Ingeniører som lager avokadosåpe

På laboratoriet står det avokado, vegetabilsk olje og en rekke løsemidler.

– Det er en morsom oppgave fordi den er praktisk. Også får du et ferdig produkt, det er gøy, sier Hannah Winther.

Sammen med Kjersti Marie Tofte og Stine Beyer Sperstad måler hun opp ulike løsemidler. Avokadoen må gjennom en rekke kjemiske prosesser før den skal bli til en såpe.

Spennende med bioteknologi og kjemi

De tre studentene går førsteåret på bioteknologi- og kjemiingeniør ved OsloMet. Utdanningen gir dem en bred kjemisk bakgrunn.

– Jeg har alltid være interessert i realfag, og vi kan jobbe med mye forskjellig når vi er ferdig utdannet. Det er gøy å være i laboratoriet, sier Hannah.

To studenter i labfrakker presser saft ut av avokadokjøtt

Hannah Winther søkte ser inn på studiet fordi hun var spesielt interessert i biologi og kjemi på videregående.

Hannahs medstudent Stine var ikke helt sikker på hva hun skulle studere, men tok også realfag på videregående. Da ble hun spesielt interessert i biologi og kjemi.

Så da søkte jeg hit, forteller Stine og smiler.

Studentene sitter i laboratoriet med hvite frakker og forteller om skoledagene på OsloMet. Med rundt 30 studenter i klassen er det et tett miljø hvor alle kjenner alle.

– Det er en fordel, for da blir man bedre kjent og får bedre kontakt med lærerne. Alle kan navnene til hverandre, det er veldig hyggelig. Vi blir en liten gjeng, sier Hannah.

Fakta

Bioteknologi er kalt verdens nye vekstnæring og gir deg muligheter til en spennende fremtid som kan inneholde alt fra medisinsk forskning, rettsmedisinske analyser, brygging av øl, utvikling av dyrefôr, biologisk vannrensing, produksjon av biodrivstoff og mye, mye mer.

Lærer nye metoder

Hva har avokadosåpe med kjemi å gjøre? Ganske mye, viser det seg. Før dagen er over har studentene vært gjennom kompliserte prosesser som ekstraksjon, filtrering og fordamping.

– Vi kommer borti ulike metoder som vi aldri har brukt før. Det er alltid spennende når man skal gjøre noe nytt, men det pleier å gå fint, sier Hannah.

– Men det er også fort gjort å gjøre feil, sier Stine og ler.

Mange fremtidsdrømmer

Med utdanning i bioteknologi og kjemi kan du blant annet jobbe med forskning ved laboratorier. Arbeidsplasser kan være forskningsinstitutter, sykehuslaboratorier, meierilaboratorier og ølbryggerier. Noen finner og jobb i oljeindustrien, og det er flere muligheter. Førsteårsstudentene har mange drømmer.

Tre studenter står i labfrakker og ser på at den ene av dem heller matolje i et glass

Hannah, Stine og Kjersti har mange drømmer om veien videre etter utdanningen i bioteknologi.

– Senere har jeg lyst til å studere videre innenfor kreftforskning. Det virker veldig spennende. Eller så kunne jeg tenke meg å jobbe med DNA-analyser på sykehus. Jeg ser for meg noe innenfor forskning, sier Kjersti.

Jeg har alltid være interessert i realfag, og vi kan jobbe med mye forskjellig når vi er ferdig utdannet. Det er gøy å være i laboratoriet. – Hannah Winther

– Jeg retter meg mot DNA, forteller Stine.

– Man kan jobbe i Kripos med DNA-testing, det er jo veldig kult. Ellers blir vi jo ingeniører, så vi trenger ikke stå på laboratoriet når vi er ferdige. Det er behov for ingeniører flere steder, sier Hannah.

En lysegul uglesåpe

Studentene har fått oljen ut av avokadoen, og har blandet inn delfiafett, vegetabilsk olje og lut. Etter flere kjemiske prosesser skal blandingen få stå i seks uker.

En ugleformet såpe ligger på et skjærebrett

Studentene har laget en ugleformet såpe av avokado.

Først da har den satt seg, og fått pH-verdien som en såpe skal ha.

Når den endelig er ferdig kan studentene vise frem en fast såpeklump formet som en ugle.

 

Flere studenthistorier

Bilde av Nils i produksjonsanlegget. I bakgrunnen er det store tanker i børstet metall, rør, ledninger og en måler.
Fikk jobb gjennom bacheloroppgaven

Nils fikk jobb i et selskap som produserer bakterier som kan gi bedre fiskehelse. Bacheloroppgaven i bioteknologi og kjemi var med på å gi han jobben.

Bilde av Bengt på laboratoriet. Bengt er kledd i hvit frakk. På bordet er det kjemiustyr og kjemikalier. Det er lyse farger i laboratoriet, med hvite benker og skap.
Bengt utvikler noe som brukes i alle hjem

Bruker kjemikunnskapene når han utvikler nye vaskemidler, såper og kremer for Orkla.