Store mengder data
Tawfique har samlet inn måledata om biogassprosessen gjennom to år.
Datasettet inneholder blant annet målinger av hvor raskt avløpsslam strømmer inn og ut av bioreaktorene, hvor varmt det er inne i reaktoren der biogassen produseres av bakterier, og hvor mye metan, som er hovedbestanddelen i biogass, som blir produsert.
Han skal også se på hvordan de forskjellige komponentene i avløpsslam, som karbohydrater, fett og proteiner, blir brutt ned og omdannet til gass.
I tillegg skal han samle inn informasjon om hvordan anlegget reguleres, som hvor raskt avløpsslam blir resirkulert rundt i systemet, og hvor mye varme som blir gjenvunnet og brukt på nytt.
Tawfique skal dessuten se på hvordan forskjellige ting henger sammen, som for eksempel hvordan temperaturen og strømningshastigheten av avløpsvann til anlegget påvirker produksjonen av metan.
Alt dette er viktig for VEAS, fordi det kan hjelpe dem med å forbedre driften av biogassprosessen, og lage mer biogass.
Tawfique er midt i datainnsamlingen da vi snakker med han. Han ser allerede noen lovende mønstre, men han trenger enda mer data for å kunne se klare sammenhenger.
Vil lage datamodeller som simulerer hva som skjer inne i anlegget
For å finne ut av alt dette, skal han bruke sin innsikt i reguleringsteknikk, prosessmodellering og kunstig intelligens (KI), til å lage modeller som kan simulere hva som skjer inne i anlegget.
Disse modellene kan så brukes til å finne de beste innstillingene (reguleringsparametrene) for anlegget, slik at det kan produsere mest mulig biogass, på en energi- og ressurseffektiv måte.
Tawfique synes det er veldig spennende å jobbe med dette, fordi det er et så komplekst system med mange forskjellige faktorer som påvirker hverandre.
– VEAS har nesten 14 000 variabler, og jeg jobber bare med rundt 100 av dem, sier han.
Tawfique ser fram til å fortsette å jobbe med dette i fremtiden, kanskje gjennom en doktorgrad eller videre forskning.
Han får god veiledning av dr. Kjell Rune Jonassen ved VEAS og professor Tiina Komulainen fra OsloMet.
Selv om arbeidet med analysen fortsatt er i en tidlig fase, mener Tawfique allerede at masteroppgaven ser ut til å bli veldig relevant for å kunne produsere fornybar energi.