Kvalitativ forskning på sensitive temaer er sjelden en så ryddig og oversiktlig affære som det kan se ut som i metodebøker og i ferdige forskningspublikasjoner.
Selv om forskningsetiske retningslinjer følges til punkt og prikke, og forskning gjennomføres og planlegges etter malen fra metodebøkene, oppstår det situasjoner der en er uforberedt. Det kan være at et intervju ikke går etter planen, at en blir følelsesmessig overveldet og ikke er profesjonell nok.
Noen ganger kan forskningsdeltakere tråkke over egne, våre eller intervjuets grenser. Men hvor, eksakt, går den grensa? Og kan man egentlig vite hvor den går før den er tråkka på?
Om seminaret
Seminaret ledes av forfatterne bak boka «Etisk ubehag. En ærlig lærebok om kvalitativ forskning på sensitive temaer» (akademika.no).
De ønsker med denne boken å skape engasjement for en forskningsetikk som går utover 'prosedyreetikken' og utvide diskusjonen om forskeres ansvar for historiene og livene vi møter, hører, leser, analyserer og gjenforteller.
I dette seminaret inviteres deltagerne til å reflektere høyt om deres forskningstemaer, metodiske tilnærminger og fagfelt med utgangspunkt i den kompliserte forskningshverdagen og virkeligheten der etikken settes ut i live.
Om forfatterne
- Anja Emilie Kruse (nkvts.no) er kriminolog, postdoktor ved Institutt for kriminologi og rettssosiologi ved Universitetet i Oslo, og forsker II ved Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress. I forskningen sin har Anja blant annet intervjuet menn som har blitt dømt for seksuelle overgrep og unge voksne om deres erfaringer med seksuell vold.
- Anette Bringedal Houge (uio.no) er førsteamanuensis i rettssosiologi ved Universitetet i Oslo. Anette forsker på politisk og seksuell vold, (internasjonal) strafferett og øvrig institusjonell respons.