Gjenbruk kan bli dyrere
– Du kan jo tro at ombruk er billigere framfor å bruke nye materialer, men om det er mye som må kontrolleres og gjøres med dem, vil det vil ta tid og koste mye. Derfor vil også se på om det vil være økonomisk nyttig å bruke ombruksmaterialer.
Da vi snakket med Amne og Hussna, skulle de ha et møte med veilederne sine i konsulentselskapet SWECO, for å drøfte bacheloroppgaven, og komme videre med problemstillingen.
Har lært mye gjennom prosjekter
Når de er i gang med oppgaven, ser de at de har hatt nytte av det de har lært helt fra starten av i studiet, og at de har fått mye faglig kunnskap de kan benytte i arbeidslivet og masterstudier.
Amne og Hussna ble kjent med hverandre gjennom prosjektarbeid. Som byggingeniør er det ofte slik at du jobber i prosjekter og prosjektteam, og slik er det også fra starten av på byggingeniørstudiet.
– Da vi begynte på første semesteret fikk vi med en gang prosjektoppgaver, og vi kjente ingen av de andre studentene. Vi syntes det var rart å starte så brått på, men det forberedte oss til arbeidslivet fra dag én, sier Hussna.
– Første oppgaven var å designe en tomannsbolig. Vi visste ikke dimensjonene, vi fikk bare vite hvor mye bruttoarealet skal være, men måtte dele inn rom og etasjer selv, sier Hussna.
Prosjektene lærte oss hvordan bygg kan realiseres i praksis
– Nå ser vi at prosjektene har gitt oss veldig mye erfaring når vi skal skrive bacheloroppgave, at det ikke bare er teori, men at det kan realiseres i praksis, sier Amne.
Det har vært rom for mye kreativitet i prosjektene, som ble mer valgfrie når studentene senere skulle fordype seg i prosjektstyring. Da kunne det også bli skoler, idrettshaller, hytter og andre bygg.
– Selv om alle byggingeniørstudentene fikk samme prosjektoppgave, har vi sett at sluttresultatet har blitt ganske forskjellig, med tanke på kreativitet og hvordan studentene valgte å løse det. Og det har vært spennende å se ulike løsninger på samme oppgave, sier Hussna.
– Som byggingeniører er det jo mange ulike løsninger man kan velge.
Også laboratorieøvingene på studiet har vært spennende å få med seg. Da kunne de se hvordan ulike materialer opptrer i ulike situasjoner.
Det sosiale har hatt mye å si, også faglig
Amne og Hussna har blitt tillitsvalgte for studentene, og det har gitt dem bred kontaktflate på byggingeniørstudiet.
De framhever også den sosiale delen av studiet, den gode kontakten med andre studenter, lærere og studentassistenter, hatt mye å si for trivselen og den faglige utviklingen.
– Vi startet på studiet i 2020, og har satt stor pris på at vi har fått en vennegjeng vi kan være studiekamerater med til tross for nedstengingen under korona-pandemien, sier Hussna.
– Og flinke studentassistenter har gitt oss den hjelpen vi trengte i veiledningstimer.
Studentassistenter er viderekomne studenter som veileder og hjelper studenter som ikke har kommet så langt i studiene.
Studentforening gir nyttige kontakter
Byggingeniørstudentene har også en egen forening, «Knutepunktet», som Amne og Hussna har blitt en del av.
– De har sosiale aktiviteter, og legger til rette for at vi skal få nært samhold med bedriftene i bransjen. Det har bidratt til at nye studenter får nettverk og blir kjent med hvordan det faktisk er å jobbe som byggingeniør, sier Hussna.