Kort om
Katharina Herlofson er forsker ved NOVA, seksjon for aldersforskning og boligstudier. Hun er sosiolog med utdanning (PhD) fra Universitetet i Oslo. Forskningen hennes omfatter studier av forholdet mellom generasjoner i familien, inkludert relasjoner mellom besteforeldre, eldre i arbeidslivet og overganger i senlivet. Herlofson er del av forskergruppen som har ansvaret for Den norske studien av livsløp, aldring og generasjon (NorLAG).
Forskningsgrupper
Forskningsprosjekter
Aktive forskningsprosjekter
-
ACCESS Life Course Database: Upgrade and Expansion
Med infrastrukturprosjektet ACCESS Upgrade får forskere og studenter tilgang til oppdaterte longitudinelle livsløpsdata for mer enn 11 000 kvinner og menn i Norge.
-
Den norske studien av livsløp, aldring og generasjon (NorLAG)
NorLAG er ein longitudinell studie som inneheld data om mellom anna helse, arbeid, livskvalitet, omsorg og familierelasjonar i andre halvdel av livet (40 år+).
-
Ulik aldring og betydningen av sentrale overganger i senlivet (TRILL)
Formålet med prosjektet er å kartlegge sentrale overganger i senlivet og betydningen av disse overgangene for mulighetene for en god alderdom på tvers av kjønn, sosioøkonomisk status og lokal kontekst.
Avsluttede forskningsprosjekter
-
Eldre i arbeidslivet og virksomheters håndtering av pensjonsalder og aldersgrense (ExitAge)
Prosjektet skal skaffe til veie kunnskap om de eldste i arbeidslivet og om hvordan virksomheter forholder seg til hevet aldersgrense og til de eldste arbeidstakerne.
-
Kunnskapsoversikt – kva kjenneteiknar gode bustader for eldre?
Prosjektet handlar om kva bustader som er særleg eigna for eldre og kva som hindrar kommunar og private utbyggjarar i å byggje fleire slike bustader.
-
Overgangen mellom arbeid og pensjon
I dette prosjektet undersøker forskerne hva som kjennetegner overgangen mellom arbeid og pensjon og hvilke forhold som har betydning for når og hvordan den foregår.
-
Shades of Grey: Aldersnormer, klasse og kjønn i pensjonsreformenes tid
Hvordan tilpasser og handler arbeidstakere og arbeidsgivere under de nye betingelsene i pensjonsreformen?
-
Veier til aktiv aldring (AgePaths)
Aldring av befolkningen endrer balansen mellom generasjonene. Derfor er «aktiv aldring» viktig for en bærekraftig velferdsstat.