– Om det bare er for noen måneder, et halvt år som jeg gjorde, eller et helt år om det er mulig, oppfordrer Stian.
– Man lærer så mye i løpet av tiden som utvekslingsstudent. Både om seg selv, men også om verden utenfor Norge. En får nye perspektiver og minner for livet. Jeg har også fått en enorm lyst til å utforske mer av verden, forteller han.
– Hver dag føltes som om jeg var i en film. Ikke en hvilken som helst film, men en film med palmetrær, kenguruer og koalaer, strender og varme, smiler Stian.
Australia, Hawaii eller San Francisco
Stian var utvekslingsstudent ved University of South Australia i Adelaide, en by som er omtrent dobbelt så stor som Oslo, både i areal og befolkning. Universitetet fremsto som nytt og moderne, med flere campus spredt over hele byen.
– Jeg valgte Australia fordi jeg ville reise og oppleve steder som sto i kontrast til Norge! Det sto mellom Australia, Hawaii og San Francisco.
– Da jeg hadde bestemt meg for å utveksle til Australia, valgte jeg Adelaide fordi dette universitetet så ut til å passe best til mitt studium. På campus hadde vi en bygning dedikert til kunst- og designfag, med syv etasjer, hvor hver etasje hadde svære verksteder med tilgjengelige instruktører hele dagen.
Spennende og relevante fag
Stian valgte fag som var relevante for faglærerutdanningen i design, kunst og håndverk hjemme i Norge.
– Jeg kom inn på Visual Arts studiet ved bachelorutdanningen ved UNiSA. Som utvekslingsstudent fra Norge måtte jeg ta fire fag for å få nok poeng til det som tilsvarer et semester hjemme. Jeg endte opp med fagene Ceramic Vessels (keramikk og dreiing), Expanded Painting (utvidet maleri), Alternative Drawing Process (teknisk tegning) og Painting Media and Processes (oljemaleri).
– Søkeprosessen var annerledes enn her hjemme, og vi måtte søke på de fagene vi ønsket oss. To av fagene jeg ville ta, glassblåsing og fotografi, ble umiddelbart fylt opp, så jeg måtte nøye meg med andre gode alternativer.
Stortrivdes
Stian fant seg fort til rette som utvekslingsstudent, men det krevde litt egeninnsats i starten.
– Jeg brukte de to første ukene på å finne et sted å bo, og til å orientere meg i byen. Jeg fant et ektepar som leide ut til utvekslingsstudenter, og gikk for det umiddelbart. De fire utvekslingsstudentene jeg bodde sammen med var i samme situasjon som meg, og vi kom veldig godt over ens.
– På universitetet startet vi med «buddygrupper» en uke før undervisningen startet, en form for fadderordning, og jeg ble kjent med mennesker fra hele verden. Vi holdt sammen gjennom hele oppholdet, og reiste rundt i landet ved alle mulige anledninger. Jeg stortrivdes!
Stian forteller at han valgte Australia også fordi det er så langt unna en nesten kommer.
– På den måten kunne jeg ikke angre hvis den første uken ble vanskelig. Jeg tror at alle har litt godt av å savne venner og familie. Gjenforeningen blir desto finere!
Bratt læringskurve
– Var det krevende å studere på et annet språk?
– I begynnelsen, ja. Jeg trodde engelsken min var god, men jeg burde nok praktisert den litt mer aktivt før jeg reiste. Samtidig blir en bare kastet rett ut i det, og læringskurven er ekstremt bratt.
– Det er også stor forskjell mellom å forstå dagligdags engelsk, og å skulle bruke faglig engelsk i undervisning og i innleveringer. Det var utfordrende til å begynne med, men det gikk som en lek mot slutten.
– I ettertid er det aldri en situasjon hvor det er skummelt å kommunisere på engelsk, og jeg bruker det faktisk hver eneste dag, forteller Stian.
Tilbake på OsloMet
Stian er ferdig med bacheloren sin, og tar nå masterstudiet i estetiske fag, studieretning kunst i samfunnet.
– Hvordan trives du med det?
– Master er utvilsomt mer teoretisk rettet, og det kreves mer selvstendighet av deg som student. Det er også en god overgang fra studenttiden til arbeidslivet, og man får skjerpet de ferdighetene som skal til for å gå løs på senere yrkesliv. Jeg trives, og studiemiljøet er upåklagelig!
– Jeg håper jeg kan gå rett fra studenttilværelsen til fast jobb, helst noe jeg gleder meg til å gå på arbeid til hver dag.
Verdifullt på CV-en
Stian tror det er mange fordeler med å ha et utvekslingsopphold på CV-en.
– Det sier mye om deg som person, og jeg tror at mange arbeidsgivere ser verdien i det.
– Det viser at du har tiltak og gjennomføringsevne. I tillegg kan du sitte igjen med verdifulle perspektiver på hvordan ting gjøres annerledes enn i Norge. Listen er lang.
– Min anbefaling er at dersom du har flørtet med tanken om utveksling, så gjør tanken om til realitet. Det kommer større ting ut av det enn du kan tenke deg, avslutter Stian.