Sosiale forhold, som inntekt, arbeid og familieressurser, har betydning for helse, og helsetilstand er samtidig viktig for deltakelse i samfunn og arbeidsliv. WELLIFE skal analysere disse sammenhengene som utgjør nøkkelkomponenter i noen av våre viktigste samfunnsutfordringer.
Sosiale forhold, som inntekt, arbeid og familieressurser, har betydning for helse. Samtidig er helse viktig for deltakelse i samfunn og arbeidsliv.
Disse sammenhengene utgjør nøkkelkomponenter i noen av våre viktigste samfunnsutfordringer i dag:
- For det første er den norske velferdsstatens økonomiske bærekraft avhengig av at tradisjonelt svakere grupper i arbeidsmarkedet inkluderes i arbeidslivet. Slike grupper omfatter personer med redusert helse, kort utdanning, innvandrere, kvinner og de eldste og de yngste i arbeidsmarkedet.
- For det andre anses arbeidsmarkedsintegrasjon av fattige og innvandrere å være et viktig verktøy for å unngå framveksten av «nye underklasser» som lever isolert fra arbeids- og samfunnsliv.
- For det tredje ser vi at inntektsulikheten og barnefattigdommen øker. Både manglende integrasjon og økt ulikhet antas å svekke oppslutningen om velferdsstaten. Hva som hemmer og fremmer yrkesdeltakelse berører dermed ikke bare velferdsstatens økonomiske bærekraft, men også dens normative bærekraft.
- For det fjerde vet vi at de sosiale ulikhetene i helse har økt i Norge de siste tiårene. Helseulikhetene i Norge er ikke mindre enn de vi ser i europeiske land med langt mindre utbygde velferdsstater. Dette omtales i forskningslitteraturen som et nordisk paradoks (Mackenbach 2017).
Å framskaffe ny kunnskap om årsakene til ulikhet i helse og arbeid under ulike velferdspolitiske betingelser og over livsløpet har dermed stor interesse, og er prosjektets hovedformål.
Les mer på Wellife-prosjektets hjemmeside (uni.oslomet.no).
Prosjektdeltakere
Samarbeidspartnere
- Stockholm University
- University of Copenhagen
- University of Helsinki