Karoline Gridaker har en bachelor i film fra England og er en erfaren dokumentarfilmskaper.
Nå tar hun videreutdanningen filmkunst 1 – kreativ dokumentarfilm ved Institutt for estetiske fag på OsloMet.
– Jeg søkte denne videreutdanningen fordi jeg trengte et fristed for å utforske ideer og prosesser, og en mulighet til å jobbe mer fritt og kreativt, forklarer Grindaker.
– Samtidig ønsket jeg å utvikle meg innen kortere formater og finne en ny tilnærming til dokumentarfilm – en måte å jobbe mer åpent, intuitivt og undersøkende, uten å være bundet av faste produksjonsrammer.
Tid til refleksjon
Studiet gir mye rom for refleksjon og det var en positiv overraskelse, synes hun.
– I en tid hvor alt skal måles og dokumenteres, opplever jeg det som utrolig verdifullt å få tid til å tenke, utforske og se ting fra ulike perspektiver. Det har gitt meg en viktig pause til å jobbe mer åpent og fritt.
Jon Jerstad som er faglig ansvarlig for studiet, har satt opp en av Grindakers tidligere filmer på pensum.
– Hvordan føles det å ha din egen film som pensum?
– Det føles jo som en ære at Jon har valgt å sette “Lykkens grøde” på pensumlisten, smiler Gindaker.
– Det er en film fra en annen tid i livet mitt, en film som på mange måter har påvirket og formet meg, både som filmskaper og menneske. Så det er litt sårbart, men også fint å få møte den igjen i denne sammenhengen.
I en tid hvor alt skal måles og dokumenteres, opplever jeg det som utrolig verdifullt å få tid til å tenke, utforske og se ting fra ulike perspektiver.– Karoline Grindaker

Sårbarhet og personlig uttrykk
Grindaker trives godt på studiet og har allerede bestemt seg for å gå videre på filmkunst 2 – karakterdreven dokumentarfilm.
– Siden dette er et deltidsstudium så går det fint å kombinere det med andre jobber og familie. Det er derfor mulig å gjennomføre det sånn som livet mitt er nå, sier Grindaker.
– Denne videreutdanningen passer for mennesker som ønsker å utforske nye rom i seg selv og å finne sitt uttrykk, mener den erfarne filmstudenten.
– Den største a-ha opplevelsen jeg har hatt så langt er hva som skjer med dialogen når vi sitter i sirkel.
– Det er også veldig interessant at det både er yngre og eldre studenter. Det gjør noe med dynamikken i gruppen - noe som er veldig spennende.
– Fordi studiet blir veldig personlig for de fleste av oss, preger det samholdet i gruppen på en fin måte.
– Formen på undervisningen gjør at gruppen kommer nært inn på hverandre og at det er lov til å være sårbar. Kle seg litt naken på en måte, selv om det er skummelt, avslutter Grindaker.