Noen barn trenger ekstra støtte for å lære språk. Det kan være vanskelig å oppdage disse barna, og særlig blant flerspråklige barn.
Man kan fort bli usikker på om et flerspråklig barn som kan lite norsk, strever med språk generelt, eller om det har hørt norsk for lite og for kort til å kunne snakke det noe særlig.
Da kan det være nyttig å kartlegge barnets språkbakgrunn, om andre i familien strever med å snakke, lese eller skrive, og kanskje også barnets språkferdigheter.
Ressurser
Podkast om språkutvikling og -forstyrrelser
Lytt til podkasten «Foreldrerådet: 249. Språkutvikling og -forstyrrelser med førsteamanuensis i lingvistikk Pernille Hansen» (shows.acast.com)
Foreldrerapporteringsverktøy (CDI) på norsk for barn 18-48 måneder
CDI er en forkortelse for MacArthur Bates Communicative Development Inventories, som er spørreskjemaer der foreldre fyller ut hvilke ord barn kan samt krysser av for noen grammatiske strukturer.
Last ned norske verktøy i menyen «Search for adaptations here» på CDI-siden «Adaptations in other languages» (mb-cdi.stanford.edu).
Her finner du også CDI for andre språk dersom du vil undersøke et barns utvikling på flere språk på samme måte.
Intervjuguide om barns språkmiljø hjemme og på fritiden
Skjemaet «Hjemmespråk» er nyttig for barnehagelærere som skal ta imot nye barn og vil undersøke hvilke språk barnet hører i det daglige. Det kan også være nyttig dersom du lurer på om et barn kan ha risiko for forsinket språkutvikling.