heidi dahlsveen står på scenen og forteller eventyr. Ved siden av henne står det en stol med en liten krone på setet.

Asbjørnsen og Moe fortalt, en tredagers fortellermaraton

Husker du eventyrene om Askeladden, Kvitebjørn kong Valemon, Bukkene Bruse og Smørbukk? I løpet av tre dager forteller vi alle eventyrene, kjente og ukjente, i Asbjørnsen og Moes samling - slik du aldri har hørt dem før.

Eventyr er nostalgi og barndomsminner, men også mye mer. 

Alumniforeningen "Fortellerne" gjennomfører en tredagers maratonforestilling. Vi inviterer deg til å komme innom og høre kort eller lenge. Mer enn 120 eventyr skal fortelles og diskuteres. Publikum kan komme og gå, ingen vet helt sikkert når vi blir ferdige, siden dette aldri har blitt gjort før.

Det er 30 år siden OsloMet og Institutt for estetiske fag startet studiet muntlig fortellerkunst og vi vil nå vise fram denne muntlige kunstformen. 

Når Fortellerne tar tak i denne delen av kulturarven er det også for å revitalisere og aktualisere folkeeventyrene. Her blir det ingen høytlesning eller utenatlærte tekster, men den enkelte fortellers personlige, unike versjon av fortellingen. Her får folkevett og dumskap, humor og magisk realisme ny språkdrakt og kontekst. 

Innsamling av norske folkeeventyr var en del av identitets- og nasjonsbyggingen i Norge på midten av 1800-tallet og har bidratt til å prege ideen om hva det norske er. Eventyrenes verdisyn i møte med samtidens normer skal også diskuteres i ulike fagsamtaler.

Peder Christian Asbjørnsen og Jørgen Moe gjorde en god jobb med å pynte på de fortellingene de fikk høre ute på bygdene, for å gjøre dem stuerene nok til å bli utgitt i bokform. Likevel er innholdet ofte både grotesk, brutalt og grovt. 

Mange eventyr, i Fortellernes gjenfortelling, passer definitivt best for ungdom og voksne. Maratonet vil derfor ha egne program for barn og familier. I tillegg presenteres fortellinger som ikke fikk plass i den offisielle samlingen, fortellinger som var for grove, erotiske eller tabubelagte, i eget kveldsprogram lørdag kveld.

Program

Foreløpig program, med forbehold om endringer.

Torsdag 08. mai 

  • Kl. 10:00-16:00: Folkeeventyr, foredrag og fagsamtaler, i Studenthallen
  • Kl. 10:00-13:00: Folkeeventyr for inviterte barnehager og skoler, i Festsalen
  • Kl. 18:00-21:00:  Folkeeventyr, forestillinger og impro-fortelling, i Studenthallen

Fredag 09. mai

  • Kl. 10:00-16:00: Folkeeventyr, foredrag og fagsamtaler, i Studenthallen
  • KL. 10:00-13:00: Folkeeventyr for inviterte barnehager og skoler, i Festsalen
  • Kl. 18:00-21:00: Folkeeventyr, forestillinger og impro-fortelling, i Studenthallen

Lørdag 10. mai

  • Kl. 10:00-14:00: Folkeeventyr, for barn og familier, i Studenthallen og ute
  • Kl. 19:00-23:00: Erotisk aften. Eventyrene som ikke fikk bli med i samlingen, i Studentsamfunnet