Kort om
Atle Wehn Hegnes har doktorgrad i sosiologi og er seniorforsker ved SIFO og NIBIO. Han har deltatt i en rekke nasjonale og internasjonale prosjekter og har erfaring fra prosjektledelse på alle nivåer. Han har tidligere ledet Forskningsrådsprosjektet IMAGINE om forestillinger om bærekraftige fremtider, og leder nå arbeidspakker i EU-prosjektet CONVIVIUM (Horizon Europe, New European Bauhaus) som dreier seg om europeisk matkultur, samt i det nye Forskningsrådsprosjektet FoodStories som vil utforske og fremheve Norges mat- og drikkearv, med særlig fokus på lokal verdiskaping. Hans teoretiske interesse ligger i sammenkoblingen av praksiser og deres adaptive og transformative potensial for sosio-kulturell og bærekraftig endring.
Forskningsgrupper
Forskningsprosjekter
Aktive forskningsprosjekter
-
IMAGINE – Omstridte fremtidsforestillinger om bærekraft
Hva ser du for deg når du tenker på fremtiden? Flygende biler, mat på tube, eller høyteknologisk bekledning kan være blant bildene som dukker opp. IMAGINE skal studere disse bildene som fremtidsforestillinger. Det er de måtene vi tenker om fremtiden på og hvordan de kan virkeliggjøres. Spesielt studerer vi forestillinger om en bærekraftig fremtid.
-
REDUCE – mindre plast i hverdagen
Prosjektet skal se på plast i et systemperspektiv og undersøke hvordan vi kan redusere forbruket av plastprodukter i hverdagslivet.
Avsluttede forskningsprosjekter
-
FoodLessons: Kulinarisk arv som en ressurs i bygging av "Matnasjonen Norge 2030"
I dette prosjektet vil vi se nærmere på hvordan en revitalisering av vår kulinariske arv kan brukes i næringsutvikling og verdiskapning.