English version
Hanne Torjusen

Hanne Torjusen

Kort om

Hanne Torjusen er postdoktor ved Forbruksforskningsinstituttet SIFO. Torjusen er ernæringsfysiolog med særlig interesse for mat i sammenheng med helse og bærekraft i et helhetsperspektiv, og samfunnsdeltakelse gjennom matrelasjoner. Hennes doktoravhandling ‘Økologisk mat, svangerskap og helse’ (UiO, 2022) beskriver bruk av økologisk mat blant gravide kvinner i Den norske mor, far og barn undersøkelsen og undersøker sammenhenger mellom økologisk mat i kosten under svangerskapet og forekomsten av svangerskapsforgiftning (pre-eklampsi) hos gravide, og forekomsten av urogenitale misdannelser (hypospadi og kryptorkisme) hos nyfødte guttebarn. Øvrige forskningsprosjekter omfatter tverrfaglige og internasjonale samarbeid, som de EU-finansierte prosjektene Welfare Quality, Organic-PLUS, Strength2Food og FOOdIVERSE. Hun arbeider for tiden i prosjektet ‘Amazing Grazing’, et samarbeidsprosjekt mellom NIBIO og SIFO om bærekraftig kjøtt og ull fra sau som beiter i norsk utmark.

Fagområder

Vitenskapsdisipliner

Sosiologi   Annen kulturvitenskap   Samfunnsvitenskap   Helsetjeneste- og helseadministrasjonsforskning   Gynekologi og obstetrikk

Forskningsprosjekter

Aktive forskningsprosjekter

Avsluttede forskningsprosjekter

Vitenskapelige publikasjoner

Vittersø, Gunnar ; Andreola, Mattia; Kjærnes, Unni ; Kuraj, Sabina ; Schjøll, Alexander ; Torjusen, Hanne (2025). Conditions for Sustainable Food Consumption: A Comparative Study of Europeans' Valuations of Chicken Meat. Jacobsen, Eivind; Strandbakken, Pål; Dulsrud, Arne; Skuland, Silje Elisabeth (Red.). Consumers and consumption in comparison. s. 115-138. Emerald Group Publishing Limited.
https://doi.org/10.1108/S0195-631020240000037006

Vittersø, Gunnar ; Andreola, Mattia; Kjærnes, Unni; Kuraj, Sabina; Schjøll, Alexander ; Torjusen, Hanne (2024). Conditions for Sustainable Food Consumption: A Comparative Study of Europeans' Valuations of Chicken Meat. Comparative Social Research. Vol. 37.
https://doi.org/10.1108/S0195-631020240000037006

Torjusen, Hanne ; Vittersø, Gunnar (2023). Sustainability conventions in a local organic consumer cooperative in Norway: Hope and trouble of participants. Morrow, Oona; Veen, Esther; Wahlen, Stefan (Red.). Community Food Initiatives A Critical Reparative Approach. s. 117-134. Routledge.
https://doi.org/https://doi.org/10.4324/9781003195

Liu, Buyun; Curl, Cynthia L.; Brantsæter, Anne Lise; Torjusen, Hanne ; Sun, Yangbo; Du, Yang; Lehmler, Hans-Joachim; Balentine, Annica; Snetselaar, Linda G.; Bao, Wei (2022). Perspective: Organic food consumption during pregnancy and the potential effects on maternal and offspring health. 9 s. Advances in Nutrition. Vol. 14.
https://doi.org/10.1016/j.advnut.2022.11.001

Vittersø, Gunnar ; Torjusen, Hanne ; Laitala, Kirsi ; Tocco, Barbara; Biasini, Beatrice; Csillag, Peter; Duboys de Labarre, Matthieu; Lecoeur, Jean-Loup; Maj, Agnieszka; Majewski, Edward; Malak-Rawlikowska, Agata; Menozzi, Davide; Török, Áron; Wavresky, Pierre (2019). Short Food Supply Chains and Their Contributions to Sustainability: Participants’ Views and Perceptions from 12 European Cases. Sustainability. Vol. 11.
https://doi.org/10.3390/su11174800

Brantsæter, Anne Lise; Torjusen, Hanne ; Meltzer, Helle Margrete; Papadopoulou, Eleni; Hoppin, Jane A; Alexander, Jan; Lieblein, Geir; Roos, Gun ; Holten, Jon Magne; Swartz, Jackie; Haugen, Margaretha (2016). Organic Food Consumption during Pregnancy and Hypospadias and Cryptorchidism at Birth: The Norwegian Mother and Child Cohort Study (MoBa). 32 s. Environmental Health Perspectives. Vol. 124.
https://doi.org/10.1289/ehp.1409518

Torjusen, Hanne ; Brantsæter, Anne Lise; Haugen, Margaretha; Alexander, Jan; Bakketeig, Leiv Sigmund; Lieblein, Geir; Stigum, Hein; Næs, Tormod; Swartz, Jackie; Holmboe-Ottesen, Gerd; Roos, Gun ; Meltzer, Helle Margrete (2014). Reduced risk of pre-eclampsia with organic vegetable consumption: results from the prospective Norwegian Mother and Child Cohort Study. 11 s. BMJ Open. Vol. 4.
https://doi.org/10.1136/bmjopen-2014-006143

Olsen, Sjurdur Frodi; Birgisdottir, Bryndis Eva; Halldorsson, Thorhallur Ingi; Brantsæter, Anne Lise; Haugen, Margaretha; Torjusen, Hanne ; Petersen, Sesilje B; Strøm, Martin; Meltzer, Helle Margrete (2014). Possibilities and considerations when merging dietary data from the world's two largest pregnancy cohorts: The Danish National Birth Cohort and the Norwegian Mother and Child Cohort Study. Acta Obstetricia et Gynecologica Scandinavica. Vol. 93.
https://doi.org/10.1111/aogs.12513

Torjusen, Hanne ; Lieblein, Geir; Næs, Tormod; Haugen, Margaretha; Meltzer, Helle Margrete; Brantsæter, Anne Lise (2012). Food patterns and dietary quality associated with organic food consumption during pregnancy; data from a large cohort of pregnant women in Norway. BMC Public Health. Vol. 12.
https://doi.org/10.1186/1471-2458-12-612

Kjærnes, Unni ; Torjusen, Hanne (2012). Beyond the Industrial Paradigm? : Consumers and Trust in Food. Spaargaren, Gert; Oosterveer, Peter; Loeber, Anne (Red.). Food Practices in Transition : Changing Food Consumption, Retail and Production in the Age of Reflexive Modernity. s. 86-106. Routledge.





Publikasjonslisten er hentet ut av Cristin. Listen kan være ufullstendig