for deg, hopp bare videre. Du kan gå inn og ut av kurset så mye du vil.

Har du ikke bestemt deg?

Studieliv

Tre glade studenter sitter sammen på en benk og smiler til hverandre. I fanget har de laptop.
Skal du studere ved OsloMet?

Her kan du finne inspirasjon og informasjon om hvordan det er å være ny student hos oss.

Jente ligger i en hengekøye i skogen og leser. Det ligger brune blader på bakken, er lite blader på trærne og hun har sol i ansiktet.
Bli kjent med studentbyen Oslo

I studentbyen Oslo kan du gå på kafé før frokost, sitte på lesesalen om dagen og dingle i en hengekøye i marka om natta. Det er kort vei fra liv og røre i sentrum til stillheten i skogen.

Studenter som jobber på iPad
Slik lykkes du som student

Her er OsloMet-forelesernes beste råd for å lykkes med studiene.

Flere hundre studenter sitter på en gressplen med armene til værs.
Dette er OsloMet

Læringsrike praksisperioder i arbeidslivet – og en sosial studietid. Ved OsloMet får du kunnskap og erfaringer for livet!