Emnet Kunnskap om ekstremisme og radikalisering gir kunnskap om hvordan ekstremisme kan forstås og om hvordan individer ledes til voldelige handlinger, herunder terrorhandlinger. Det gir også kunnskap om hvordan man kan arbeide med radikaliserte og ekstreme individer.
Opptakskrav og poeng
For å søke på denne videreutdanningen må du ha bachelorgrad eller tilsvarende.
I tillegg må du dokumentere generell studiekompetanse (samordnaopptak.no) eller kunnskaper i norsk og engelsk (samordnaopptak.no).
Søkere rangeres kun etter karakterpoeng fra bachelorgraden.
Det kan være konkurranse om plassene. Ved forrige opptak kom alle kvalifiserte søkere inn.
Slik søker du
Du søker på Søknadsweb med studiekode 215 5910.
- 15. april: ordinær søknadsfrist
- 1. mars: tidlig opptak
Hva lærer du?
Emnet Kunnskap om ekstremisme og radikalisering inneholder en kombinasjon av teoretiske og praktiske aspekter og kunnskaps- og ferdighetskomponenter. Emnet inneholder følgende hovedtemaer:
- ekstremisme og radikaliseringsprosesser, konspirasjonsteorier og hatprat - begrep, teorier og modeller
- former for radikalisering og voldelig ekstremisme og terrorhandlinger, inkludert relevant lovgivning
- arenaer for radikalisering til voldelig ekstremisme og hvordan forebygging kan gjøres i en nasjonal og kommunal ramme
- løsrivelse, deradikalisering og rehabilitering av voldelige ekstremister.
Emnet er på masternivå og kan inngå i relevante masterstudier etter individuelle vurderinger ved det masterprogrammer. Det er imidlertid et frittstående emne som også egner seg som videreutdanningskurs, særlig rettet mot ulike «førstelinjetjenester», slik at disse vil bli bedre i stand til å forstå hva slags faktorer som kan bidra til radikalisering hos enkelte individer. Forståelse for slike prosesser er en forutsetning for å kunne forebygge samt arbeide med løsrivelses- og deradikaliseringstiltak.
I emnet drøftes ulike former for radikalisering til voldelig ekstremisme, ikke minst slik disse framtrer på Internett, med et særlig fokus på høyreekstremisme og ekstrem islamisme, men også andre samtidige former vil trekkes frem.
Emnet går også inn på hvordan konspirasjonsteorier og hatprat bygger oppunder og medvirker til radikalisering hos visse individer.
I løpet av studiet vil det være ett arbeidskrav: innlevering av prosjektskisse til semesteroppgaven (300-450 ord). Avsluttende vurdering består av følgende to eksamensdeler:
- elektronisk flervalgsprøve som dekker hele pensumet som skal besvares i løpet av 21 timer
- en individuell semesteroppgave på 4000 ord +/- 10 %.
Målgruppe
Målgruppen er først og fremst profesjonsutøvere som for eksempel lærere, helsepersonell, barneverns- og sosialarbeidere, politi og kriminalomsorgsansatte som ønsker kunnskap om radikalisering, voldelig ekstremisme - samt aspekter rundt forebygging, løsrivelse og deradikalisering av ekstreme individer.
Det er mulig å søke studiet også uten å være profesjonsutøver.
Studieside for Kunnskap om ekstremisme og radikalisering
Besøk studentportalen for mer informasjon om dette studiet (student.oslomet.no).
Her vil du også få se seneste timeplan for utdanningen.
Hvordan foregår undervisningen?
Studiet er organisert som nettbasert deltidsstudium over ett semester. I løpet av semesteret vil det være tre samlinger over tre dager ved OsloMet og ukentlige læringsaktiviteter på nett mellom samlingene.
Studiet baserer seg på en stor grad av selvstudium og samarbeid i studentgrupper. Det er en forutsetning at studentene kan disponere egen datamaskin.
Tilpasninger til mer digital undervisning kan bli aktuelt.
Studiets oppbygging
Laster inn programplan, vennligst vent ...
Hva koster det?
Semesteravgift (student.oslomet.no).
Denne består av en semesteravgift til Studentsamskipnaden SiO og kopiavgift.