Iveta Silova er professor ved Arizona State University (USA) og var president for Comparative and International Education Society i 2020-2021.
Post-sosialisme, barndom, sosial ulikhet og utdanning i et internasjonalt perspektiv er sentrale temaer i forskningen hennes. Silova har særlig konsentrert seg om Øst-Europa og Sentral-Asia. Hun har også jobbet som rådgiver i ulike FN-organisasjoner, inkludert UNESCO.
I forelesningen tar Silova utgangspunkt i historien om antropocen, menneskets tidsalder, hvor mennesker plasseres over naturen. Denne historien mener hun har ledet oss inn på en blindvei som truer planetens og menneskenes overlevelse. Hun inviterer oss til å utforske følgende spørsmål:
- Hvilken rolle og hvilket ansvar har utdanning for å fremheve alternativer til historien om antropocen, menneskets tidsalder, innenfor og utenfor den vestlige horisonten?
- Hvordan kan utdanning (gjen)tenkes som en relasjonell praksis, som viser vei mot hvordan vi sammen kan omforme planetens framtid?
Opptak av forelesningen
Vi gjør opptak av forelesningen. Dette blir gjort tilgjengelig i etterkant på nettsiden om Anna Sethne-forelesningen.
Program
Programmet foregår på engelsk.
Med forbehold om endringer.
Vi byr på kaffe, te og wraps fra klokka 11.45.
12.00-14.40
- Velkommen, ved Sølvi Mausethagen, prodekan for forskning og utvikling ved Fakultet for lærerutdanning og internasjonale studier.
- Musikalsk innslag ved Sequence of Genome.
- Anna Sethne-forelesningen 2025: Iveta Silova: Education and Planetary Futures: Storying Worlds Beyond the Western Horizon.
- Panelsamtale med
- Hanne Svarstad, professor ved Institutt for internasjonale studier og tolkeutdanning, OsloMet
- Annika Wetlesen, førsteamanuensis ved Institutt for grunnskole- og faglærerutdanning, OsloMet
- Jon Naustdalslid, samfunnsforsker og tidligere direktør ved By- og regionforskningsinstituttet NIBR
- Panelleder: Andrew Kroglund, skribent, samfunnsdebattant og forfatter
14.40-15.30
- Mottakelse med enkel servering.
Mer om årets foreleser
Iveta Silova er professor og prodekan for globale engasjement ved Mary Lou Fulton Teachers College på Arizona State University, USA. Hun jobber i feltet sammenlignende og internasjonal utdanning.
Hennes to pågående forskningsprosjekter dreier seg om henholdsvis bærekraft, og (post)sosialistisk barndom, begge med søkelys på utdanning og kunnskapsmodeller.
Silova er en svært aktiv og tverrfaglig orientert forsker, som er mye sitert og som har mottatt flere utmerkelser. I tillegg har hun omfattende erfaring innen internasjonal bistand og utvikling, med spesiell vekt på Øst-Europa og Sentral-Asia. Hun har også jobbet som rådgiver og programansatt i forskjellige FN-organisasjoner, blant annet UNESCO.
Les et sammendrag av forelesningen på den engelske versjonen av nettsiden.
Om Anna Sethne-forelesningen
Anna Sethne-forelesningen er en årlig gjesteforelesning ved Fakultet for lærerutdanning og internasjonale studier. Forelesningene skal inspirere til integrering av utdanning og forskning, med vekt på mangfold, bærekraft og det tverrprofesjonelle.
Programkomité 2025
- Anne Waldrop, professor ved Institutt for internasjonale studier og tolkeutdanning (leder)
- Olav Hovdelien, professor ved Institutt for barnehagelærerutdanning
- Kim Gunnar Helsvig, professor ved Institutt for grunnskole- og faglærerutdanning
- Veerle Garrels, professor ved Institutt for yrkesfaglærerutdanning
- Sigridur Vilhjalmsdottir, seksjonssjef ved Nasjonalt senter for flerkulturell opplæring
Kontaktperson
Se også
Arrangementet på Facebook: Anna Sethne-forelesningen 2025: Iveta Silova (facebook.com)