Spennende oppskytning
Det var likevel spennende om det faktisk kom til å fungere når raketten skulle skytes opp i 100 kilometer i timen, med masse krefter i sving for å få den opp i høyden.
– Som såkalt «principal investigator» for gruppen vår hadde jeg privilegiet å være i kommandorommet på lanseringsdagen.
– Vi hadde alt startet sensorene mens den stod på bakken, før lunten ble tent, og raketten steg til vers.
– Etter flere dager med intenst arbeid, var det uforglemmelig å se raketten vår, som fikk det passende navnet «Quack I», som var et nikk til Andøya, sveve opp mot himmelen. Den nådde en høyde på ni kilometer før den falt ned og krasjet i sjøen. Alle sensorene våre fungerte feilfritt.
– Det var en opplevelse å se «live»-dataene i sanntid fra sensorene, som kunne måle blant annet trykk og temperatur.
Raketten gikk faktisk ni kilometer til vers. Her fra utskytningen. Foto: Privat
– Brakte meg nærmere romfartsindustrien
Men formålet med prosjektet var først og fremst å vise studentene hvordan rakettforskningen foregikk på Andøya.
– Denne opplevelsen var ikke bare en teknisk milepæl, men også en personlig prestasjon – den brakte meg nærmere barndomsdrømmen min om å jobbe i romfartsindustrien.
– Det ga meg en veldig fin innsikt i hva en jobb innenfor romforskning eller romteknologi kan være.
Å møte 23 likesinnede studenter med en felles lidenskap for rom og ingeniørfag var like berikende, mener Mathea. Samarbeidsatmosfæren mellom deltakerne var motiverende.
– Jeg er takknemlig overfor ESA, Andøya Space og en av de emneansvarlige ved OsloMet, som støttet meg gjennom hele søknadsprosessen, og hjalp meg å få mest mulig ut av denne muligheten.
Fint å kunne se at teorien kan brukes i praksis
Studiet vi går på nå er jo ganske teoretisk, men vi er heldige som har forelesere som har puttet inn en del fysiske prosjekter med å bygge ting.
Prosjektet på Andøya passet bra inn i dette, synes Mathea.
– Det er veldig fint å se hvordan teorien vi lærer kan brukes i praksis.
– Vi har om elektriske kretser nå, og på Andøya var det nyttig å se krysningspunktet mellom maskin og elektronikk. Og hvordan ting blir bygget, rett og slett. Og se hvordan ingeniører jobber i hverdagslivet, avslutter Mathea.
På bildet øverst i artikkelen ser vi Mathea og noen av de andre studentene i arbeid med raketten med kyndig veiledning fra Andøya Space.