Helsekompetanse er menneskers evne til å finne, forstå, vurdere og anvende helseinformasjon for å kunne ta kunnskapsbaserte valg knyttet til egen helse.
Helsekompetanse har stor betydning for folks helsevaner og kan gjøre dem i stand til å bruke helse- og omsorgstjenestene på en fornuftig måte.
Helsekompetanse er en forutsetning for samvalg og brukermedvirkning i helsetjenesten. For at pasientene skal kunne delta i beslutninger om behandlingsvalg, må de ha innsikt i og kunnskap om konsekvenser av de ulike valgene. Det gjelder både beslutninger knyttet til livsstilsvalg, sykdomsforebyggende tiltak, egenmestring av sykdom og bruk av helse- og omsorgstjenesten.
Behovet for helsekompetanse i befolkningen er økende, blant annet fordi moderne medisin stadig blir mer kompleks og komplisert. Helsevesenet kan for mange være uoversiktlig og vanskelig å finne fram i. Dette kan være et spesielt stort problem for sårbare grupper.
Ambisjon
Nettverket er en arena for å styrke og videreutvikle forskning på helsekompetanse. Vi skal ha rom for faglige diskusjoner, bidra til tverrfaglig samarbeid og fremme oppmerksomhet rundt helsekompetanse i offentligheten.
Samarbeid
Medlemmene i nettverket kommer fra flere ulike forskergrupper ved Fakultet for helsevitenskap. Vi samarbeider også med helseforetak, kommuner, pasientforeninger, profesjonsforeninger og private aktører som:
- Oslo kommune
- Universitet i Oslo
- Legeforeningen
- Tannlegeforeningen
- Sunnaas sykehus
- Ahus
- SINTEF
- Lovisenberg diakonale høgskole
- Oslo universitetssykehus
- Nasjonal kompetansetjeneste for læring og mestring innen helse (NK LMH)
- Folkehelseinstituttet
- Kreftforeningen
- Hjernerystelsesforeningen
- Hjernerådet
- Studieforbundet Funkis
Vi ønsker også mer kontakt med flere private aktører og brukerorganisasjoner.
Bli med i nettverkets gruppe på Facebook
Nettverket har en Facebook-gruppe der forskere, samarbeidspartnere, private aktører og brukerorganisasjoner kan melde seg inn.