Velkommen til frokostmøte med enkel frokostservering.
Kunstig intelligens er på vei inn i helsetjenestene også til barn og unge. Dette reiser grunnleggende spørsmål om hvordan vi balanserer innovasjon med barns behov for trygghet, tilknytning og kontinuitet i oppfølgingen.
Når algoritmer blir en del av omsorgen, utfordres både praksis, institusjoner og vår forståelse av hva det vil si å hjelpe et barn.
Kan kunstig intelligens fremme rettferdighet og tilgjengelighet, eller forsterker den ulikhet?
Program
Kort introduksjon ved førsteamanuensis Tone Nygaard Flølo, Institutt for sykepleie og helsefremmende arbeid, Fakultet for helsevitenskap.
Paneldebatt med
- Michael Alexander Riegler, leder av KI i Simula forskningslaboratorium
- Gunn Astrid Baugerud, professor i psykologi og barnevern ved Institutt for sosialfag, Fakultet for samfunnsvitenskap
- Ole Martin Moen, filosof og professor i etikk ved Institutt for sykepleie og helsefremmende arbeid, Fakultet for helsevitenskap
- Moderator: professor Atle Fretheim, Folkehelseinstituttet og OsloMet
Frokostmøtet arrangeres av forskningsgruppen livskvalitet.
Om paneldebattantene
Michael Alexander Riegler
Michael Alexander Riegler er leder av KI i Simula forskningslaboratorium og har en sentral rolle i utviklingen av KI-løsninger for helseformål i Norge.
Han var en av grunnleggerne av OsloMet AI Lab, og har forsket på anvendelse av kunstig intelligens innen både kardiologi og assistert reproduksjon. Han jobber med Helsedirektoratet rundt digitaliseringløftet og en rapport om risiko forbundet med store språkmodeller i helse.
Riegler kombinerer teknisk ekspertise med blikk for etiske problemstillinger, og undersøker hvordan avanserte algoritmer kan forbedre barns helse uten å kompromittere personvern eller pasientsikkerhet.
Hans arbeid illustrerer potensialet KI har til å støtte kliniske beslutninger og behandling, samtidig som han understreker behovet for ansvarlig innovasjon. Riegler har også bidratt til Teknologirådets ekspertgrupper og bringer med seg et kritisk blikk på både muligheter og fallgruver i bruk av KI på helsefeltet.
Gunn Astrid Baugerud
Gunn Astrid Baugerud er professor i psykologi og barnevern ved Fakultet for samfunnsvitenskap på OsloMet.
Hun har ledet utviklingen av en KI-basert avatar for opplæring i samtaleferdigheter (beste praksis) for fagfolk som snakker med barn. Prosjekter ble anerkjent som banebrytende av Norges forskningsråd og premiert med OsloMets innovasjonspris i 2024.
Med fokus på barns behov og faglig forsvarlighet undersøker hun hvordan slike verktøy kan støtte kommunikasjon med barn og styrke kompetansen hos profesjonsutøvere uten at den menneskelige omsorgen går tapt.
Baugeruds arbeid forener teknologi med kunnskap fra utviklingspsykologi, vitnepsykologi, læringspsykologi og etikk, slik at KI-verktøyene ivaretar barns beste og er forsvarlige i bruk.
Ole Martin Moen
Ole Martin Moen er filosof og professor i etikk ved Fakultet for helsevitenskap på OsloMet.
Han har særlig belyst hvordan samfunnssystemer påvirker barns oppvekst, med vekt på skolens rolle som omsorgsinstitusjon, et tema han tar opp i boken Skolens omsorgssvikt (2023).
Moen har også skrevet om hvordan teknologisk utvikling, inkludert kunstig intelligens, kan utfordre etablerte forestillinger om mennesket, blant annet i artikkelen Slutten på mennesket slik vi kjenner det.
Som fast deltaker i NRK P2s Verdibørsen bidrar han jevnlig til samfunnsdebatten om etiske spørsmål i møte med ny teknologi.