Reisebrev fra sykepleieutveksling på Malta

OsloMet-studentene Sara og Dina lener hodene mot hverandre og smiler. Sara ser mot kamera og Dina ser mot høyre.

Semesteret på Malta

Utvekslingsoppholdet strakk seg fra begynnelsen av februar til slutten av juni. Ettersom vi fulgte hele semesteret på Malta, innebar dette at vi hadde fullstendig fri i januar.

Undervisningen var satt sammen av både praksis og teori. Vi hadde tre obligatoriske forelesninger i uken. Hver forelesning var på to timer.

Vi opplevde de fleste fagene som relativt overkommelige. Mye var annerledes og interessant. Samtidig som vi hadde fag på skolen, hadde vi også praksis på sykehuset Mater Dei.  

Praksisen

Vi måtte gjennomføre 400 timer praksis fordelt utover semesteret. Først 200 timer der en av oss var på «surgical day care» og den andre var på «neonatal peadiatric intensive care unit». Deretter 200 timer på «accident and emergency» for en av oss og «angio suite» for den andre.

Vi ble tatt veldig godt imot at de ansatte på de ulike avdelingene. De fleste synes det var spennende med studenter fra utlandet, og de ville gjerne prate med oss. Etter hvert, når vi følte oss mer komfortable, fikk vi gjøre litt mer oppgaver og prosedyrer.

Vi synes praksisoppholdet på Malta var veldig lærerikt fordi vi ble eksponert for et helsevesen som skiller seg fra det norske. Vi ble tvunget til å innpasse oss i et helt nytt og ukjent miljø, noe vi begge opplevde som utfordrende, men utrolig lærerikt. 

OsloMet-studentene Sara og Dina sitter lent inntil hverandre i et naturlandskap med gress og busker. Sara lukker øynene mens Dina smiler til kamera.

Sara (til venstre) og Dina ved Xaqqa Cliffs. Foto: Elin Elfving

Forberedelser før avreise

Som nevnt, starter ikke semesteret på Malta før i februar. Dermed hadde vi ingen obligatorisk skole i januar. Å få halvannen måned med juleferie var en positiv overraskelse.

Vi fikk mer tid til å forberede oss før oppholdet og tid til å jobbe og spare inn penger til det kommende semesteret. Det er et gode vi ønsker å trekke fram, da vi vet at de fleste andre måtte ha komprimert praksis i januar før utreise.

Med tanke på alt det praktiske som skal ordnes i forkant, er det lett å kjenne på litt stress. Da var det godt med litt ekstra fri i en av de kaldeste og mørkeste månedene.

Bolig i utvekslingen

Vi anbefaler å fikse bolig på Campus Hub. Det er studentboliger på campus, som ligger midt imellom universitetet og sykehuset som vi var i praksis på.

Vi er veldig fornøyde med at vi bodde der. Vi kunne bruke to minutter til enten forelesning eller praksis. I tillegg hadde vi butikker, treningssenter og svømmebasseng lett tilgjengelig. 

Ghajn Tuffieha, også kalt Riviera, var et av de flotteste stedene å se solnedgangen. Foto: Sara Finstad Næss

Lett å bli kjent med andre

Selv om det var mye spennende å lære og hente ut fra skolen på Malta, så vil vi trekke fram det sosiale som det absolutt beste. Vi ble begge utrolig overrasket over hvor lett vi blir kjent med folk og hvor fort vi knyttet bånd med hverandre.

Fordelen med at øya er såpass liten er nettopp dette, og det gjør det lett å være sosial når som helst.

Vi deltok på mye Erasmus-arrangementer i starten av året og ble dermed kjent med utrolig mye folk. ESN (Erasmus Student Network) har mange ulike arrangementer gjennom hele semesteret, som passer for enhver smak. 

Fem utvekslingsstudenter sitter i en trapp og smiler til kamera.

Jentegjengen på fem. Fra venstre: Louisa, Sara, Elin, Dina og Marielou.

Etter noen ukers tid begynte vi å danne oss en liten jentegjeng på fem stykker, som viste seg å bli noen av våre beste venner. Vi bodde alle på campus, noe som gjorde det lett å møtes. Vi hang sammen nesten hver eneste dag i fem måneder, og skal møtes igjen høsten etter utvekslingen.

I tillegg fikk vi masse andre venner som vi fant på morsomme ting med. Vi dro ofte ut for å feste sammen med i festgata «Paceville». 

Fritidsaktiviteter

Det er mye spennende å finne på Malta. Vi brukte mesteparten av tiden vår på å dra til stranda for å nyte sol og varme og bade i havet. Det ble det mye av!

Vi kunne dra på diverse båtturer, snorkle, snorke og dykke, eller bare ligge og sole oss hvis vi ønsket det.

Tre utvekslingsstudenter ligger oppå et håndkle på en seilbåt. To av studentene ser mot kamera. Studenten nærmest kamera lukker øyenene.

Louisa (fra venstre), Elin og Sara på seiltur

Det var også mange flotte restauranter og barer samt koselige småbyer vi kunne utforske. For oss ble det en god miks av skole, bading, venner og festing.

Det er gode partymuligheter på Malta, så dersom du liker å ta deg en fest, er det definitivt stedet for deg. Det er dermed ikke sagt at dette er noe du må like for å reise til Malta. Men vi hadde mye moro og glede av alt som foregikk. 

Utforsket Malta

Vi utforsket Malta, som er hovedøya. Der besøkte vi stedene Mdina, Marsaxlokk, St. Julian`s, Sliema, Valletta og Popeye Village. 

Utvekslingsstudentene Sara og Louisa går med ryggen mot oss gjennom en trang gate mens de holder hendene til hverandre.

Sara (til venstre) og Louisa i gamlebyen Mdina hvor vi dro flere ganger for å spise. Foto: Elin Elfving

Vi anbefaler på det sterkeste å ta en helgetur til Gozo, som er en øy nord for Malta. Vi anbefaler også en båttur til Comino, og spesielt en båt som også drar til Crystal Lagoon. Blue Lagoon er den mest kjente, men vi opplevde begge at den var overfylt av mennesker.  

Anbefaler andre å søke

Alt i alt har vi hatt et fantastisk opphold. Malta har definitivt vært en av de beste opplevelsene i livene våre. Vi opplevde noe helt nytt og annerledes, og lærte enormt mye. Ikke minst fikk vi venner vi nå anser som familie. 

Fire utvekslingsstudenter sitter tett ved siden av hverandre på noen steiner ved havet. Tre av studentene ser utover havet og til byen på den andre siden. En av studentene sitter med ryggen mot havet og ser på mobilen sin.

Manoel Island, med utsikt til Valletta. Dette ble favorittstedet vårt, hvor vi dro nesten hver dag for å bade og sole oss. Foto: Sara Finstad Næss

Vi fikk mulighet til å leve helt annerledes i fem måneder, uten noen av bekymringene eller ansvaret man kan føle på i hverdagen hjemme i Norge.

Vi anbefaler Malta på det sterkeste til alle som vurderer å søke. Du kommer ikke til å angre. 

Studenthistorier

Serine med kamera og hodetelefoner smiler og ser i kameraet.
På utveksling i København – for å utvide nettverket

Serine Torp Drejer er halvt dansk og har alltid hatt lyst til å bo i København. I august 2022 gjorde hun alvor av drømmen.

Student poserer foran nokre busker
Utveksling i Ghana - sjølvtilliten fekk ein boost

Dei store forskjellane mellom ghanesiske og norske barnehagar har gjort Amalie og Yvonne meir opne og fleksible.

Oda og Kristine sitter ved en bardisk og smiler til kameraet.
Lærerstudenter på tre måneders utveksling i København

Oda Krafft Skolleborg (23) og Kristine Før (23) studerer til grunnskolelærer ved OsloMet, og har reist til København på Erasmus+ utveksling.