På pallen i internasjonal konkurranse for designere

Modell iført en gjennomsiktig hvit kjole med store puffermer, med en detalj i revet sort og grått stoff. Snø i bakgrunnen.

Iris Schieldrop, bachelorstudent på kunst og design, studieretning mote og produksjon, har vunnet sølv i kinesiske The Hempel Awards - en prestisjetung konkurranse for unge designere.

Konkurransen ble arrangert for 30. gang i år og er en del av Beijing Fashion Week, et av de viktigste motearrangementene i Kina.

– Det er veldig gøy, men virkelig uventet, smiler Iris.

– Jeg synes jo det var utrolig stas bare å få delta på den kinesiske moteuka og å få oppleve å se noe jeg har laget på en catwalk.

Inspirert av norsk natur

Andreplassen fikk hun med en kolleksjon inspirert av norsk natur - i skarp konkurranse med studenter fra designskoler i Østen, USA og hele Europa.

– Den norske naturen er vakker til det klisjéaktige, både sommer som vinter. Den er storslagen og dramatisk, variert og ikke minst full av kontraster. Høye topper og dype daler, mørket om vinteren, lyset om sommeren.

– På en subtil måte har jeg prøvd å la den storslåtte naturen inspirere til volum, utsmykning og tekstilbruk, forklarer Iris.

En kvinnelig modell viser tre ulike antrekk fra kolleksjonen med snø og trær i bakgrunnen.

Raust miljø og gode veiledere

Hun forteller at kolleksjonene studentene sendte som bidrag til Hempel Awards, opprinnelig ble tegnet til en eksamen for omtrent et år siden.

– Studiet har gitt oss kompetanse nok og mulighet til å delta i og gjennomføre en slik konkurranse.

– Utover det har jeg arbeidet med bidraget mitt ved siden av undervisningen og parallelt med andre oppgaver og eksamener, men med god veiledning fra lærerne.

– Jeg fikk heldigvis også god hjelp fra noen flinke klassekamerater, Rebekka Aarskog, Eirin Cowie og Irene Stenhaug. I tillegg hjalp Stephanie Sikkes meg med bildene, sammen med modellen Edvarda Lindén, sier hun.

Iris er glad for at miljøet på studiet er så bra.

– Vi er en liten klasse, og ekstra avhengig av et godt miljø ettersom vi jobber så mye og tett sammen. Alle strekker ut en hånd og gir gode råd. Vi har også flinke lærere som stiller opp når vi har behov.

Studiet har gitt oss kompetanse nok og mulighet til å delta i og gjennomføre en slik konkurranse. – Iris
Portrett av Iris i en sebrasmønstret bluse. I bakgrunnen ser vi busker og blader.

Inspirerer til videre deltakelse

Motestudentene har deltatt i Hempel Award siden 1999, som en del av emnet «Design og produksjon for bærekraft», i andre året av bacheloren. Deltakelse i konkurransen er et av arbeidskravene i emnet.

– Våre studenter har i alle år blitt trukket ut til deltakelse i finalen, noe som er imponerende i seg selv, men det er første gang vi har gått (nesten) helt til topps, forteller førstelektor Sissel Isachsen.

Hun er faglig ansvarlig for emnet og har vært i Beijing flere ganger i forbindelse med studentenes finalepresentasjoner. I tillegg har hun blitt invitert til å sitte i juryen tre ganger.

Isachsen er stolt av studenten sin.

– Iris valgte å designe en unisex kolleksjon, bestående av kjoler, skjorter og bukser med elementer i bearbeidede overflater. Materialvalget var blant annet gjenbruk av oppklippede tekstiler. Det ga et litt rufsete og frekt, men unikt uttrykk, forklarer hun.

– Vi er imponert over jobben Iris har gjort og at dette har ført til en sølvmedalje i konkurransen. Dette inspirerer oss til videre deltakelse i Hempel Award, sier Isachsen entusiastisk.

Dette inspirerer oss til videre deltakelse i The Hempel Award. – Sissel Isachsen, emneansvarlig
Portrett av Sissel Isachsen i klasserommet med en grønn tavle i bakgrunnen.

Internasjonalt nettverk

Også instituttleder Liv Dahlin ved Institutt for estetiske fag er imponert og synes det er viktig og flott at studenter og ansatte ved instituttet både engasjerer - og hevder seg, på slike arenaer.

– Dette er en langsiktig og sentral del av det internasjonale arbeidet ved Institutt for estetiske fag. Vi ser at vi har blitt en del av et internasjonalt nettverk og dermed får i stand gode samarbeid med prestisjetunge utdanninger, som igjen gir våre studenter mulighet til å reise på utveksling til attraktive partnere som f.eks. FD Moda i Barcelona og Manchester University of Art.

– Ved å delta i slike konkurranser innen motefeltet får vi samtidig kvalitetssikret vår egen utdanning og sammenlignet oss med institusjoner fra hele verden.

– At Sissel Isachsen har blitt invitert til å sitte i juryen flere ganger, er også et signal fra motefeltet om at vår utdanning har en viktig rolle å spille og at vi har etterspurt kompetanse, understreker Dahlin.

Studenthistorier

Kinga, Viktoria og Thorstein i syverkstedet foran en sømbyste.
Kinga, Viktoria og Thorstein vil inn i motebransjen

Ein bachelorgrad i mote og produksjon opnar mange dører inn til spanande moglegheiter i ein stor, internasjonal bransje.