Retningslinjene for oppnevning av eksterne sensorer gjelder for studietilbudene tolking i offentlig sektor (bachelor og innføringsemne), autorisasjonsprøven i tolking og Tospråktesten.
Retningslinjene utfyller OsloMets generelle retningslinjer for oppnevning av sensorer (student.oslomet.no) og supplerer med informasjon om kompetansekrav og unntaksbestemmelser som gjelder særlig for oppnevning av eksterne språkfaglige sensorer til tolkekvalifiseringstilbudene. Med språkfaglige sensorer mener vi sensorer som primært har som oppgave å vurdere tolkingen fra norsk til det andre tolkespråket.
Sensors kvalifikasjoner
Språkfaglige sensorer til kvalifiseringstilbudene for tolker ved OsloMet må ha høy kompetanse på både norsk og det andre tolkespråket. Videre må sensorene ha
- relevant høyere utdanning
og/eller
- oppføring i Nasjonalt tolkeregister og dokumentert erfaring som tolk
Det legges vekt på om sensoren har kjennskap til tolkefeltet eller fra disipliner med nær tilknytning til tolkefeltet.
For norsksensorer på Tospråktesten og tolkefaglige sensorer på autorisasjonsprøven og tolkeutdanningen kreves ikke kompetanse på det andre tolkespråket.
Unntak
Det kan gjøres unntak i språk der det er særlig vanskelig å finne eksterne sensorer som oppfyller overnevnte kompetansekrav. I slike tilfeller gjør OsloMet en helhetlig vurdering av sensorens egnethet og kompetanse.
Habilitetskrav
OsloMet stiller krav til eksterne sensorers habilitet i henhold til forvaltningslovens § 6 og § 8 (lovdata.no). Hvis det foreligger forhold som svekker tillitten til sensorens habilitet, skal sensoren ikke vurdere de kandidatene det gjelder.
OsloMet gjør en selvstendig vurdering av sensorenes habilitet i forkant av tildeling av et oppdrag. I tillegg er sensoren pliktig til å selv vurdere egen habilitet overfor den enkelte kandidat og melde fra dersom det foreligger forhold som kan medføre inhabilitet.
I tilfeller der sensor er praktiserende tolk, foretar OsloMet en helhetlig vurdering av habilitetsspørsmålet. Dette gjelder særlig i språk der det er få tolker og stor konkurranse om oppdragene. Det legges blant annet vekt på størrelsen på tolkemarkedet i det enkelte språk, hvor direkte konkurransesituasjonen er, og om avgjørelsen i saken kan innebære en særlig fordel, tap, eller ulempe for sensoren.
Taushetsplikt
Sensorer ved OsloMet er underlagt taushetsplikt i henhold til forvaltningslovens § 13. Taushetsplikten gjelder både innholdet i eksamener og prøver og noens personlige forhold før, under og etter at oppdraget er avsluttet.