Disse sidene inneholder informasjon til foreldre om hvorfor barn i norske barnehager tilbringer mye tid ute i naturen, hvordan barns språk utvikler seg og hva barnehagen gjør for å skape et flerspråklig miljø.
Barnehagelærere og helsesykepleiere kan finne nyttige verktøy som kan brukes i foreldresamtaler eller for å kartlegge enkeltbarns språkferdigheter.
I tillegg er det en rekke ressurser som er rettet særlig mot polskspråklige foreldre og barnehagelærere som bor i Norge.
Ressurser
-
Flerspråklige barns språkutvikling
Mange barn snakker flere språk hver dag hjemme og i barnehagen. Få kunnskap og råd om barns flerspråklige utvikling.
-
Flerspråklig arbeid i barnehagen
Barnehagen skal støtte barns språkutvikling på alle deres språk og skape et flerspråklig miljø. Få kunnskap og råd om barnehagens flerspråklige arbeid.
-
Barnehagens samarbeid med flerspråklige familier
Barnehagen trenger kunnskap om barns språkmiljø hjemme og på fritiden. Last ned verktøy for å kartlegge barns språkmiljø.
-
Forsinket språkutvikling
Noen barn strever med språk. Få kunnskap og råd om forsinket språkutvikling, samt lenker til kartleggingsverktøy for barns språkferdigheter.
Mer om ressursen
Om PolkaNorski i praksis
Prosjektet PolkaNorski i praksis (2024–25) er en forlengelse av det polsk-norske forskningsprosjektet PolkaNorski (2020–24), som har vært et samarbeid mellom Universitetet i Warszawa, Universitetet i Oslo og OsloMet.
Der har vi undersøkt betydningen av kursing av foreldre som venter barn som skal vokse opp med polsk og norsk, barns språkutvikling i alderen 0–6 år, språkkartleggingsverktøy for polskspråklige barn i barnehagealder som bor i Norge, og forskjellene mellom polske og norske barnehager i å være ute i naturen.
Forskningen er under publisering. En del av ressursene på denne siden er et resultat av prosjektene PolkaNorski og PolkaNorski i praksis.
Mer informasjon kan du finne på prosjektsiden til PolkaNorski (multilada.pl).
Bidragsytere
Fra OsloMet
Eksterne bidragsytere
- Sviatlana Kharkevich, student ved OsloMet
- Pernille Bonnevie Hansen fra Universitetet i Innlandet
- Rina Kristin Frej, Steinbråten barnehage