Kort om
Atle Wehn Hegnes har doktorgrad i sosiologi og er seniorforsker ved SIFO og NIBIO. Han har deltatt i en rekke nasjonale og internasjonale prosjekter og har erfaring fra prosjektledelse på alle nivåer. Han har tidligere ledet Forskningsrådsprosjektet IMAGINE om forestillinger om bærekraftige fremtider, og leder nå arbeidspakker i EU-prosjektet CONVIVIUM (Horizon Europe, New European Bauhaus) som dreier seg om europeisk matkultur.
Fagområder
Emner
Kultursosiologi Kvalitative forskningsmetoder
Forskningsgrupper
Forskningsprosjekter
Aktive forskningsprosjekter
-
REDUCE – mindre plast i hverdagen
Prosjektet skal se på plast i et systemperspektiv og undersøke hvordan vi kan redusere forbruket av plastprodukter i hverdagslivet.
Avsluttede forskningsprosjekter
-
FoodLessons: Kulinarisk arv som en ressurs i bygging av "Matnasjonen Norge 2030"
I dette prosjektet vil vi se nærmere på hvordan en revitalisering av vår kulinariske arv kan brukes i næringsutvikling og verdiskapning.
-
IMAGINE – Omstridte fremtidsforestillinger om bærekraft
Hva ser du for deg når du tenker på fremtiden? Flygende biler, mat på tube, eller høyteknologisk bekledning kan være blant bildene som dukker opp. IMAGINE skal studere disse bildene som fremtidsforestillinger. Det er de måtene vi tenker om fremtiden på og hvordan de kan virkeliggjøres. Spesielt studerer vi forestillinger om en bærekraftig fremtid.
Publikasjoner og forskningsresultater
Vitenskapelige publikasjoner
Hegnes, Atle Wehn
;
Heidenstrøm, Nina
;
Laitala, Kirsi
(2025).
Hygiene practices in everyday Life: Exploring the adoption and environmental implications of disposable gloves.
Laursen, Linda Nhu; Hansen, Andreas Kornmaaler (Red.).
Proceedings of the 6th Product Lifetimes and the Environment Conference (PLATE2025). s. 626-631.
Aalborg University.
https://doi.org/10.54337/plate2025-10318
Hegnes, Atle Wehn
(2024).
Food Cultures and Geographical Indications in Norway.
ISBN: 9781003143024.
148 s.
Routledge.
https://doi.org/10.4324/9781003143024
Clarke, Nicholas;
Hegnes, Atle Wehn
(2021).
Managing sustainability risks of bioenergy in four Nordic countries.
Energy, Sustainability and Society.
Vol. 11.
https://doi.org/10.1186/s13705-021-00290-9
Hegnes, Atle Wehn
; Nordhagen, Eirik; Gobakken, Lone Ross
(2021).
Understanding and practicing wood waste qualities in Norway – A case of adaptation work in circular bioeconomy.
Nissen, Nils F.; Jaeger-Erben, Melanie (Red.).
PLATE – Product Lifetimes And The Environment. Proceedings
3rd PLATE CONFERENCE, BERLIN, GERMANY 18–20 September 2019. s. 331-335.
Universitätsverlag der TU Berlin.
https://doi.org/10.14279/depositonce-9253
Amilien, Virginie ; Bergflødt, Sigurd ; Hegnes, Atle Wehn (2021). “Hommage ou rébellion?” – Le rôle du modèle culinaire français dans la culture de l’alimentation norvégienne. Laurioux, Bruno; Stengel, Kilien (Red.). s. 199-230. Presses universitaires François-Rabelais (PUFR).
Gustavsen, Geir Wæhler;
Hegnes, Atle Wehn
(2020).
Individuals? personality and consumption of organic food.
Journal of Cleaner Production.
Vol. 245.
https://doi.org/10.1016/j.jclepro.2019.118772
Hegnes, Atle Wehn
;
Amilien, Virginie
(2019).
Geographical indications – a double-edged tool for food democracy : The cases of the Norwegian geographical indication evolution and the protection of stockfish from Lofoten as cultural adaptation work.
Bonanno, Alessandro; Sekine, Kae; Feuer, Hart N. (Red.).
Geographical Indication and Global Agri-Food : Development and Democratization. s. 100-117.
Routledge.
https://doi.org/10.4324/9780429470905-7
Hegnes, Atle Wehn
(2019).
The map and the terroir: Adapting geographical boundaries for PDO and PGI in Norway.
British Food Journal.
Vol. 121.
https://doi.org/10.1108/BFJ-10-2018-0720
Gustavsen, Geir Wæhler;
Hegnes, Atle Wehn
(2019).
Individuals' Personality and Consumption of Local Food Specialties.
Proceedings in Food System Dynamics.
https://doi.org/10.18461/pfsd.2019.1906
Ebeltoft, Nini; Lykkja, Pål Magnus;
Hegnes, Atle Wehn
(2018).
Tverrfaglig forskningsstøtte - et FagSosioTeknisk grenseobjekt.
Nordisk Tidsskrift for informationsvitenskab- og kulturformidling.
Vol. 7.
https://doi.org/10.7146/ntik.v7i3.111489