Prosjektet OsloMetSim er tilknyttet satsningsområdet intelligent helse, og finansieres av sentrale strategiske midler fra OsloMet. Prosjektet skal sørge for velegnede arenaer for samhandling og simulering ved begge campus, i samarbeid med det pågående campusprogrammet.
Forskning viser at simulering som læringsmetode fører til at studentene er bedre forberedt i møte med praksisstudier. OsloMet mangler tilstrekkelige arenaer som fremmer samhandling mellom helseutdanninger, mellom fakulteter og på tvers av profesjoner og sektorer. Fremtidens simuleringstilbud ved OsloMet krever utvidelse, modernisering og dedikerte pedagogiske og teknologiske ressurser.
Ny felles rammeplan for helse- og sosialfagutdanninger (lovdata.no) krever nye undervisningsmetoder der simulering er et av kravene.
Simulering bidrar til å heve kompetansen hos studenter og undervisningspersonell, og kan være en arena for å prøve ut ny teknologi eller nye og innovative læringsmetoder.
Våre mål
OsloMetSim skal:
- bidra til at helsefagstudentene oppnår gode læringsutbytter knyttet til kommunikasjon og samhandling i gode simuleringer der de kan trene på situasjoner og scenarier de vil møte i arbeidslivet.
- sikre at studentene er forberedt og i stand til å møte relevant helseteknologi.
- gi studentene et tverrprofesjonelt miljø som både er faglig og sosialt, slik at nysgjerrighet og kreativitet kan spire.
- sikre at OsloMet har et skapende, forskende og innovativt fagmiljø innen simulering og helseteknologi som er attraktivt nasjonalt og internasjonalt.
- kunne frembringe ekstern finansiering til nasjonale og internasjonale forskningsprosjekter, ha flere stipendiater og en høy grad av studentinvolvering i forskningsprosjektene.
Aktiviteter som har fått støtte
OsloMetSim har investert i flere pilotprosjekter der det er gitt midler til undervisningsansatte som prøver ut nye metoder innen i simulering, blant annet:
- spillbasert rehabilitering der studentene trener på å anvende teknologiske løsninger som benyttes i praksisfeltet. Dette er et samarbeid med Sunnaas sykehus HF.
- tverrprofesjonell simulering i akuttsituasjoner, pleie og rehabilitering. Studentene trener på å samarbeide i ulike faser av pasientens behandlingsløp, fra akutt fase til mestring av hverdagslivet. Her brukes både SF-enheten og simuleringsleiligheten i P48. Dette er et samarbeid med Ahus.
- simulering i team, og å trene på kommunikasjon og samarbeid. Samarbeid med INTERACT.
- testing av teknologi som Mixed Reality (Hololens2 i anatomiundervisning) og Sectra-bord for bildeanalyse og histopatologi.
Prosjektets organisering
Prosjektgruppen utreder mulige organisasjonsmodeller som best kan legge til rette for simuleringsaktiviteter på tvers av utdanningene.
Prosjektleder
Styringsgruppen
Styringsgruppen ledes av Mona Dahl, og inkluderer de fire instituttlederne ved Fakultet for helsevitenskap, prodekan for innovasjon, IKT-direktør, eiendomsdirektør og instituttleder ved Institutt for produkt design ved Fakultet for teknologi, kunst og design.