Kort om
Hanne Torjusen er postdoktor ved Forbruksforskningsinstituttet SIFO. Torjusen er ernæringsfysiolog med særlig interesse for mat i sammenheng med helse og bærekraft i et helhetsperspektiv, og samfunnsdeltakelse gjennom matrelasjoner. Hennes doktoravhandling ‘Økologisk mat, svangerskap og helse’ (UiO, 2022) beskriver bruk av økologisk mat blant gravide kvinner i Den norske mor, far og barn undersøkelsen og undersøker sammenhenger mellom økologisk mat i kosten under svangerskapet og forekomsten av svangerskapsforgiftning (pre-eklampsi) hos gravide, og forekomsten av urogenitale misdannelser (hypospadi og kryptorkisme) hos nyfødte guttebarn. Øvrige forskningsprosjekter omfatter tverrfaglige og internasjonale samarbeid, som de EU-finansierte prosjektene Welfare Quality, Organic-PLUS, Strength2Food og FOOdIVERSE. Hun arbeider for tiden i prosjektet ‘Amazing Grazing’, et samarbeidsprosjekt mellom NIBIO og SIFO om bærekraftig kjøtt og ull fra sau som beiter i norsk utmark.
Fagområder
Vitenskapsdisipliner
Sosiologi Annen kulturvitenskap Samfunnsvitenskap Helsetjeneste- og helseadministrasjonsforskning Gynekologi og obstetrikk
Forskningsgrupper
Forskningsprosjekter
Aktive forskningsprosjekter
-
Amazing grazing – bærekraftig kjøtt og ull fra sau som beiter i norsk utmark
Amazing grazing skal få frem kunnskap om hvordan sau i norsk utmark bidrar til en bærekraftig utvikling. Kjøtt og ull fra norske sauer kommer fra gårder med ulikt ressursgrunnlag, ulike driftsopplegg og ulik ressursbruk.
Avsluttede forskningsprosjekter
-
FOOdIVERSE: Diversifying sustainable and organic food systems
Forskere i fem land vil involvere forbrukere, produsenter, forhandlere og lokale myndigheter i måter å styrke forbruket av lokal og økologisk mat.
-
Organic-PLUS
Formålet med prosjektet er å finne nye erstatninger for en rekke innsatsmidler og metoder som i dag er omstridte, men tillat brukt i økologisk landbruk.
-
Strength2Food: Food quality for sustainability and health
Prosjektet Strength2Food skal se nærmere på betydningen av EUs kvalitetspolitikk og offentlig sektors innkjøpspolitikk i forhold til lokal produksjon og forbruk av mat.
Publikasjoner og forskningsresultater
Vitenskapelige publikasjoner
Vittersø, Gunnar
; Andreola, Mattia;
Kjærnes, Unni
;
Kuraj, Sabina
;
Schjøll, Alexander
;
Torjusen, Hanne
(2025).
Conditions for Sustainable Food Consumption: A Comparative Study of Europeans' Valuations of Chicken Meat.
Jacobsen, Eivind; Strandbakken, Pål; Dulsrud, Arne; Skuland, Silje Elisabeth (Red.).
Consumers and consumption in comparison. s. 115-138.
Emerald Group Publishing Limited.
https://doi.org/10.1108/S0195-631020240000037006
Vittersø, Gunnar
; Andreola, Mattia; Kjærnes, Unni; Kuraj, Sabina;
Schjøll, Alexander
;
Torjusen, Hanne
(2024).
Conditions for Sustainable Food Consumption: A Comparative Study of Europeans' Valuations of Chicken Meat.
Comparative Social Research.
Vol. 37.
https://doi.org/10.1108/S0195-631020240000037006
Torjusen, Hanne
;
Vittersø, Gunnar
(2023).
Sustainability conventions in a local organic consumer cooperative in Norway: Hope and trouble of participants.
Morrow, Oona; Veen, Esther; Wahlen, Stefan (Red.).
Community Food Initiatives A Critical Reparative Approach. s. 117-134.
Routledge.
https://doi.org/https://doi.org/10.4324/9781003195
Liu, Buyun; Curl, Cynthia L.; Brantsæter, Anne Lise;
Torjusen, Hanne
; Sun, Yangbo; Du, Yang; Lehmler, Hans-Joachim; Balentine, Annica; Snetselaar, Linda G.; Bao, Wei
(2022).
Perspective: Organic food consumption during pregnancy and the potential effects on maternal and offspring health.
9 s.
Advances in Nutrition.
Vol. 14.
https://doi.org/10.1016/j.advnut.2022.11.001
Vittersø, Gunnar
;
Torjusen, Hanne
;
Laitala, Kirsi
; Tocco, Barbara; Biasini, Beatrice; Csillag, Peter; Duboys de Labarre, Matthieu; Lecoeur, Jean-Loup; Maj, Agnieszka; Majewski, Edward; Malak-Rawlikowska, Agata; Menozzi, Davide; Török, Áron; Wavresky, Pierre
(2019).
Short Food Supply Chains and Their Contributions to Sustainability: Participants’ Views and Perceptions from 12 European Cases.
Sustainability.
Vol. 11.
https://doi.org/10.3390/su11174800
Brantsæter, Anne Lise;
Torjusen, Hanne
; Meltzer, Helle Margrete; Papadopoulou, Eleni; Hoppin, Jane A; Alexander, Jan; Lieblein, Geir;
Roos, Gun
; Holten, Jon Magne; Swartz, Jackie; Haugen, Margaretha
(2016).
Organic Food Consumption during Pregnancy and Hypospadias and Cryptorchidism at Birth: The Norwegian Mother and Child Cohort Study (MoBa).
32 s.
Environmental Health Perspectives.
Vol. 124.
https://doi.org/10.1289/ehp.1409518
Torjusen, Hanne
; Brantsæter, Anne Lise; Haugen, Margaretha; Alexander, Jan; Bakketeig, Leiv Sigmund; Lieblein, Geir; Stigum, Hein; Næs, Tormod; Swartz, Jackie; Holmboe-Ottesen, Gerd;
Roos, Gun
; Meltzer, Helle Margrete
(2014).
Reduced risk of pre-eclampsia with organic vegetable consumption: results from the prospective Norwegian Mother and Child Cohort Study.
11 s.
BMJ Open.
Vol. 4.
https://doi.org/10.1136/bmjopen-2014-006143
Olsen, Sjurdur Frodi; Birgisdottir, Bryndis Eva; Halldorsson, Thorhallur Ingi; Brantsæter, Anne Lise; Haugen, Margaretha;
Torjusen, Hanne
; Petersen, Sesilje B; Strøm, Martin; Meltzer, Helle Margrete
(2014).
Possibilities and considerations when merging dietary data from the world's two largest pregnancy cohorts: The Danish National Birth Cohort and the Norwegian Mother and Child Cohort Study.
Acta Obstetricia et Gynecologica Scandinavica.
Vol. 93.
https://doi.org/10.1111/aogs.12513
Torjusen, Hanne
; Lieblein, Geir; Næs, Tormod; Haugen, Margaretha; Meltzer, Helle Margrete; Brantsæter, Anne Lise
(2012).
Food patterns and dietary quality associated with organic food consumption during pregnancy; data from a large cohort of pregnant women in Norway.
BMC Public Health.
Vol. 12.
https://doi.org/10.1186/1471-2458-12-612
Kjærnes, Unni ; Torjusen, Hanne (2012). Beyond the Industrial Paradigm? : Consumers and Trust in Food. Spaargaren, Gert; Oosterveer, Peter; Loeber, Anne (Red.). Food Practices in Transition : Changing Food Consumption, Retail and Production in the Age of Reflexive Modernity. s. 86-106. Routledge.