Kort om
Åsmund Hermansen er utdannet statsviter fra Universitetet i Oslo (2009) og har doktorgrad i sosialt arbeid og sosialpolitikk fra Høgskolen i Oslo og Akershus (2016). Hermansen ble tilkjent professorkompetanse i 2023.
Hermansen underviser i statistisk analyse ved masterstudiene i sosialfag og veileder en rekke PhD-stipendiater innen sine forskningsområder. I 2018 ble Hermansen tildelt utmerkelsen «Årets underviser» av Studentparlamentet, etter nominasjoner fra studentene. I 2023 ble Hermansen tildelt statusen «merittert underviser» som den første ved Fakultet for samfunnsvitenskap. Komiteen skriver i sin vurdering: «Hermansens utvikling preges av god og kritisk lesing av faglitteratur, der det ikke nødvendigvis er trender som er poenget, men god læring i sentrum. Han har utviklet seg som foreleser i store auditorier og særlig beveget seg mer i retning av studentaktive læringsformer – men uten at det ene alternativet forherliges eller det andre problematiseres. De didaktiske valgene er kunnskapsbaserte. Hermansen har et godt blikk for utvikling av undervisning- og utdanningskvalitet og beskriver kvalitetsarbeid på en god måte. Han både initierer og deltar bredt i kollegiale nettverk for utvikling og deling av gode undervisningserfaringer. Her fremstår Hermansen som en foregangsperson som skaper samarbeidsflater både faginternt, men også tverrfaglig.»
Hermansen leder og er involvert i en rekke forskningsprosjekter som involverer analyser av registerdata og har en særskilt kompetanse på registerbaserte analyser. Han har de senere årene publisert bredt nasjonalt og internasjonalt innen forskningsområdene inkluderende arbeidsliv, velferdsstatens inntektssikringsordninger, sosial ulikhet i helse, arbeidseksponeringer og helsekompetanse. Hermansen har også en rekke publikasjoner på tematikken kommunale pleie- og omsorgstjenester, pensjonering og senior politikk.
Forskningsgrupper
Forskningsprosjekter
Aktive forskningsprosjekter
-
Håndhygiene, infeksjonsforebygging og antibiotikabruk på sykehjem
Studie av håndhygiene på sykehjem for å bidra til reduksjon av helsetjenesteassosierte infeksjoner (HAI) og reduksjon i bruk av antibiotika i sykehjem.
-
WellDebt
Prosjektet ”WellDebt: Debt problems, illhealth and labour market marginalisation” skal fylle inn kunnskapshull om sammenhengene mellom gjeldsproblemer, dårlig helse og svak tilknytning til arbeidsmarkedet.
Avsluttede forskningsprosjekter
-
Contingent Life Courses (C-LIFE): Tracing Health and Welfare in the Nordic Countries
Prosjektet skal etablere et nordisk komparativt registerbasert datasett for forskning på velferd, helse og sysselsetting i de nordiske land.
-
Welfare state life courses: Social inequalities in the co-evolution of employment, health and critical life events (WELLIFE)
Sosiale forhold, som inntekt, arbeid og familieressurser, har betydning for helse, og helsetilstand er samtidig viktig for deltakelse i samfunn og arbeidsliv. WELLIFE skal analysere disse sammenhengene som utgjør nøkkelkomponenter i noen av våre viktigste samfunnsutfordringer.