English version

Kurs og workshops

Universitetsbiblioteket tilbyr kurs og workshops spesielt utviklet for forskere og ph.d.-kandidater ved OsloMet.

Nedenfor finner du en oversikt over kursopplegg som kan bestilles for grupper, og planlagte kurs du kan melde deg på.

Innholdet i kursene kan justeres etter behov og ønsker. Det er mulig å sette sammen flere kurs til for eksempel halvdagsopplegg for grupper.

Annonserte kurs holdes i utgangspunktet på engelsk, men de fleste kursene kan bestilles på norsk eller engelsk. Vennligst merk at forespørsler om kurs bør gjøres minst fire uker før ønsket gjennomføringsdato.

Bestill ønsket kurs via e-post (ub.forskningsstotte@oslomet.no), hvis ikke annet er lagt inn i beskrivelsen.

Akademisk skriving

"Shut up and write" for forskere

"Shut Up and Write" er tid satt av til å ikke gjøre annet enn å skrive, men det er også en sosial aktivitet. "Shut Up and Write" fungerer slik at vi sitter i samme rom og skriver i førtifem minutter, deretter tar vi en pause hvor vi kan drikke kaffe og snakke sammen. Dette gjør vi i tre runder.

"Shut up and write" arrangeres jevnlig. Informasjon om datoer i Hva skjer-kalenderen (ansatt.oslomet.no).

Akademisk skriving for forskere

Et kurs med seks samlinger over et semester, rettet mot forskere som ønsker å utvikle sine skriveferdigheter og evner til å skrive akademisk engelsk. Vårsemesterets kurs er fulltegnet. Informasjon om kurset for høsten 2025.

Kappe-workshop

Denne workshopen består av tre samlinger på tre timer hvor vi diskuterer kappen som sjanger og utforsker ulike kappeskrivingstrategier. Undervisningsspråket er engelsk. 

Kurs for våren 2025 (ansatt.oslomet.no).

Andre kurs som tilbys, holdt på engelsk

  • Presentere på engelsk
  • Å skrive kvalitativt
  • Kunstig intelligens som akademisk skrivemakker
  • Eksperimentell skriving for samfunnsvitere
  • Lese for å skrive: Forberede seg på å publisere
  • Lage grafiske sammendrag
  • Doktorgradsavhandlingen som monografi

Beskrivelse av disse kursene.

En-til-en-veiledning

Dette er et individuelt veiledningstilbud som skreddersys etter dine behov. Målet er at du skal bli en bedre forfatter og fagformidler av vitenskapelige og populærvitenskapelige tekster på engelsk, både muntlige og skriftlige.

Du diskuterer utviklingen av arbeidet ditt med en veileder som gir tilbakemeldinger vedrørende tekstens retorikk, struktur, organisering, argumentasjon og så videre. I de fleste tilfeller arbeider man med den samme skriftlige eller muntlige teksten over tre veiledningsmøter.

For å få mest mulig ut av veiledningen, bør du  

  • kunne skrive og snakke engelsk relativt flytende
  • være forberedt på å skulle arbeide med den skriftlige eller muntlige teksten mellom veiledningsmøtene

I dette tilbudet inngår ikke korrekturlesing, språkvask eller uttaletrening. 

For nærmere avtale ta kontakt med Tom Muir (e-post).

Forskningsdata

Bestill kurs via e-post (ub.forskningsstotte@oslomet.no).

Arkivering og tilgjengeliggjøring av forskningsdata

Gode rutiner for datahåndtering styrker kvaliteten på forskningen og sikrer at forskningsdataene dine håndteres i henhold til beste praksis og oppfyller krav til arkivering og deling.

Dette kurset gir en introduksjon til FAIR-prinsippene og retningslinjer for arkivering og tilgjengeliggjøring av åpne forskningsdata.

Andre tema vi vil se nærmere på er: valg av forskingsdataarkiv og gjenbruk av forskningsdata (60 minutters seminar eller 90 minutters workshop med øvelser i DataverseNO).

Kunstig intelligens

Kursene kan bestilles for grupper. Bestill ønsket kurs via e-post (ub.forskningsstotte@oslomet.no).

KI som forskningsassistent

I denne workshopen utforsker vi muligheter og utfordringer knyttet til det å bruke KI-verktøy i ulike deler av forskningsprosessen (for eksempel for dataanalyse, litteratursøk og tekstarbeid) på et grunnleggende nivå.

Workshopen inkluderer en introduksjon til KI i forskning, praktiske øvelser i ulike KI-verktøy og gruppediskusjoner. Ta med egen PC til øvelsene.

KI i litteratursøk

I denne workshoppen vil du lære mer om ulike KI-verktøy som kan brukes i tilknytning til litteratursøking, som for eksempel Keenious, Elicit, Scite og Sikt KI Chat. 

Workshopen består både av en introduserende del og en praktiske del, hvor vi utforsker og diskuterer bestemte verktøy sammen. Her vil vi også komme inn på hvordan du kan lage ledetekster til bruk i mer omfattende litteratursøk.

Kurset kan bestilles for grupper, men du kan også melde deg på kurset 11. februar (ansatt.oslomet.no).
 

Litteratursøk

Kursene kan bestilles for grupper. Bestill ønsket kurs via e-post (ub.forskningsstotte@oslomet.no).

Grunnleggende litteratursøk

I dette kurset, holdt på engelsk, gis en grunnleggende introduksjon til litteratursøk. Grunnleggende søketeknikker (trunkering, boolske søk, bruk av søkefelt og avgrensinger) presenteres. To tverrfaglige databaser brukes i presentasjon og oppgaver. Varighet: 60 minutter.

Kurset kan bestilles for grupper, men du kan også melde deg på kurset 6. februar (ansatt.oslomet.no).

Avansert litteratursøk

I dette kurset, holdt på engelsk, gis en presentasjon og mulighet til testing av avanserte søketeknikker (emneordsøk, nærhetsoperatorer, oppbygging av søkestrategier). To ulike databaser (en fagspesifikk og en tverrfaglig) brukes i presentasjon og oppgaver. Varighet: To ganger 45 minutter.

Kurset kan bestilles for grupper, men du kan også melde deg på kurset 20. mars (ansatt.oslomet.no).

Fagspesifikke litteratursøk

I dette kurset, holdt på engelsk, gis en presentasjon og mulighet til testing av avanserte søketeknikker (emneordsøk, nærhetsoperatorer, oppbygging av søkestrategier). To til tre ulike fagspesifikke databaser brukes i presentasjon og oppgaver. Valg av databaser gjøres på grunnlag av bestillers ønsker. Grunnleggende litteratursøk forutsettes kjent. Varighet: To ganger 45 minutter.

Kurset kan bestilles for grupper. Bestill via e-post (ub.forskningsstotte@oslomet.no).

KI i litteratursøk

I denne workshoppen vil du lære mer om ulike KI-verktøy som kan brukes i tilknytning til litteratursøking, som for eksempel Keenious, Elicit, Scite og Sikt KI Chat. 

Workshopen består både av en introduserende del og en praktiske del, hvor vi utforsker og diskuterer bestemte verktøy sammen. Her vil vi også komme inn på hvordan du kan lage ledetekster til bruk i mer omfattende litteratursøk.

Kurset kan bestilles for grupper, men du kan også melde deg på kurset 11. februar (ansatt.oslomet.no).

Litteratursøk til systematiske reviews og scoping reviews

Datainnsamling til kunnskapsoppsummeringer, som systematiske reviews eller scoping reviews, skjer gjennom systematisk litteratursøking. Vi tilbyr et opplegg der deltakerne treffes tre timer, i to omganger, med tre ukers mellomrom.

Treff 1: Vi introduserer systematisk søking og jobber med å identifisere søketermer og gjennomføre testsøk i relevante litteraturdatabaser.  

Treff 2: Før dette treffet har deltakerne gjort videre testsøking, og levert et skriftlig dokument til de øvrige kursdeltakerne. Kursledere og deltakere responderer og diskuterer utkastene i plenum, med det mål å lande en oppdatert søkestrategi. Kurslederne gjennomgår til slutt hvordan søkene kan rapporteres i en metodedel med tanke på artikkelpublisering.  

Kurset passer for deltakere som har et tydelig forskningsspørsmål, og har planer om å publisere en kunnskapsoppsummering.

Kurset kan bestilles for grupper, men du kan også melde deg på kurset 22. januar (ansatt.oslomet.no).

Medieproduksjon

Hvordan lage podcast

Bestill veiledning via e-post til Medieseksjonen.

Video, lydproduksjon og publisering

Tre timers innføring i hvordan planlegge og gjennomføre en video- og lydproduksjon. Samt hvordan få den publisert riktig med tanke på universell utforming.

Bestill innføring via e-post til Medieseksjonen.

Utvikling og publisering av nettkurs (PISA-kurs)

PISA står for Presentasjon, Interaktivitet, Samhandling og Analyse. Dette er bestanddelene til utviklingen av kurs og digitale læreverk på OsloMetX (Open access kursplattform, som kjører på Open EdX). 

Kurset har fem samlinger á tre til fire timer. Inkludert forberedelser og etterarbeid, estimerer vi 40 timer totalt.

Siden dette kurset er omfattende, og forutsetter tid på arbeidsplanen, arrangeres PISA-kurs etter behov. Kontakt OsloMetX hvis du vil vite mer (e-post).

Online-delen av kurset er tilgjengelig når som helst på OsloMetX (x.oslomet.no).

Bruk av audiovisuelt utstyr til innhenting av forskningsdata

Kort innføring i bruk av video og lydutstyr til intervju eller observasjon. 

Hvordan velge rett utstyr til jobben. Kurset varer i to timer og kaffe er inkludert.

Bestill innføring via e-post til Medieseksjonen.

Kurs i bruk av selfierom (selvkjørstudio)

En times kurs i hvordan lage din egen video med eller uten PowerPoint.

“Selfierommet” er en fasilitet for deg som vil lage dine egne forelesningsvideoer.

Bestill innføring via e-post til Medieseksjonen.

Publisering

Introduksjon til åpen publisering og publiseringsavtaler

Introduksjon til OsloMets retningslinjer for publisering. Deretter presenteres institusjonens muligheter for finansiering av åpne publikasjoner, publiseringsfondet og publiser-og les-avtalene. Arbeidsflyt er også tema.

Kurset kan bestilles for grupper. Bestill via e-post (ub.forskningsstotte@oslomet.no).

Verktøy