Koronajulen: – Det blir en veldig annerledes jul for de fleste

Illustrasjonsbilde av jente som pynter et juletre.

– Det kommer til å bli en veldig annerledes jul for de aller fleste. For mange av oss er jula en sosial høytid der vi feirer med storfamilie og venner. Med koronarestriksjonene må vi være sammen med langt færre enn vi pleier både i førjulstiden og i selve jula, sier matforsker Annechen Bahr Bugge ved OsloMet.  

I desember kom regjeringen med sine nasjonale anbefalinger for årets jul.  

De fleste koronatiltakene ble forlenget over jul, men det kom en liten lettelse: Vi kan invitere opptil ti gjester to ganger i løpet av jula. Det vil si at vi kan ha flere gjester for eksempel julaften og nyttårsaften. Det gjelder imidlertid ikke Oslo, der det kun er lov å være ti personer totalt. 

Den tradisjonelle julemiddagen med storfamilien kan dermed være reddet for mange utenfor Oslo.  

– Dette er gode nyheter. Det er vanligst å være mellom fem og ti personer rundt bordet på julekvelden, så dette vil kunne føre til at flere får beholde tradisjonene sine på julaften.  

Samtidig er det cirka femten prosent som oppgir at de feiret forrige julaften med flere enn ti personer, ifølge Forbruksforskningsinstituttet SIFOs julerapport fra 2006. I romjula og på nyttårsaften er det også vanlig for mange å ha flere gjester enn ti.  

Det sosiale er viktigst 

Juletradisjonene våre er viktige for oss og forandrer seg lite fra år til år, viser en SIFO-rapport om den norske jula som kom i fjor. 

– Hele sju av ti svarer at jula har stor betydning for dem, sier Bugge, som er en av flere OsloMet-forskere som står bak rapporten.   

Portrettbilde av forskeren.

SIFO-forsker Annechen Bahr Bugge ved OsloMet har forsket på mat og mattradisjoner i en årrekke. Foto: Eivind Røhne / OsloMet

Hun forteller også at det vi setter aller mest pris på med jula er nettopp det sosiale samværet, maten og måltidene og tradisjonene. 

Vi er også langt mer sosiale i jula enn vi er ellers. I jula utvider mange av oss familiens måltider med både besteforeldre, tanter, grandtanter, kusiner, fettere, ekser og nye kjærester, og selskapeligheten går gjerne på rundgang. 

– I år vil dette bli veldig annerledes. Det folk oppgir som viktigst i jula, spesielt det sosiale samværet, blir vanskeligere denne jula, understreker hun.  

Frykter mer ensomhet 

– Alle selskapene vi pleier å ha i førjulstiden, jula, romjula og nyttårsaften kan ikke gå som normalt.  

Siden alle må være mer bevisste på hvor mange de inviterer, er hun redd for at flere vil bli ekskludert i år.  

– Det er gjerne de som trenger invitasjonen aller mest, som blir utelatt først. Flere vil kunne føle seg alene i år, sier Bugge.   

Smittevernreglene krever stor plass 

Det vil også bli utfordrende for mange å få plass til gjestene, siden vi må holde en meters avstand til alle utenom de vi bor med. Kommer du fra et område med høyt smittetrykk, slik som for eksempel Oslo, er det to meter som gjelder til folk i risikogruppen.  

Ifølge SIFOs juleundersøkelser er det som oftest en voksen kvinne som har hovedansvaret for selve julemiddagen. Yngre gir gjerne uttrykk for at de kvier seg for dette ansvaret, siden det er så mye som kan gå galt. 

– Det er den mest betydningsfulle middagen vi har i året. I år blir det ikke bare borddekking og sprø svor å tenke på. Smittevern og avstand blir et ekstra stressmoment på toppen av det andre, sier Bugge.  

Mindre stress og mindre gaver? 

– Vanligvis pleier spesielt førjulstiden å være stressende med mye som skjer. Det svarte mange at var krevende, ifølge SIFOs julerapport i fjor. Slik vil det ikke være i år, siden det meste er avlyst.  

I fjor rapporterte folk også at kjøpepress og gavepress var et problem.  

– Det vil nok ikke være like utbredt i år. Når vi blir invitert færre steder, er det også færre situasjoner der det er naturlig å gi gaver, tror Bugge.  

Vi kan fortsatt kose oss 

Hjemmekos er heldigvis fortsatt mulig, så lenge privatøkonomien tillater det.  

– Jeg tror vi kommer til å kose oss enda mer hjemme, siden vi har bedre tid. Kanskje vi baker mer, lager mer hjemmelaget mat og pynter mer og tidligere enn andre år, sier matforskeren.  

– Vær også litt ekstra bevisst på dem du vet kan være ensomme i år. Ta kontakt eller inviter dem hjem, oppfordrer hun til slutt.  

Referanse 

Annechen Bahr Bugge, Ingun Grimstad Klepp, Anita Borch, Alexander Schjøll, Kirsi Laitala og Vilde Haugrønning: Jul – pynt, gaver, mat og klær. SIFO-rapport nr. 12-2019 (oda.oslomet.no)

På OsloMets sider finner du forskningen vår på jul og julefeiring.

Kontakt

Laster inn ...
Tre små barn som er pyntet til jul får gaver av julenissen foran juletreet.
Slik feirer vi jul

Hva er viktig for oss, hva spiser vi, og hvordan kler vi oss til jul? En SIFO-rapport avdekker sannheten om den norske julefeiringen.

Publisert: 02.12.2020
Sist oppdatert: 02.12.2020
Tekst: Heidi Ertzeid
Foto: Gorm Kallestad / Scanpix og Eivind Røhne / OsloMet