English version

Forum for forskningsetikk ved OsloMet

En tverrfaglig møteplass for diskusjon og refleksjon over forskningsetiske problemstillinger.

Vi tar opp prinsipielle spørsmål og dagsaktuelle problemstillinger, samt legger til rette for erfaringsutveksling på tvers av enheter, fagområder og institusjoner.

På denne siden finner du oversikt over våre arrangementer, i tillegg til lenker til utvalgte forskningsetiske ressurser og samarbeidspartnere.

Vi tar gjerne imot forslag til tema eller arrangement.

Arrangementer

Vi arrangerer åpne seminarer om forskningsetiske problemstillinger flere ganger i semesteret. Meld deg på vårt nyhetsbrev for å bli automatisk varslet.

Forumets organisering

Forumet er organisert i form av et fagråd og en sekretær, og er organisatorisk plassert ved Senter for profesjonsforskning (SPS). Fagrådet utpeker selv nye medlemmer for å sikre tverrfaglighet og bred representasjon. 

Fagrådet består av personer involvert i det forskningsetiske arbeidet ved OsloMet:

  • Ole Herman Ambur, professor og vitenskapsombud, Fakultet for helsevitenskap
  • Harald Hornmoen, professor og vitenskapsombud, Fakultet for samfunnsvitenskap
  • Anne Birgitta Nilsen, professor og vitenskapsombud, Fakultet for lærerutdanning og internasjonale studier
  • Anders Strand, førsteamanuensis og faglig koordinator for undervisning i forskningsetikk, Senter for profesjonsforskning
  • Stine Hulleberg Johansen, seniorrådgiver og sekretær for forskningsetisk utvalg.

Fagrådets sekretær: førstekonsulent Emil Asbøll.

Faglige ressurser og lenker

Nasjonale retningslinjer og lovverk

Lenker til nasjonale forskningsetiske retningslinjer utarbeidet av NENT (Den nasjonale forskningsetiske komité for naturvitenskap og teknologi) og NESH (Den nasjonale forskningsetiske komité for samfunnsvitenskap og humaniora), og til helseforskningsloven:

Internasjonale ressurser

Samarbeidende fora

Tidligere arrangementer

2025

  • Bruk av kunstig intelligens i forskning: paneldiskusjon om bruk av kunstig intelligens og etiske utfordringer, med Thomas Østerhaug (NENT), Michael Riegler (OsloMet), Rebecca Schmidt, Julia Dessen (OsloMet) og Mari Serine Kannelønning (OsloMet)
  • Etisk ubehag i kvalitativ forskning: forskerens ansvar i møte med sensitive temaer, med Anja Emilie Kruse (UiO) og Anette Bringedal Houge (UiO)
  • Digitalt samtykke i kvalitativ forskning: fordeler, ulemper og utfordringer ved digitale samtykkeløsninger, med Torbjørn Gundersen (KRUS) og May-Len Skilbrei (UiO).

Kontakt

Laster inn ...