CEDIC Talks - Digitalisering og innovativt grensearbeid: Samarbeid om digitalisering på tvers av sektorer og forvaltningsnivåer

Hva må til for å få til mer samarbeid ved hjelp av digitaliseringstiltak? Hvem har, og hvem bør ha ansvaret for å utvikle digitale løsninger?

Regjeringen ønsker at digitaliseringen skal være bedre samordnet på tvers av sektorer og forvaltningsnivåer. Digitale tjenester skal fungere sømløst på tvers av offentlig og privat sektor og bidra til å forenkle hverdagen til innbyggere, næringslivet og frivillige organisasjoner. Men med økt samarbeid melder det seg også noen utfordringer og spørsmål: 

Dette, og mye mer, står på agendaen i denne utgaven av CEDIC Talks!

Seminaret arrangeres av forskningssenteret CEDIC i samarbeid med DIGIT nasjonale forskerskole (digitresearchschool.no). Seminaret går over to dager, men det er mulig å bare melde seg på den første dagen.

Program 27. februar

Auditorium PI 447, Pilestredet 35, 0166 Oslo, kl. 12:45-16:00

Korte innlegg

  • Velkomst ved prorektor for samfunnsforbedringer og samarbeid, Carl Christian Thodesen og professor Marit Haldar – begge fra OsloMet
  • Hva er digitalt grensearbeid? Ved professor Kjetil Rommetveit fra Universitetet i Bergen
  • Idealismen som forsvant ved seniorkonsulent Lars Erik Lie fra Ipsos
  • Når staten skal samarbeide. Et eksempel: arbeid med ny sykemelding i NAV ved sjefslege i NAV, Marit Hermansen
  • Hvordan gå fra «applaus og gode piloter» til faktisk skalering av samarbeid på tvers? Ved gründer og daglig leder i Nyby, Fredrik Gulowsen
  • Privat innovasjon møter offentlige grenser ved prosjektleder for BoVel, Anna-Stina Ferner
  • Realisering av visjoner. Fortellinger fra to innovative kommuner ved seniorrådgiver Dag Erik Johnsen fra Akershus fylkeskommune samt prosjektleder Silje Sande og programleder Bjørg Vainio Gjøen i Teknologiløftet i Lillestrøm kommune
  • Er jussen problemet eller løsningen? Offentlige anskaffelser av velferdsteknologi ved partnere og advokater i Advokatfirmaet Føyen, Vera Hovelsen og Knut Fiane

Refleksjons- og paneldebatt

Etter innleggene følger en paneldiskusjon om dagens tematikk. Panelet består av Terje Wistner, avdelingsdirektør eHelse i KS og Grete Kvernland-Berg, partner i PA Consulting. I tillegg vil to andre paneldeltagere bli navngitt senere. Ordstyrer for paneldebatten er Marit Haldar fra OsloMet. Publikum er velkommen til å stille spørsmål og bli med i diskusjonen.

Minglemat 

Vi serverer ettermiddagssnacks, og du får muligheten til å slå av en prat med noen av dagens bidragsytere etter det faglige opplegget.

Program 28. februar

Klasserom PI 246, Pilestredet 35, kl. 09:00-13:30

Scenarioworkshop

Vi tar utgangspunkt i seminarets overordnede tematikk om grensearbeid og utvikler fire ulike scenarioer som vi diskuterer videre i grupper. Scenarioworkshopen består av følgende program:

  • 09:00–09:45: Hva er scenarioer? Introduksjon til metoden og identifisering av fire scenarioer for dagens workshop
  • 09:45–10:00: Pause
  • 10:00–12:00: Scenario Workshop (inkludert lunsj)
  • 12:00–13:00: Presentasjon og diskusjon av scenarioer
  • 13:00–13:30: Samtale og refleksjon om relevans for egne prosjekter

Scenarioworkshopen ledes av professor Alexander Ruser fra Universitetet i Agder.

Innledere og paneldeltakere

Carl Christian Thodesen

Carl Christian Thodesen er prorektor for samfunnsforbedringer og samarbeid ved OsloMet. Han er utdannet sivilingeniør og har en doktorgrad i materialer og statistikk. Før han ble prorektor, var han ansatt som dekan ved Fakultet for teknologi, kunst og design ved OsloMet. Han har også erfaring som forsker og sivilingeniør.

Fredrik Gulowsen

Fredrik Gulowsen er daglig leder og gründer av Nyby, en digital samhandlingsplattform som kobler tilgjengelige ressurser sammen med behovene i helse- og omsorgssektoren. Gjennom Nyby samarbeider han tett med kommuner og sykehus om å utvikle løsninger som møter samfunnets behov.

Kjetil Rommetveit 

Kjetil Rommetveit er professor ved Senter for vitenskapsteori ved Universitetet i Bergen. Han er interessert i styring av teknovitenskap og forsker på teknologiens offentlige og politiske roller, med utgangspunkt i forskningsfeltet vitenskap, teknologi og samfunn (STS). Fra 2021 leder han prosjektet CoPol: Covid-19-kontaktsporing som digital politikk, og fra 2025 leder han prosjektet "Acting on AI: Digital Constitutionalism in the Age of Artificial Intelligence".

Vera Hovelsen

Vera Hovelsen er advokat og partner i Advokatfirmaet Føyen, og er tilknyttet avdelingen for entreprise og offentlige anskaffelser. Hun har særskilt juridisk og praktisk innkjøpsfaglig kompetanse innenfor offentlige anskaffelser, og har lang erfaring fra anskaffelsesprosesser innen bygg/anlegg, IKT, vare- og tjenestekjøp. 

Knut Fiane

Knut Fiane er advokat og partner i Advokatfirmaet Føyen, og har i over 20 år arbeidet med generell kontraktsrett, IKT-rett, IKT-avtaler og IKT-anskaffelser. Gjennom dette arbeidet har han opparbeidet seg bred erfaring også med tilgrensende områder, som personvern, offentlige anskaffelser, corporate governance og compliance. 

Marit Hermansen

Marit Hermansen er sjeflege i NAV, hvor hun har det overordnede trygdemedisinske ansvaret. Hun er spesialist i allmennmedisin og har bakgrunn som fastlege og kommuneoverlege. Hun har vært president i Legeforeningen i 6 år og leder for etikkomiteen i Verdens legeforening (WMA). Hun er nestleder i Helse Førde og styremedlem i Helseplattformen.

Dag Erik Johnsen

Dag Erik Johnsen har nylig startet som seniorrådgiver for Akershus fylkeskommune innen virksomhet og bærekraft. Han har tidligere jobbet som programleder og rådgiver i seksjon Strategi og utredning i Asker kommune. Her hadde han blant annet ansvar for Program velferd, som omfatter tjenesteutvikling for å møte demografisk utvikling, inkludert digitalisering. Dag Erik har mange års erfaring med administrativt arbeid innen helse og velferd i kommunesektoren. Han har en mastergrad i idéhistorie. 

Silje Sande

Silje Sande er strategisk digitaliseringsrådgiver og prosjektleder i Teknologiløftet i Lillestrøm kommune. Teknologiløftet er et prosjekt som skal gjøre det enklere for folk å bo lenger hjemme ved hjelp av teknologi. Før det jobbet Silje som prosjektleder og konsulent i privat sektor, blant annet hos Evry, A2 og DNB. Hun er utdannet sivilingeniør og har i tillegg en master i ledelse. 

Bjørg Vainio Gjøen

Bjørg Vainio Gjøen er programleder for Teknologiløftet i Lillestrøm kommune. Hun har en mastergrad i organisasjons- og sosialpsykologi fra London School of Economics and Political Science. Hun har kunnskap om prosjektledelse, kommunikasjon og endringsledelse, og har tidligere jobbet i konsulent- og kommunikasjonsbransjen. 

Lars Erik Lie

Lars Erik Lie er seniorkonsulent ved Public Affairs-avdelingen til Ipsos, hvor han jobber med undersøkelser av nordmenns meninger og holdninger. Han er del av prosjektteamet bak Norsk Monitor, Norges største sosiokulturelle samfunnsundersøkelse. Lars har en mastergrad i statsvitenskap fra UiO. 

Anna-Stina Slattum

Anna-Stina Slattum jobber for å være tett på brukerne av produktene til Abilia, og er prosjektleder for "BoVel – bo hjemme lenger med sosial velferdsteknologi", i samarbeid med Oslo kommune og OsloMet. Anna-Stina har et tydelig driv etter å løse samfunnsutfordringer med brukerinnsikt, helhetlig kommunikasjon og teknologi, og bruker sin erfaring som markedsfører, kommunikasjonsrådgiver, prosjektleder og sykepleier til det. 

Sidsel Nordhagen

Sidsel Nordhagen er daglig leder i KS Digital, et datterselskap av KS som leverer digitale fellestjenester til kommunesektoren. Før hun begynte her, hadde hun en ledende stilling i Sopra Steria og har tidligere også vært toppleder i Lørenskog kommune i mange år, blant annet som teknologidirektør. Sidsel har bred erfaring fra både offentlig og privat sektor, og kjenner godt til arbeidet med digitalisering og utvikling av digitale tjenester. 

Grete Kvernland-Berg

Grete Kvernland-Berg er partner innovasjonsselskapet PA Consulting, hvor hun leder PAs bidrag til Nasjonalt velferdsteknologiprogram. Grete har lang erfaring med å innføre digital teknologi, som f.eks. digital hjemmeoppfølging, i samarbeid med både primær- og spesialisthelsetjenesten. Hun er utdannet siviløkonom og har tidligere jobbet i andre konsulentselskaper som Accenture og BearingPoint. 

Marit Haldar 

Marit Haldar er professor i sosiologi ved Institutt for sosialfag (OsloMet), med spesialisering i temaer som barndom, alderdom, kjønn, familie og sosial ulikhet. I tillegg leder hun CEDIC, et tverrfaglig forskningssenter som forsker på digitaliseringens konsekvenser for velferdsstaten, og for forskningsskolen DIGIT, et fremstående program for ph.d.-kandidater og postdoktorer som studerer digitalisering, kultur og samfunn. 

Alexander Ruser

Alexander Ruser er professor i sosiologi og sosialt arbeid ved Universitetet i Agder. Forskningsinteressene hans inkluderer politisk sosiologi, miljøsosiologi og kunnskapssosiologi. Siden september 2022 har han vært direktør for Senter for digital transformasjon (CeDiT) ved UiA.

Kontakt

Laster inn ...