Kort om
Dag Slettemeås er tilknyttet forskningsgruppen Teknologi og bærekraft ved SIFO. Han har bred forskningserfaring på temaer som digitalisering, digitale medier, digital kompetanse og digitalt hverdagsliv. Slettemeås er opptatt av sårbare forbrukergrupper som barn og unge, eldre, innvandrere og de med funksjonsnedsettelser. Tematisk er forskningen orientert mot digital kompetanse i befolkningen og spesielt blant unge og eldre, digital markedsføring, netthandel og nettsvindel, ratinger og brukeromtaler, digitale plattformer og sosiale medier, person- og forbrukerdata, overvåkningsøkonomi, plattformøkonomi, omdømmeøkonomi, intimitetsøkonomi, delingsøkonomi, teknologiinnovasjon, tingenes internett, smarthjem og smart forbrukerteknologi, algoritmer og kunstig intelligens, mobiltelefon og apper - og mer generelt hvordan teknologiutvikling, forbrukere og samfunn gjensidig påvirker hverdandre.
Slettemeås er utdannet Master of Arts fra Johns Hopkins University (Bologna, Italia - Washington D.C., USA) i International Economics and International Affairs med spesialisering i Energy, Environment, Science & Technology. Han har en Cand.mag. i samfunnsvitenskapelige fag fra Universitetet i Oslo (sosiologi, statsvitenskap, sosialøkonomi). Slettemeås har tidligere jobbet i Verdensbanken som konsulent i Energi- og Telekom-avdelingen. Slettemeås holder dessuten på med en phd ved Institutt for medier og kommunikasjon (IMK), Universitetet i Oslo.
Forskningsgrupper
Forskningsprosjekter
Aktive forskningsprosjekter
-
AI AGE – Eldres digitale hverdagsliv i en kunstig intelligent tidsalder
AI AGE-prosjektet tar sikte på å forstå og adressere behovene og utfordringene eldre mennesker møter i det digitale samfunnet.
Avsluttede forskningsprosjekter
-
HOMERISK: Risk management strategies when households face collapsing electricity and digital infrastructure
Hushold har blitt svært avhengig av strøm og IKT, men myndighetene ikke har tatt tilstrekkelig hensyn til denne sårbarheten. Lokalbefolkninger utgjør en vesentlig, men undervurdert ressurs i håndteringen av eventuelle krisesituasjoner.
-
RELINK – Forsterking av det svake leddet. Utforsking, intervensjon og samskapte løsninger for å bygge robuste digitale hushold
Relink er et forskningsprosjekt som skal kartlegge digitale sårbarheter i dagens hushold og utvikle verktøy og løsninger som kan gjøre dagens og fremtidens oppkoplede hushold mer robuste mot digitale sårbarheter.