Kort om
Forskningsinteresser: Innovasjon, Bærekraft, Forbrukerstudier, Institusjonell økonomi, Verdikjedeanalyse (landbruk og fiskeri), Lokale matsystemer, RRI (ansvarlig forskning og innovasjon), Vitenskapssosiologi, Urbane matsystemer, Kooperative eierformer, Dyrevelferd, Kvalitetsstandarder og sertifiseringsordninger.
Fagområder
Vitenskapsdisipliner
Sammenlignende politikk Samfunnsvitenskap Samfunnsøkonomi Landbruksfag Økonomi Landbruks- og fiskerifag
Emner
Innovasjon Institusjonell teori Verdikjeder Deltagende aksjonsforskning Strategisk analyse Kooperativer Organisasjonsanalyse Forbrukerundersøkelse Innovasjonsnettverk
Forskningsgrupper
Forskningsprosjekter
Aktive forskningsprosjekter
-
Fostering the Urban Food System Transformation through Innovative Living Labs Implementation (FUSILLI)
Prosjektet utforsker nye måter å produsere og distribuere mat i 12 europeiske byer. OsloMet og Oslo kommune er norske partnere i prosjektet, som har fått støtte fra Horisont 2020, EU-kommisjonens forsknings- og innovasjonsprogram.
Avsluttede forskningsprosjekter
-
Ansvarlig Forskning og Innovasjon i Norge (AFINO) - Arbeidspakke 4
Prosjektet AFINO skal lage et virtuelt senter for ansvarlig innovasjon og bedrifters samfunnsansvar i Norge. Målet er å skape nye tverrfaglige og sektoroverskridende læringsarenaer.
-
FOOdIVERSE: Diversifying sustainable and organic food systems
Forskere i fem land vil involvere forbrukere, produsenter, forhandlere og lokale myndigheter i måter å styrke forbruket av lokal og økologisk mat.
-
GoodAnimal (God dyrevelferd for bærekraftig fremtid)
Forskningsprosjektet "GoodAnimal" skal fremskaffe kunnskap som vil redusere risiko og øke mulighetene for bærekraftige praksiser for husdyrhold på norske gårder og i verdikjeden.
-
SafeConsume
Prosjektet «SafeConsume» skal bidra til å redusere risikoen for matbårne sykdommer hjemme på kjøkkenet.
-
Strength2Food: Food quality for sustainability and health
Prosjektet Strength2Food skal se nærmere på betydningen av EUs kvalitetspolitikk og offentlig sektors innkjøpspolitikk i forhold til lokal produksjon og forbruk av mat.
Publikasjoner og forskningsresultater
Vitenskapelige publikasjoner
Wittrock, Christian
; Nelhans, Gustaf; Myhr, Anne Ingeborg;
Borgen, Svein Ole
(2024).
Norwegian engagement with RRI and the propagation of RRI by the Research Council of Norway.
De Grandis, Giovanni; Bremer, Anne (Red.).
The Fragility of Responsibility:
Norway’s Transformative Agenda for Research, Innovation and Business. s. 49-79.
Walter de Gruyter (De Gruyter).
https://www.degruyter.com/document/isbn/9783111397
Kjærnes, Unni
;
Borgen, Svein Ole
; Thorjussen, Christian Bernhard Holth
(2022).
Behind a fluttering veil of trust: The dynamics of public concerns over farm animal welfare in Norway.
18 s.
Sociologia Ruralis.
Vol. 62.
https://doi.org/10.1111/soru.12405
Borgen, Svein Ole
(2021).
Standard quality as a boundary object - A conceptual study.
25 s.
Sociologia Ruralis.
Vol. 61.
https://doi.org/10.1111/soru.12345
Malak-Rawlikowska, Agata; Majewski, Edward; Was, Adam;
Borgen, Svein Ole
; Csillag, Peter; Donati, Michele; Freeman, Richard; Hoang, Viet; Lecoeur, Jean-Loup; Mancini, Maria Cecilia; Nguyen, An; Saidi, Monia; Tocco, Barbara; Török, Áron; Veneziani, Mario;
Vittersø, Gunnar
; Wavresky, Pierre
(2019).
Measuring the Economic, Environmental, and Social
Sustainability of Short Food Supply Chains.
23 s.
Sustainability.
Vol. 11.
https://doi.org/10.3390/su11154004
Borgen, Svein Ole
; Aarset, Bernt
(2016).
First the seed, next the smolt?.
British Food Journal.
Vol. 118.
https://doi.org/10.1108/BFJ-02-2016-0048
Borgen, Svein Ole
; Aarset, Bernt
(2016).
Participatory Innovation: Lessons from breeding cooperatives.
Agricultural Systems.
Vol. 145.
https://doi.org/10.1016/j.agsy.2016.03.002
Aarset, Bernt;
Borgen, Svein Ole
(2015).
The battle of the eyed egg: Critical junctures and the control of genes in Norwegian salmon farming.
Aquaculture.
Vol. 445.
https://doi.org/10.1016/j.aquaculture.2015.04.016
Schjøll, Alexander
;
Alfnes, Frode
;
Borgen, Svein Ole
(2013).
Attitude vs. action for farm animal welfare: What can we learn from natural field experiments?.
Hansson, Lena; Holmberg, Ulrika; Brembeck, Helene (Red.).
Making Sense of Consumption. Selections from the 2nd Nordic Conference on Consumer Research 2012. s. 231-246.
Centre for Consumer Science, School of Business, Economics and Law at University of Gothenburg.
https://www.google.no/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&sou
Poppe, Christian ; Tufte, Per Arne ; Borgen, Svein Ole (2011). Hjelper det å dulte til dem som snublet? Et atferdsøkonomisk perspektiv på tilgangen av kreditt til utsatte låntagere. Tidsskrift for samfunnsforskning. Vol. 52.
Borgen, Svein Ole
(2011).
Product differentiation and cooperative governance.
The Journal of Socio-Economics (JSE).
Vol. 40.
https://doi.org/10.1016/j.socec.2010.12.002