Slik vil Tawfique forbedre produksjonen av biogass

Tawfique sitter i kontrollrommet til VEAS. Mange dataskjermer viser tekniske målinger i avløpsanlegget. Tawfique smiler mot oss.

Sheikh Tawfique Elahi jobber for avløpsselskapet VEAS, som behandler avløpsvann fra Oslo, Bærum og Asker, i masterprosjektet sitt.

Han gjør undersøkelsene sine på den delen av anlegget som produserer biogass fra avløpsslammet.

– Jeg samler inn data fra biogassprosessen for å lage algoritmer som kan maksimere biogassproduksjonen, forklarer Tawfique.

Robotikk og kybernetikk

Spesialiseringen i robotikk og kybernetikk legger vekt på å forstå teknologiene og metodikkene bak moderne roboter, droner, industriell prosesskontroll og autonome systemer, og løse reelle industrielle problemer.

Robotikk og industriell automatisering kombineres med kunstig intelligens og datateknologi for å utvikle digitale tvillinger, kyber-fysiske systemer, smart produksjonsteknologi og Industri 4.0.

Store mengder data

Tawfique har samlet inn måledata om biogassprosessen gjennom to år. 

Datasettet inneholder blant annet målinger av hvor raskt avløpsslam strømmer inn og ut av bioreaktorene, hvor varmt det er inne i reaktoren der biogassen produseres av bakterier, og hvor mye metan, som er hovedbestanddelen i biogass, som blir produsert.

Han skal også se på hvordan de forskjellige komponentene i avløpsslam, som karbohydrater, fett og proteiner, blir brutt ned og omdannet til gass.

I tillegg skal han samle inn informasjon om hvordan anlegget reguleres, som hvor raskt avløpsslam blir resirkulert rundt i systemet, og hvor mye varme som blir gjenvunnet og brukt på nytt.

Tawfique skal dessuten se på hvordan forskjellige ting henger sammen, som for eksempel hvordan temperaturen og strømningshastigheten av avløpsvann til anlegget påvirker produksjonen av metan.

Alt dette er viktig for VEAS, fordi det kan hjelpe dem med å forbedre driften av biogassprosessen, og lage mer biogass.

Tawfique er midt i datainnsamlingen da vi snakker med han. Han ser allerede noen lovende mønstre, men han trenger enda mer data for å kunne se klare sammenhenger.

Vil lage datamodeller som simulerer hva som skjer inne i anlegget

For å finne ut av alt dette, skal han bruke sin innsikt i reguleringsteknikk, prosessmodellering og kunstig intelligens (KI), til å lage modeller som kan simulere hva som skjer inne i anlegget. 

Disse modellene kan så brukes til å finne de beste innstillingene (reguleringsparametrene) for anlegget, slik at det kan produsere mest mulig biogass, på en energi- og ressurseffektiv måte.

Tawfique synes det er veldig spennende å jobbe med dette, fordi det er et så komplekst system med mange forskjellige faktorer som påvirker hverandre.

– VEAS har nesten 14 000 variabler, og jeg jobber bare med rundt 100 av dem, sier han. 

Tawfique ser fram til å fortsette å jobbe med dette i fremtiden, kanskje gjennom en doktorgrad eller videre forskning.

Han får god veiledning av dr. Kjell Rune Jonassen ved VEAS og professor Tiina Komulainen fra OsloMet. 

Selv om arbeidet med analysen fortsatt er i en tidlig fase, mener Tawfique allerede at masteroppgaven ser ut til å bli veldig relevant for å kunne produsere fornybar energi.

Robotikk og kybernetikk gir rike muligheter

Tawfiques masteroppgave kombinerer hans interesse for fornybar energi med hans kompetanse innen reguleringsteknikk, som han har utviklet ytterligere gjennom spesialiseringen sin i robotikk og kybernetikk ved OsloMet.

– Hvis jeg ser på jobbmulighetene, ser jeg en etterspørsel etter automatiseringsingeniører, prosjektingeniører og utviklingsingeniører

– Med utdannelsen min fra OsloMet, ser jeg at jeg matcher mange av stillingene som blir utlyst.

Tawfique anbefaler andre å studere ved OsloMet, og spesielt spesialiseringen i robotikk og kybernetikk. Det er en bred og spennende utdanning som gir mange muligheter i forskning og i arbeidslivet ellers, mener han.

Portrett av Tawfique utenførs på Holbergs plass med gate og bygninger i bakgrunnen. Det er snø på bakken.

– Prosjektene og oppgavene på OsloMet gir oss mulighet til å utvikle ferdigheter og anvende teorien i praksis, sier Tawfique. Foto: Olav-Johan Øye

Roser OsloMets praktiske tilnærming

Han roser OsloMet for deres praktiske tilnærming til læring, som gjennom ulike prosjekter og oppgaver gir studentene mulighet til å utvikle ferdighetene sine og anvende teorien i praksis.

Til de som vurderer å studere det samme som han, har han følgende råd: 

– Planlegg hele studieperioden din, og velg om du vil lære nye ferdigheter og teknologier gjennom et kortere masterprosjekt, eller om du vil forbedre ferdighetene du alt har gjennom et lengre prosjekt. Uansett hva du velger, er det viktig å utnytte mulighetene for å lære og utvikle seg.

Fornybar energi stemmer godt overens med Tawfiques lidenskap for bærekraft og miljøvern:

Biogassproduksjon representerer en sirkulær og effektiv tilnærming til håndtering av avløpsslam og bioenergiproduksjon.

Tawfique er motivert for å bidra til innovasjoner som kan redusere avhengigheten av fossilt brensel og forbedre effektiviteten til fornybare energisystemer, og ha en konkret innvirkning på miljøet.

Han ser fram til å fullføre sitt masterprosjekt og er spent på de mulighetene som vil åpne seg for ham i framtiden.

Med hans dedikasjon og lidenskap, er det ingen tvil om at han vil fortsette å gjøre en innsats for fornybar energi.

På bildet øverst i artikkelen ser vi Tawfique i kontrollrommet til VEAS.

Studenthistorier

Giorgio holder en drone som er under bygging på OsloMet Oceanlab. Vi er på Filipstadkaia med båter og bygninger i bakgunnen.
Vil gjøre det lettere for droner å bytte batteri

Masterstudent Giorgio Salvemini vil gjøre det mulig for droner å bytte til full-ladede batterier helt automatisk, slik at de kan jobbe mye mer effektivt.

Malik viser figurer på en skjerm til professoren. De er i et møterom på OsloMet.
Skreddersydd master

Muligheten til å skreddersy masterutdanningen med valgemner fikk Malik til å ta robotikk og kybernetikk på OsloMet.